Του Βασίλη Κοσμόπουλου, Πολιτικού Μηχανικού – τ. Δημοτικού Συμβούλου
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχοντας κατακτήσει, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κας Βίκυς Μαραγκοπούλου και τη βοήθεια των εκάστοτε δημοτικών αρχών,τη διεθνή αναγνώριση, με καλλιτεχνική διευθύντρια τα τελευταία χρόνια την κα Κατερίνα Κασιούμη, ετοιμάζεται να εορτάσει φέτος από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου τα εικοστά τρίτα του γενέθλια.
Στις 24 Μαΐου στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου έλαβαν το λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κα Μαρία Βλαζάκη και ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, η καλλιτεχνική Διευθύντρια παρουσίασε το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ το οποίο είναι αφιερωμένο στη Ζουζού Νικολούδη, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης αυτής κυρίας του ελληνικού χορού, η οποία είχε στηρίξει ενεργά το φεστιβάλ στο ξεκίνημά του.
Εκτός από το πολύ ενδιαφέρον φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ αξίζει να σημειώσουμε τη δήλωση του κ. Χαρίτση ότι μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε όλοι (υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Πολιτισμού και δήμος Καλαμάτας) να προγραμματίσουν τη χρηματοδότησή του σε βάθος τριετίας. Η δήλωση αυτή θέλω να ελπίζω ότι παραπέμπει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκομένων υπουργείων και του δήμου Καλαμάτας. Μια τέτοια όμως προγραμματική σύμβαση δεν πρέπει απλώς να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του φεστιβάλ και την τρίχρονη σύμβαση του καλλιτεχνικού διευθυντή αλλά ταυτόχρονα να προσβλέπει αφ’ ενός στην ενεργοποίηση του ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ (Διεθνούς Κέντρου Χορού) για δράσεις όλη τη χρονιά και αφ’ ετέρου στη στήριξη της λειτουργίας του Μεγάρου Χορού.
Θυμίζω ότι οι στόχοι του ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ. είναι:
- Να προάγει το διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών στο επίπεδο της ευρωπαϊκής και διεθνούς καλλιτεχνικής δημιουργίας.
- Να διερευνήσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης αντίστοιχων παραγωγών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- Να συμμετέχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα.
- Να συνεργάζεται με άλλους οργανισμούς στον ελλαδικό χώρο και με διεθνείς.
- Να αξιοποιήσει τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις της περιοχής.
- Να προάγει και να προβάλλει διεθνώς την ελληνική τέχνη και τους έλληνες καλλιτέχνες.
- Να προάγει την ανάπτυξη μιας άλλης ποιότητας τουρισμού του πολιτιστικού τουρισμού γεγονός που θα συμβάλλει και στη βιωσιμότητα του θεσμού.
- Να επιδιώξει τη σύνδεση του θεσμού με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για τη δημιουργία του μελλοντικού δυναμικού που θα στηρίξει, θα αναπτύξει το θεσμό και ταυτόχρονα θα βελτιώσει την πολιτιστική καλλιτεχνική παιδεία των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
- Να αξιοποιήσει τα προγράμματα της Ε.Ε. που αφορούν συναφείς πολιτιστικές δραστηριότητες.
Η υλοποίηση των στόχων αυτών επιδιώκεται με δραστηριότητες όπως:
- Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού.
- Παραγωγές – Συμπαραγωγές.
- Διαγωνισμός χορού.
- Ελληνικά και διεθνή σεμινάρια χορού.
- Εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους.
- Ερευνητικές εργασίες – βιβλιοθήκη χορού.
- Εργαστήρια, στρογγυλά τραπέζια, εκδόσεις, εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Καθώς μάλιστα το 2018 θεσπίστηκε ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς που σημαίνει ότι κατά τη διάρκειά του θα υλοποιηθούν μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και από τις οποίες θεωρώ ότι δεν πρέπει να απουσιάσουν εκτός από την Καλαμάτα οι αρχαιολογικοί χώροι στην Αρχαία Μεσσήνη και τη Θουρία, είναι νομίζω ευκαιρία το ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ να λάβει μέρος σε αυτές συμμετέχοντας ενεργά στο διάλογο της παράδοσης με τη σύγχρονη τέχνη.