Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, κατά την 23η/2024 συνεδρίασή του την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία -και σύμφωνα με την εισήγηση της επι των Οικονομικών Αντιδημάρχου Πιπίνας Κουμάντου-, την αύξηση των Δημοτικών Τελών κατά 27%, για το οικονομικό έτος 2025.
Στο πλαίσιο της πολύωρης συζήτησης που εξελίχθηκε, υπήρξε πληθώρα τοποθετήσεων από τον Δήμαρχο, τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους καθώς και από εκπροσώπους φορέων που θέλησαν να λάβουν το λόγο.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία και η αναπροσαρμογή των Δημοτικών Τελών 2025 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Να ευχαριστήσω καταρχάς όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου, διευθυντές και προϊσταμένους καθώς και όλους τους αιρετούς για τη δουλειά που έκαναν, προκειμένου να αποφύγουμε μια αύξηση στα δημοτικά τέλη διπλάσια τουλάχιστον απ’ ότι συζητούμε σήμερα.
Έχοντας την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου οφείλω να πω ορισμένες αλήθειες. Αλήθειες που είναι γνωστές αλλά και καλό να τις επαναλάβω για να μπορέσουν να γίνουν ακόμα πιο κατανοητές. Προφανώς η πιο δύσκολη στιγμή για μια Δημοτική Αρχή είναι όταν αναγκάζεται να κάνει αυξήσεις. Όμως εμείς είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του Δήμου και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Κοιτάξτε, το εύκολο είναι να μην κάνεις τίποτα, να διατηρήσεις μια κατάσταση που σε οδηγεί στη χρεοκοπία και απλά να περιμένεις το μάνα εξ ουρανού. Το ακόμα πιο εύκολο είναι να μιλάς για μειώσεις, αγνοώντας βασικούς κανόνες σύνταξης προϋπολογισμού, πλειοδοτώντας μάλιστα για να φανείς ακόμα πιο αρεστός. Αυτά είναι τα εύκολα, τα οποία εν πάση περιπτώσει όταν είσαι στην αντιπολίτευση δεν κοστίζουν και κάτι.
Εννέα αλήθειες και μία δέσμευση.
Αλήθεια πρώτη: Στο Δήμο Καλαμάτα δεν έχει υπάρξει καμία αύξηση δημοτικών τελών από το 2007. Σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Δήμος απορροφά κάθε αύξηση, κάθε κόστος, κάθε κρίση.
Αλήθεια δεύτερη: Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει κόστος. Και το κόστος αυτό καλείται να πληρώσει και ο Δήμος Καλαμάτας. Τα σκουπίδια δεν είναι χρυσός, το λέω χρόνια τώρα. Ζούμε σε μια καταναλωτική κοινωνία, παράγουμε απορρίμματα και τα απορρίμματα αυτά οφείλουμε να τα διαχειριζόμαστε. Ένα κόστος που σε συνδυασμό με το άδικο τέλος ταφής δεν αφήνει περιθώρια στους Δήμους. Υπενθυμίζω ότι ο Δήμος Καλαμάτας σταμάτησε να διαχειρίζεται τα απορρίμματά του στη Μαραθόλακκα και από την 1η Ιουλίου 2023, όπως είχαμε δεσμευτεί, τα μεταφέραμε στην Καλλιρρόη, στη μεταβατική διαχείριση που γίνεται εκεί. Αυτό έχει ένα κόστος περίπου 30 ευρώ επιπλέον τον τόνο, επί 30.000 τόνους, αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο βάρος είναι αυτό για το Δήμο Καλαμάτας. Συγχρόνως είναι και η μεταφορά. Από φέτος, το 2024 που θα πληρωθεί το 2025, ήρθε στη ζωή μας το καταχρηστικό τέλος ταφής. Όλα αυτά δημιουργούν μια επιπλέον επιβάρυνση για το Δήμο Καλαμάτας, περίπου τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Αλήθεια τρίτη: Ήδη σχεδόν το σύνολο των Δήμων -αν όχι όλοι- έχει προβεί τα τελευταία χρόνια σε αυξήσεις Δημοτικών Τελών που ξεκινούν από πολύ μεγάλα ποσοστά και φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 120%. Δεν είναι υπόθεση που αφορά το Δήμο Καλαμάτας αλλά όλους τους Δήμους.
Αλήθεια τέταρτη: Σήμερα ο Δήμος Καλαμάτας προχωρά σε αναπροσαρμογή των Δημοτικών Τελών. Αναγνωρίζουμε την κατάσταση που υπάρχει στην κοινωνία και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει οριζόντια αύξηση, αντίθετα η αναπροσαρμογή γίνεται προοδευτικά. Αγγίζει περίπου το 27%, με την προοπτική τα επόμενα χρόνια να υπάρξουν εκ νέου μειώσεις στα τέλη.
Αλήθεια πέμπτη: Αναφερόμαστε σε ανταποδοτικές υπηρεσίες και ως εκ τούτου η κάλυψη των αναγκών πρέπει να γίνεται από τους ίδιους κωδικούς. Δεν μπορούμε να συγχέουμε τα έξοδα που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου. Με την εφαρμογή των νέων Τελών εκτιμάται ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες της καθαριότητας, που είναι υπηρεσία ανταποδοτική, με πρόβλεψη περί τα 2 εκατ. €.
Αλήθεια έκτη: Η Καλαμάτα έχει από τα πιο χαμηλά Δημοτικά Τέλη, ειδικά αν το δούμε και σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Αλήθεια έβδομη: Το 2024, για να μην κάνουμε αύξηση όπως και τα προηγούμενα χρόνια, την εποχή της υγειονομικής κρίσης που μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα, παίρναμε χρήματα από το αποθεματικό και αυτά τα χρήματα τα τοποθετούσαμε στην καθαριότητα για να μην χρειαστεί να κάνουμε αυξήσεις. Όμως τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν. Όταν παίρνεις από το αποθεματικό, σημαίνει δεν κάνεις έργα, ασφαλτοστρώσεις, δεν παρέχεις έξτρα υπηρεσίες, οπότε λείπουνε από την πόλη. Συγχρόνως, φέτος, και αυτό καταργήθηκε. Το 2025 δεν έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε χρήματα από το αποθεματικό, που σημαίνει πρέπει η ανταποδοτική υπηρεσία καθαριότητας, θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένη. Αν περισσέψουν χρήματα πρέπει να κάνεις μείωση, αν δεν φτάνουν τα χρήματα, πρέπει να κάνεις αύξηση. Αυτό λέει το Σύνταγμα. Δεν μπορεί να κάνεις κάτι άλλο.
Αλήθεια όγδοη: Έχουμε ως Δημοτική Αρχή αποδείξει για πολλά χρόνια ότι με χρηστή διοίκηση και ορθή διαχείριση των οικονομικών ο Δήμος Καλαμάτας άντεξε και αντέχει. Επειδή ορισμένοι το ξεχνούν, εμείς διοικούσαμε το Δήμο, όταν άλλοι ΟΤΑ κατέρρεαν την εποχή των Μνημονίων, δίχως να κάνουμε αυξήσεις. Εμείς ήμασταν που αντέξαμε την υγειονομική και ενεργειακή κρίση δίχως να κάνουμε αυξήσεις, όταν ακόμα και Αρχές φίλα προσκείμενες σε άλλους χώρους προχωρούσαν σε αυξήσεις. Δύο σχεδόν δεκαετίες απορροφούμε τις αυξήσεις στο κόστος, είτε των απορριμμάτων, είτε το ενεργειακό κ.ο.κ.. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι διαφορετικό. Και μιλάμε για το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων και το τέλος ταφής. Και πάλι, επειδή ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας Δήμος νοικοκυρεμένος, αξιόπιστος, φερέγγυος, που δεν χρωστάει, ένας Δήμος που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, ακόμα και η αναπροσαρμογή που καλούμαστε να αποφασίσουμε για τα ανταποδοτικά είναι η ελάχιστη.
Αλήθεια ένατη: Για τι αυξήσεις μιλάμε πραγματικά; Ας δούμε ένα παράδειγμα στη β’ ζώνη κατηγορίας των σπιτιών που αφορά πάνω από το 80% των ιδιοκτησιών. Στα 100 τετραγωνικά, μέχρι σήμερα πληρώνουν 95 ευρώ το χρόνο, ενώ από το 2025 θα πληρώνουν 120 ευρώ το χρόνο. Είναι μία αύξηση 25 ευρώ το χρόνο, περίπου δηλαδή 2 ευρώ και κάτι το μήνα. Επίσης, τις κοινότητες τις έχουμε διαχωρίσει.
Και μία δέσμευση: Μέλημα της Δημοτικής Αρχή, εντός της θητεία να υπάρξουν μειώσεις στα Δημοτικά Τέλη, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, κατά προτεραιότητα μειώσεις για τους ασθενέστερους και ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας.
Συνεχίζουμε, με σφικτή οικονομική πολιτική και ορθή διαχείριση για να μπορούμε ως Δήμος, με υγιή οικονομικά να είμαστε εδώ και να υποστηρίζουμε τις ανάγκες του Δήμου και των ανθρώπων του».