Με την έπαρση της επετειακής σημαίας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το έτος Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού, ξεκίνησαν χθες, Τετάρτη 26 Μαΐου 2022, οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας.
Η έπαρση της σημαίας έγινε από τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο και την Μικρασιάτισσα, δεύτερης γενιάς, Αστρινή Ντορμούσογλου Μαυρέα, μπροστά από το Μνημείο Μικράς Ασίας και Μικρασιατών, στην πλατεία του Ι.Ν. Αναλήψεως.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Παν. Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Αρώνη, τον Δήμαρχο Καλαμάτας, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Βασίλη Καπέλιο, την Πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας «Ιωνία» Φωτεινή Κοτσογλανίδη και την Πρόεδρο των Μικρασιατών Καλαμάτας Αργυρώ Μητράκου.
Ο Δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Μπορεί να πέρασε ένας αιώνας από την αποφράδα χρονιά, το 1922, αλλά θυμόμαστε. Θυμόμαστε πως ήταν ίσως η χειρότερη ιστορική στιγμή του Ελληνισμού, όταν χάσαμε την Μικρά Ασία που από αρχαιοτάτων ετών στήριζε και τροφοδοτούσε το Ελληνικό Πνεύμα, την υπόστασή μας. Η διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης πρέπει να γίνεται με κάθε ευκαιρία. Να θυμόμαστε! Να θυμόμαστε για να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Διότι όλες οι καταστροφές έχουν γίνει από δικά μας λάθη, αντίθετα ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε τα πάντα. Να τιμούμε λοιπόν και να θυμόμαστε τους προγόνους μας όπως τους αξίζει.
Ο δρόμος της προσφυγιάς έφερε στον τόπο μας, στην Καλαμάτα πάνω από 4.000 βασανισμένες ψυχές. Μια κοινότητα σπουδαίων ανθρώπων που με τα χρόνια μεγαλούργησαν. Όμως δεν ξέχασαν ποτέ. Δεν λησμόνησαν. Σήμερα μαζί με τους απογόνους των προσφύγων τιμούμε τους νεκρούς και ζωντανεύουμε τη Μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ως Δήμος συνεργαζόμαστε με την Κοινότητα των Μικρασιατών. Έχει ήδη συσταθεί συντονιστική επιτροπή για τις εκδηλώσεις μνήμης, αλλά και για δράσεις που θα ακολουθήσουν (συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις κ.ά.).
Το 2022 αποτελεί για το Δήμο Καλαμάτας έτος επετειακό, έτος μνήμης για τη μικρασιατική καταστροφή. Ένας έτος αφιερωμένο και στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν έναν αιώνα πριν στον τόπο μας».
Εν συνεχεία, τιμώντας τις ψυχές που χάθηκαν και ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες τους, εκπροσωπώντας τους Μικρασιάτες και τους Συλλόγους τους, η Αστρινή Ντορμούσογλου – Μαυρέα κατέθεσε μια ανθοδέσμη στο μνημείο.
Ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, ολοκληρώθηκε, με μικρασιάτικα τραγούδια από τη χορωδία και το σχήμα μικρών μουσικών του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Μουσικής Γεωργίας Ψαραδέλλη.