Εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η εκτέλεση εργασιών για την αποκατάσταση του καθολικού και την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της μονής Ελληνικών (Παλαιόκαστρου) στην Άνθεια Μεσσηνίας. Το εν λόγω έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 400.000 ευρώ, θα εκτελεστεί απολογιστικά και µε αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν στα εξής:
Α) Εργασίες πεδίου:
– Αναµόρφωση της θύρας εισόδου στον νότιο περίβολο (τοξωτό ανώφλι κατασκευή δικλινούς επίστεψης, νέο ξύλινο κούφωµα),
– Πλακόστρωση της αυλής µε λίθινες πλάκες, αποκατάσταση των 4 παρτεριών,
– Αποκατάσταση της λίθινης κλίμακας µε προσθήκη αναβατορίου κλίµακας µε πλατφόρµα για αµαξίδιο αμεα (αναδιπλούµενο) και κατασκευή ράµπας ανόδου αμεα εκτός περιβόλου.
Β1) Στερέωση και µορφολογική αποκατάσταση καθολικού:
– Κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου περιµετρικά του ναού.
– Τοποθέτηση περιµετρικών ικριωµάτων, καθαίρεση σαθρών εξωτερικών επιχρισµάτων και νεότερων επισκευαστικών κονιαµάτων, επισκευή – αποκατάσταστη τοιχοποιίας (ανάταξη της ΝΑ γωνίας του ανατολικού σταυρικού σκέλους, τοπικές ανακτίσεις, συρραφή της ρηγµατωµένης λιθοπλίνθου στην ΒΑ γωνία του ναού, συρραφή ρωγµών, σφράγιση αρµών και τελικό αρµολόγηµα µε κονίαµα συµβατό µε τα αρχικά αρµολογήµατα, τοπικά ενέµατα).
– Αποκατάσταση του κωδωνοστασίου. Καθαρισµός – συµπλήρωση των πώρινων αρχιτεκτονικών µελών τρούλου.
– Αποκατάσταση της µορφής των ανοιγµάτων και του κεραµοπλαστικού διακόσµου.
– Αποξήλωση των νεότερων τσιµεντοπλακιδίων του δαπέδου και κατασκευή νέου δαπέδου µε λίθινες πλάκες.
– Καθαίρεση µεταλλικών κουφωµάτων και τέµπλου και τοποθέτηση ξύλινων θυρών και κατασκευή νέου τέµπλου.
– Αποκατάσταση της αγίας Τράπεζας. Κατασκευή φραγµάτων από χυτό υλικό µε διάτρητο γυαλί στους λοβούς των παραθύρων και ηµιδιαφανούς ακρυλικού φύλλου στερεωµένου σε λεπτό µεταλλικό πλαίσιο στα παράθυρα του ιερού.
– Επιδιόρθωση στεγών και τρούλου: Αποξήλωση της υπάρχουσας στέγης, ο καθαρισµός και η εξυγίανση των θόλων, η διαµόρφωση των κατάλληλων ρύσεων, η στεγανοποίηση των θόλων και η τοποθέτηση κολυµβητών βυζαντινών κεραµιδιών.
– Ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο εσωτερικό του ναού.
– Επίβλεψη έργου.
– Εκπόνηση µελέτης στατικής επάρκειας µε πεπερασµένα στοιχεία για το καθολικό.
Β2) Συντήρηση τοιχογραφιών και αρχικών κονιαµάτων:
– Καθαίρεση νεότερων εσωτερικών επιχρισµάτων από τσιµεντοκονίαµα µε σκοπό τη διερεύνηση και οριοθέτηση των αρχικών τοιχογραφιών στους επιχρισµένους τοίχους, στερέωση σαθρού και αποκολληµένου υποστρώµατος, στερέωση κονιοποιηµένου ή απολεπισµένου ζωγραφικού στρώµατος, περιµετρικές συγκρατήσεις και στερεώσεις των κονιαµάτων και της ζωγραφικής επιφάνειας µε προσθήκη κονιάµατος.
– Καθαρισµός ζωγραφικής επιφάνειας από: άλατα, αιθάλη, σκόνη και µικροοργανισµούς όπου απαιτείται οπλισμός και αντιστήριξη κατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών εργασιών.
– Συντήρηση και συμπλήρωση αρχικών αυθεντικών αρµολογηµάτων στο εξωτερικό της τοιχοποιίας και του αυθεντικού κεραµοπλαστικού διακόσµου.
Γ) Έρευνα – Τεκµηρίωση – Πληροφόρηση: Αρχαιολογική τεκµηρίωση καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Πινακίδες έναρξης-ολοκλήρωσης και ενημερωτικής πινακίδας µε απόσπασμα σε γραφή Braille, έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου µε απόσπασµα σε γραφή Braille κ.λ.π.
Δ) Λοιπές Εργασίες: Βασικές προµήθειες, µικροεργαλεία, κ.λ.π.