Εκδηλώσεις μνήμης, για τα 48 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του “Αττίλα” στην Κύπρο, που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου του 1974, και τιμής για τους αγωνισθέντες, πεσόντες και αγνοουμένους Ελλαδίτες, διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, χθες Κυριακή 17 Ιουλίου 2022.
Το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής, τελέσθηκε Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων στην Κύπρο το 1974. Αμέσως μετά, στις 10.30 π.μ., στο Ηρώο Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων (ανατολικά του Διοικητηρίου) ακολούθησε τελετή απόδοσης τιμής σ’ εκείνους που αγωνίσθηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του “Αττίλα” και ιδιαιτέρως προς τους πεσόντες και τους αγνοουμένους. Αναπέμφθηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη, Αρχιμανδρίτη Ευθύμιο Θεοδωρόπουλο και ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, και του Δημάρχου της αδελφής πόλης με την Καλαμάτα, Αγλαντζιάς Ανδρέα Κωνσταντίνου.
Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας μεταξύ άλλων επισήμανε ότι ενώ πέρασε σχεδόν μισός αιώνας από την τραγωδία της Κύπρου, ακόμη, οι νεκροί, οι αγνοούμενοι και οι πρόσφυγες ψάχνουν να βρουν δικαίωση, ενώ αυτοί που αιματοκύλησαν το νησί της Αφροδίτης εξακολουθούν με ιταμό ύφος τις προκλήσεις. Κοιτώντας πίσω στον χρόνο, ανέφερε, μόνο αίμα, ανθρώπινο πόνο, ερείπια και καταστροφές θα δούμε και συνέχισε: «Θα δούμε 160.000 χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν να μην έχουν καν τη δικαίωση της επιστροφής. Από αυτούς λιγότεροι από το ¼ βρίσκονται πια στη ζωή. Εκεί ποντάρουν οι βάρβαροι κατακτητές, ελπίζουν να σβήσουν οι μνήμες. Αδίκως όμως.
Θα δούμε εποικισμό και εθνοκάθαρση των εδαφών που καταλείφθηκαν, με καταλήψεις περιουσιών και συνεχόμενες προκλήσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα δούμε πολλές γενιές Ελληνοκυπρίων που γεννήθηκαν χωρίς ελεύθερη πατρίδα. Μακριά από τα πατρογονικά τους. Παιδιά που μεγάλωσαν σε χώρα της Ευρώπης που, κατά τα λοιπά, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Κύπρος που διαθέτει το τελευταίο «τείχος της ντροπής» στη διαιρεμένη Λευκωσία, που την έχει καταλάβει μια χώρα χωρίς ακόμη να έχει υποστεί την παραμικρή σοβαρή επίπτωση για την αυθαιρεσία της. Γι’ αυτό άλλωστε έχει αποθρασυνθεί και απειλεί τους πάντες και τα πάντα!
Το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» ήταν, είναι και θα είναι πάντα επίκαιρο και ζωντανό! Διότι η Μνήμη είναι όπλο. Όσο αυτή ζει μέσα στις γενιές των Ελλήνων πάντα θα υπάρχει ελπίδα!
«Δεν Ξεχνώ» την τουρκική εισβολή και κατοχή, τα εγκλήματα που διέπραξαν τα κατοχικά στρατεύματα.
«Δεν Ξεχνώ» τους Έλληνες- Κύπριους και Ελλαδίτες που πολέμησαν, τους Μεσσήνιους αξιωματικούς και στρατιώτες που ήταν εκεί, στην πρώτη γραμμή, κατά την αιματηρή εισβολή.
«Δεν Ξεχνώ» τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους ξεριζωμένους.
«Δεν Ξεχνώ» και τα δικά μας λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην Κυπριακή Τραγωδία. Τις άφρονες πολιτικές που οδήγησαν στις μαύρες ημέρες του Ιουλίου του 1974.
Τιμούμε τους νεκρούς της Κύπρου, και δεν τους ξεχνούμε.
Τιμούμε τους Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες, ιδιαίτερα τους Μεσσήνιους, που έδωσαν τη ζωή τους για να αποκρούσουν τους εισβολείς.
Υπενθυμίζω το μήνυμα της ενότητας που οφείλουμε να έχουμε ως έθνος διότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα και να αποκρούσουμε οποιαδήποτε απειλή.
Τιμή και δόξα στην Κύπρο, στους Έλληνες που θυσιάστηκαν στα άγια χώματά της.
Η Ελευθερία της Κύπρου είναι το πιο δίκαιο αίτημα προς την διεθνή κοινότητα και πρέπει να γίνει πράξη!».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου είπε: «Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε τους πεσόντες ήρωές μας Ελλαδίτες και Κύπριους που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο το 1974. Μνημονεύουμε σήμερα αυτούς που γαλουχημένοι με τις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας, κατανίκησαν κάθε ανθρώπινη ανάγκη και φοβία. Αυτούς που πιστοί στο καθήκον και στις προαιώνιες παρακαταθήκες του Ελληνισμού πρόταξαν τα στήθη του και έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος. Τιμούμε επίσης και μνημονεύουμε τους συγγενείς τους που βίωσαν το μαρτύριο του χαμού των δικών τους ανθρώπων χωρίς να νεκροφιλήσουν τα μαρτυρικά οστά τους. Ανάμεσα στους ήρωές μας και τα’ αδέλφια μας από την Καλαμάτα: Αντισυνταγματάρχης Παύλος Κουρούπης, Υπολοχαγός Νικόλαος Κατούντας, Συνταγματάρχης Σωτήριος Σταύρου, Δεκανέας Θεόδωρος Μασούρας και έφεδροι Ανθυπασπιστές Ευάγγελος Ζαχαρέας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Λάμπρος Νικητόπουλος, Ιωάννης Ξυδιάς, Δημήτριος Σκουρλής, Ανδρέας Σταθόπουλος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος και Δημήτριος Γκούρος.
Ως Ελληνισμός έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα μνήμης και διεκδίκησης. Το οφείλουμε στους ήρωές μας που μας βλέπουν από ψηλά αναμένοντες τη δικαίωση των αγώνων και των θυσιών τους. Μόνον έτσι θα ξεπληρώσουμε το χρέος απέναντι σε αυτούς που θυσίασαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν: την ίδια τους τη ζωή! Αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη απέναντι στις απελθούσες και κυρίως στις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων. Γενεές την επιβίωση των οποίων στον τόπο των προγόνων τους οφείλουμε να διασφαλίσουμε. Ως Κυπριακός Ελληνισμός κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν και τίμησαν το έθνος μας. Δόξα και τιμή σε όσους πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους».
Ακολούθησε σύντομη ομιλία για τα γεγονότα του 1974 από τον φιλόλογο – συγγραφέα Άγγελο Λάππα και στη συνέχεια έγινε η εκφώνηση των ονομάτων των Καλαματιανών πεσόντων από τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα. Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, τήρησης ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ηρώων και Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς. Στην τελετή συμμετείχαν, επίσης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, αιρετοί της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, εν ζωή Μεσσήνιοι μαχητές της Κύπρου, εκπρόσωποι Συλλόγων Κυπρίων κ.ά.