“Ο κόμπος -φαίνεται πως- έφτασε στο χτένι” και στη μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, καλούνται να επιλέξουν τον τρόπο που θα χωρίσουν οι δρόμοι τους, καθώς όλα είναι πια ξεκάθαρα πως έχουν χωρίσει οι δρόμοι του επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες” Μανώλη Μάκαρη και των έξι άλλων συμβούλων που την συνθέτουν. Το μόνο που απομένει να δούμε είναι ο τρόπος που θα χωρίσουν και το πότε, κάτι που αργά ή γρήγορα (αύριο Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο) θα συμβεί.
Οι έξι -εκτός Μ. Μάκαρη- δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας (Μαρία Βεργινάδη, Κωνσταντίνος Γεωργακίλας, Ιωάννης Θεοφιλόπουλος, Σταμάτης Μπεχράκης, Ευστάθιος Σταματόπουλος και Δημήτριος Φαββατάς), έχουν αποφασίσει -κάτι που άλλωστε δημοσιοποίησαν με κοινή ανακοίνωσή τους στις 2/9/2018– να ξεκινήσουν “συζήτηση με πρόσωπα και συλλογικότητες, που συμφωνούν στην επιτυχία της παραπάνω προσπάθειας, για τη διαμόρφωση ψηφοδελτίου ανοιχτού σε νέες υποψηφιότητες δημοτικών συμβούλων και επικεφαλής, κοινής αποδοχής”. Δηλαδή, να χωρίσουν οι δρόμοι τους με τον Μ. Μάκαρη.
Από την άλλη, ο επικεφαλής της παράταξης με τη συγκέντρωση που διοργάνωσε στις 3/6/2018 στο Ξενοδοχείο “Rex” ανακοίνωνε την απόφασή του να συνεχίσει την πορεία του με την παράταξη “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”, χωρίς τους έξι υπόλοιπους συμβούλους του συνδυασμού.
Αντιδρώντας μάλιστα στην κίνηση των έξι συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, σε αποστροφή της ομιλίας του είπε: “Δεν συμφωνούμε να παίρνονται οι αποφάσεις σε σκοτεινά γραφεία, δεν συμφωνούμε να γίνονται ζυμώσεις υπόγεια, δεν συμφωνούμε οι αποφάσεις να παίρνονται σε σκοτεινούς διαδρόμους και να εξυπηρετούν συμφέροντα. Όλα πρέπει να έρχονται στο φως του ανοιχτού δημόσιου διαλόγου. Αυτόν τον ανοιχτό δημόσιο διάλογο κάποιοι τον αρνούνται προσχηματικά και προτιμούν να συνδιαλέγονται στα κρυφά. Για όλα και όλοι θα πρέπει να αξιολογούμαστε. Ειδικά οι άνθρωποι που υπηρετούμε την τοπική αυτοδιοίκηση”.
Με δεδομένο λοιπόν, ότι οι δρόμοι του Μ. Μάκαρη και των υπολοίπων έξι συμβούλων έχουν χωρίσει, το ζητούμενο πλέον παραμένει η “σφραγίδα”, δηλαδή, το όνομα της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”. Οι προσπάθειες των δύο πλευρών, με εκπρόσωπο των “έξι” τον Στάθη Σταματόπουλο, δεν έχει οδηγήσει πουθενά μέχρι στιγμής, καθώς δεν υπάρχει πρόθεση υποχώρησης, ούτε από τον κ. Μάκαρη, να ανεξαρτητοποιηθεί και να πορευτεί όπως επιθυμεί, ούτε από τους “έξι” να παραχωρήσουν τον τίτλο του συνδυασμού, από τη στιγμή μάλιστα, που, σύμφωνα με το “Πρόγραμμα Καλλικράτης”, νόμος 3852/7-6-2010 (ΦΕΚ 87Α’), “έχουν το πάνω χέρι”.
“Έχουν το μαχαίρι” και μπορούν ανά πάσα στιγμή να προχωρήσουν στη διαγραφή (ακόμα και) του επικεφαλής τους, καθώς στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει παρά μόνο την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου. Κι αυτό γιατί το άρθρο 38, παρ. 1, εδ. 2, αναφέρει: “Οι υποψήφιοι δήμαρχοι των επιλαχόντων συνδυασμών θεωρούνται πρώτοι επιτυχόντες σύμβουλοι των συνδυασμών τους”.
Έτσι, αυτό συνδυαζόμενο με το άρθρο 66 του Ν.3852 παρ. 5 που αναφέρει ότι “Εάν η δημοτική παράταξη έχει τουλάχιστον τρία (3) μέλη, με αιτιολογημένη απόφαση και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) αυτών, είναι δυνατόν να διαγραφεί σύμβουλος, ο οποίος είναι μέλος της”, δίνει την κυριαρχία στους “έξι” και φέρνει σε αδύνατη θέση τον Μ. Μάκαρη.
Βέβαια, υπάρχει και ο δρόμος της ανεξαρτητοποίησης του κ. Μάκαρη, σύμφωνα με το άρθρο 66 του Ν.3852 παρ. 4, το οποίο αναφέρει ότι “Μέλος του δημοτικού συμβουλίου μπορεί με γραπτή δήλωσή του προς το προεδρείο να ανεξαρτητοποιηθεί από τη δημοτική παράταξη, με την οποία έχει εκλεγεί”.
Με δεδομένη τη νομοθεσία, όπως προαναφέρθηκε (νόμος 4555/19-7-2018 ΦΕΚ 133Α’) -χωρίς μάλιστα τα συγκεκριμένα άρθρα να έχουν τροποποιηθεί με το νέο νομοθέτημα του “Κλεισθένη”- ο επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”, φαίνεται να μην έχει όπλα. Ως εκ τούτου έχει να επιλέξει μεταξύ της ανεξαρτητοποίησής του και της διαγραφής του. Και στις δύο περιπτώσεις όμως φεύγει χωρίς τον τίτλο της παράταξης. Εκτός και του τον παραχωρήσουν οι “έξι”, κάτι που όμως μάλλον απίθανο φαντάζει.
Έχει τη σημασία του να σημειωθεί τι προβλέπει το άρθρο 66, παρ. 6, του “Καλλικρατικού” Ν.3852/2010, που εξακολουθεί να ισχύει: “Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου ή της οικονομικής επιτροπής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, καθώς και να ορισθεί ή να παραμείνει αντιδήμαρχος κατά τη διάρκεια της θητείας του. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξή του στην παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα δύο τρίτα (2/3) των μελών, προκειμένου για παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον τρία (3) μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για παρατάξεις με λιγότερα από τρία (3) μέλη”.