ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
Εκδήλωση με θέμα: “Εκπαίδευση: μια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία”, συνδιοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, το βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις” της Δήμητρας Δημοπούλου και το Εργαστήρι Επιχειρηματικού Πολιτισμού “Mataroa”, τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018, στις 7.30 το απόγευμα, στην εφημερίδα “Ελευθερία” – eleftheriaonline.gr (Γεωργούλη 26, Καλαμάτα). Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Αβραντίνη, “Εκπαίδευση: ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει” (εκδόσ. The Athens Review of Books), με ομιλητές τους:
- Τάσο Αβραντίνη, συγγραφέα του βιβλίου
- Βασίλη Κουλαϊδή, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Tη συζήτηση θα συντονίσει ο εκπαιδευτικός Σταυριανόπουλος Θεόδωρος
Ο είναι δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών ” Μάρκος Δραγούμης”. Ασχολείται ιδιαίτερα με την οικονομία, τα ατομικά δικαιώματα, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής και αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Τα άρθρα του φιλοξενούνται μεταξύ άλλων και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.e-rooster.gr
Ο Βασίλης Κουλαϊδής είναι καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συντονιστής θεματικής ενότητας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας. Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων στην ελληνική και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. Διευθύνει ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τη σχέση “επιστήμης – κοινωνίας – επικοινωνίας”.
- Tη συζήτηση θα συντονίσει ο εκπαιδευτικός (Διευθυντής του 2ου Λυκείου Καλαμάτας) Θεόδωρος Σταυριανόπουλος
- Tην επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος
Ο Θάνος Βερέμης για το βιβλίο
“Θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαιτέρως η παρουσίαση από τον συγγραφέα της ελκυστικής πρότασης για την καθιέρωση “εκπαιδευτικής επιταγής”. Η υιοθέτηση του μέτρου θα απάλλασσε την εκπαίδευση από τον κρατισμό και τη γραφειοκρατία αλλά δεν θα την στερούσε από την κρατική χρηματοδότηση. Επίσης, ορθότατα ο συγγραφέας δίνει έμφαση στην ελληνική μοναδικότητα του κρατικού μονοπωλίου της ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο όχι μόνο δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά συγχρόνως αναπαράγει ένα αποτυχημένο συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό πρότυπο που με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά ολόκληρη την κοινωνία. Το βιβλίο του Τάσου Αβραντίνη, χωρίς να είναι απαραίτητο να συμφωνήσει κάποιος με όλες τις αναλύσεις ή τις προτάσεις που περιλαμβάνει, αποτελεί ένα πρωτότυπο κείμενο για την κατανόηση πολλών και σημαντικών εκπαιδευτικών θεμάτων. Η ιδιαίτερη συνεισφορά του βιβλίου αυτού είναι η προσεκτική και τεκμηριωμένη ανάλυση των αρνητικών επιπτώσεων των κρατικών παρεμβάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία, αλλά και η θεμελιώδης επισήμανση ότι για να είναι σε θέση το εκπαιδευτικό σύστημα να επηρεάσει θετικά την εξέλιξη της χώρας χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη ελευθερία.”
Θάνος Βερέμης