ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ 6ης ΥΠΕ
Σημαντικά αποτελέσματα για θέματα υγείας στη Μεσσηνία, είχαν οι επαφές και οι συσκέψεις με στελέχη της 6ης (ΥΠΕ) Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που είχε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος.
Ειδικότερα, σήμερα Τετάρτη (7/3/2018), επισκέφθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Μίλτος Ζαμπάρας, ο Δημάγγελος Κυριάκος, συνεργάτης του Αν. Υπουργού Υγείας Π. Πολάκη και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της 6ης ΥΠΕ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα των Νοσοκομείων της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας όσο και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Αυτό ανακοινώθηκε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, σημειώνοντας τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη:
- Ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής στα 2 κτήρια που θα στεγαστούν οι 2 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), στην Καλαμάτα. Η διαδικασία και η επίβλεψη θα τρέξει από την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου. Ήδη για το προσωπικό που θα εργαστεί σ’ αυτές υπάρχουν οριστικά αποτελέσματα.
- Ωρίμανση πρότασης και ένταξης στο ΠΔΕ ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, από το οποίο περνούν καθημερινά 600 άτομα.
- Ωρίμανση πρότασης για την κτιριακή-ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά από την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
- Έγκριση σκοπιμότητας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Καλαμάτας από το ΠΔΕ 550.000 €.
ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ
Εξάλλου, σε συνάντηση εργασίας που έγινε τη Δευτέρα (5/3/18) στην 6η ΥΠΕ, στην Πάτρα, μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα των προσλήψεων μονίμων ιατρών για τα αυτόνομα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γ. Μπέζος. Ο διοικητής σημείωσε ότι «με βάση την έγκριση που έχει βγει, το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Καλαμάτας θα στελεχωθεί με 9 ειδικευμένους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και θα λύσει ένα διαχρονικό πρόβλημα».
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΤΟΜΥ)
Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είναι οι Ομάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας έως 12 ατόμων (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι, Παιδίατροι, Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διοικητικοί), με βασική τους αποστολή την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον πληθυσμό ευθύνης τους.
Οι ΤΟΜΥ, με πυρήνα τους Οικογενειακούς Γιατρούς θα λειτουργούν διεπιστημονικά, με συμμετοχή Κοινωνικών Λειτουργών, Νοσηλευτών και Επισκεπτών Υγείας, με πληθυσμό ευθύνης 10-12.000 άτομα, δεν θα αντικαταστήσουν την ειδικευμένη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.
Οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας ΤοΜΥ και θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της σε ένα διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Ο εγγεγραμμένος πολίτης αποκτά τον δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Εισάγεται ένα σαφές και ευέλικτο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) και το οποίο εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.