Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS + KA1 το 6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας υλοποιεί κατά το σχολικό έτος 2021-2022 εγκεκριμένο σχέδιο με τίτλο «Καινοτομίες για το σχολείο του μέλλοντος», το οποίο περιλαμβάνει δύο κινητικότητες εκπαιδευτικών.
Η πρώτη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 15 Ιουλίου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Χαρά Κιουρή (διευθύντρια) και Μαρία Μπαχτσεβάνη, οι οποίες παρακολούθησαν επιμορφωτικό πρόγραμμα στην εκπαιδευτική Ακαδημία Interact με τίτλο «Lessons from Neuroscience- What can Neuroscience teach us about learning». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ακόμη εκπαιδευτικοί από την Ισπανία, Τσεχία, Πολωνία, Κροατία, Πορτογαλία και τα νησιά Reunion (Γαλλική αποικία, κοντά στην Μαδαγασκάρη, ίσως η πιό μακρινή περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέα δεδομένα στην εκπαίδευση που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και το πώς συμβαίνει η μάθηση. Το πρόγραμμα εστίασε στο θεωρητικό υπόβαθρο της ανατομίας του εγκεφάλου και στις λειτουργίες του, καθώς και σε ευρήματα της Νευροεπιστήμης για ειδικές περιοχές που σχετίζονται με την προσοχή, την απομνημόνευση και το άγχος σε σχέση με τη μάθηση.
Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών τους, εντοπίζοντας θετικά και αρνητικά σημεία.
Η δεύτερη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε από τις 11 ως τις 16 Ιουλίου στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Σωτήρης Ξανθάκης και Μαρία Ταταρούνη, οι οποίοι παρακολούθησαν επιμορφωτικό πρόγραμμα στην εκπαιδευτική Ακαδημία Europass, με τίτλο «Social media in the classroom».
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ακόμη εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Λετονία και την Εσθονία, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Γνώρισαν εκπαιδευτικούς άλλων χωρών και αντάλλαξαν απόψεις για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους.
“Και τα δύο προγράμματα κατάφεραν να συνδυάσουν τη θεωρητική γνώση με την πρακτική και να μας εμφυσήσουν τον ενθουσιασμό και την έμπνευση για την αξιοποίηση των ιδεών στο σχολικό πλαίσιο όχι μόνο κατά το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη του σχεδίου, αλλά και με δράσεις που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και θα μείνουν ως παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας”, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας, στην οποία προστίθεται:
“Επιβεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα Erasmus+ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες για ουσιαστική εκπαίδευση και κατάρτιση, στοχεύοντας στην βελτίωση των δεξιοτήτων τους, ενώ παράλληλα ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών και προάγει την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη, ενισχύοντας τον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και την ειρηνική συνύπαρξη”.