Ανοιχτή (στη συνέντευξη Τύπου) και έντονη ήταν η διαφωνία του Υπουργού Αναπληρωτή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, για τον σχεδιασμό της διαχείρισης απορριμμάτων που προωθεί η Περιφέρεια, αλλά διαφωνεί η Κυβέρνηση.
Ο κ. Τσιρώνης απαντώντας στη διάρκεια της συνέντευξης στις επιθετικές παρεμβάσεις του κ. Τατούλη και της κ. Νικολάκου σε υψηλό τόνο: «Αν δεν χρειάζεται η αρωγή του υπουργείου μας, πάρτε την ευθύνη, να πληρώνουν οι πολίτες 150.000 τόνους επί 27 χρόνια. Με τον δικό μας σχεδιασμό, οι πολίτες θα παράγουν λιγότερα απορρίμματα, με λιγότερα χρήματα και να κερδίζουν κιόλας. Σέβομαι την άποψή σας, αλλά η δική μου είναι διαφορετική από το να χρυσοπληρώνουμε σε εταιρίες τα απορρίμματά μας».
Ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, επισκέφθηκε χθες Πέμπτη (28 Μαΐου 2015) την Τρίπολη, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και με δημάρχους, ενώ παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου.
Εκεί, ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος είπε ότι το υπουργείο δεν το ενδιαφέρει ποιος φορέας, η Περιφέρεια, οι δήμοι, ή κάποια ανώνυμη εταιρία, θα αναλάβει την κατάσταση των απορριμμάτων, σημείωσε όμως, ότι εφόσον αυτά ανήκουν στους πολίτες, τον πρώτο λόγο έχει ο Δήμος: «Δεν μιλάμε για χώρους, μιλάμε για καινούρια μέθοδο. Και ξεκινάμε από τον Δήμο, επειδή τα σκουπίδια πρώτα απ’ όλα ξεκινάνε από τον πολίτη. Άρα, το βασικό κύτταρο είναι ο Δήμος. Μπορεί να κάνει προγραμματικές συμβάσεις. Αν το κάνει με δημόσιο έργο, ας το κάνει με δημόσιο έργο. Αλλά δεν είμαστε εμείς ως υπουργείο που θα υποδείξουμε στους Δήμους αν θα το κάνει με τον άλφα ή με τον βήτα τρόπο».
Σχετικά με το αν η κυβέρνηση προτίθεται να ακυρώσει το έργο της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και για το κόστος επιβάρυνσης, ο κ. Τσιρώνης, αφού είπε πως «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να καταργούμε έργα», αναφερόμενος στον περιφερειακό σχεδιασμό είπε ότι «η ποσότητα απορριμμάτων που θα παραλαμβάνεται από αυτά τα τρία σημεία είναι υπερβολικά μεγάλη. Για 27 χρόνια, θα δίνουν 150.000 τόνους απορρίμματα οι πολίτες; Κατά τη γνώμη μου, είναι πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα, εμείς θέλουμε τα απορρίμματα αυτά να είναι πολύ-πολύ λιγότερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, και όχι μέσα στα επόμενα 27». Πρόσθεσε δε ότι «δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση ποιος θα κάνει τον σχεδιασμό, αρκεί η ποσότητα των απορριμμάτων να είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στη ΣΔΙΤ. Θέλουμε δομές χαμηλού κόστους. Το υπόλειμμα που καταλήγει στον πράσινο κάδο, είναι προφανές ότι δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να έρθει ο ΦΟΔΣΑ, να κάνει συνεργασία με την Περιφέρεια και να φτιάξουν τα τρία σημεία όπου κρίνουν. Ο σχεδιασμός δεν απαιτεί πολλά έργα ή πολλά χρήματα. Για αυτά τα έργα έχουμε την τεχνογνωσία. Το θέμα είναι οι στόχοι. Εάν τα 400 κιλά γίνουν 50 θα λυθεί το πρόβλημα».
Είναι πάρα πολλοί οι 150.000 τόνοι σκουπίδια
Ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα γίνεται η διαχείριση σκουπιδιών, αν και εφόσον κλείσουν οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) απάντησε ότι θα χρειαστεί προσωρινή διαχείριση και συμπλήρωσε δεν πήγε στην Τρίπολη για να σχολιάσει το συγκεκριμένο έργο. «Δεν είναι δική μου δουλειά πού θα γίνει. Αλλά λέω ότι 150.000 τόνοι σύμμεικτο, είναι πάρα πολύ. Για εμάς, είναι εκτός του σχεδιασμού μας», σημείωσε.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ο οποίος ανέφερε ότι στον σχεδιασμό της Περιφέρειας υπάρχει ένα «πράσινο ταμείο», για να παίρνει ποσοστό από ανακύκλωση, ώστε να δημιουργούνται πράσινα σημεία. Ο κ. Τατούλης, τονίζοντας τον κομβικό θεσμικό ρόλο της Περιφέρειας, σημείωσε ότι όλα εξαρτώνται από τον περιφερειακό σχεδιασμό.
Ο κ. Τσιρώνης όταν κλήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση σε τηλεοπτική εκπομπή, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 ότι θα ακυρώσει τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, απάντησε ότι τα δύο υπουργεία είναι σε άριστη συνεργασία και ότι έχουν κοινή πολιτική και στρατηγική, συμπληρώνοντας:«Το δικό μου υπουργείο δεν είναι υπερκείμενος οργανισμός των Δήμων και της Περιφέρειας, ενώ του κ. Βούτση είναι».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ξανά ο Περιφερειάρχης, ο οποίος σε υψηλούς τόνους σχολίασε: «Δεν μπορεί κανένας από την κυβέρνηση να σταματήσει το δικό μας έργο. Είναι μια πολιτική αντίληψη που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε Σοβιετία το 2015. Θέλω οι κύριοι υπουργοί όταν έρχονται εδώ και μας επισκέπτονται, να έχουν το ίδιο θάρρος και την ίδια αποφασιστικότητα με εμάς και να τοποθετούνται στα ίσα. Ο κ. Βούτσης να καθήσει εκεί που είναι και να μην παραβιάσει το Σύνταγμα. Δεν μπορούν να θέλουν να αποδομήσουν έναν δημοκρατικό θεσμό. Θα μας βρουν απέναντι. Θα είμαστε απέναντι στον οποιονδήποτε».
Άμεση όμως υπήρξε και η απάντηση του κ. Τσιρώνη, ο οποίος απαντώντας στον κ. Τατούλη επισήμανε ότι με τον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό ο πολίτης θα κληθεί να πληρώσει τους 150.000 τόνους απορριμμάτων. «Εσείς θα μεταφέρετε μια παράβαση καθήκοντος στο σύνολο των ανθρώπων. Διαφωνώ ριζικά να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος», είπε.
Παρεμβαίνοντας η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου ρώτησε: «Λαμβάνετε υπόψη τον σχεδιασμό μας;», για να συμπληρώσεις: Συμφωνούμε με όσα λέτε, όμως η Πελοπόννησος είναι ένα βήμα μετά, έχουμε δουλέψει πολύ, έχουμε κουραστεί πολύ. Δεν μπορώ να ακούω ότι κάποιος έχει την πρόθεση να ακυρώσει έναν διεθνή διαγωνισμό!».
Υψώθηκαν πολύ οι τόνοι
Ο κ. Τσιρώνης ανταπαντώντας στην κα Νικολάκου και μάλιστα σε υψηλούς τόνους είπε: «Αν δεν χρειάζεται η αρωγή του υπουργείου μας, πάρτε την ευθύνη, να πληρώνουν οι πολίτες 150.000 τόνους επί 27 χρόνια. Με τον δικό μας σχεδιασμό, οι πολίτες θα παράγουν λιγότερα απορρίμματα, με λιγότερα χρήματα και να κερδίζουν κιόλας. Σέβομαι την άποψή σας, αλλά η δική μου είναι διαφορετική από το να χρυσοπληρώνουμε σε εταιρίες τα απορρίμματά μας».
Κ κατάσταση οξύνθηκε ακόμα περισσότερο, όταν ο κ. Τατούλης σε παρέμβασή του είπε: «Συμμετείχαμε σε όλους τους προηγούμενους σχεδιασμούς, και σας λέω από θέση ευθύνης ότι είναι αιθεροβάμονες και θεωρητικές προσεγγίσεις αυτές που μας παρουσιάζετε εδώ. Σταματήστε αυτό το θέμα περί των εγγυημένων ποσοτήτων. Σεβαστείτε τον σχεδιασμό και τη μελέτη που έχουμε κάνει. Προβλέπουμε ανακύκλωση πάνω από το 70%. Για τους 150.000 τόνους μιλάτε με μια θεωρητική προσέγγιση. Δεν μπορείτε να πειράξετε το σχέδιό μας, το κράτος έχει συνέχεια, οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν. Με τι χρήματα θα κάνετε σχεδιασμό; Εδώ δεν έχει 9.000 ευρώ το υπουργείο Παιδείας για να στείλει τους συμμετέχοντες στη μαθητική Ολυμπιάδα».
Ο κ. Τσιρώνης «σήκωσε το γάντι» και απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη, με έντονο τον τόνο της φωνής του είπε πως «υπερβαίνει το όριο της φιλοξενίας ο τρόπος που μας μιλάτε. Δεν μπορείτε εσείς να είστε πάντοτε τιμητής και πάντοτε έξω από την ευθύνη. Αν με λέτε αιθεροβάμονα, κι εγώ σας αποκαλώ υπεύθυνο. Η πολιτική που υπηρετείτε, έβαλε σε κίνδυνο τη χώρα μας για δεκαετίες. Οι ευθύνες οι δικές σας είναι βαρύτατες. Αντί να κάνετε κριτική, τουλάχιστον πείτε πρώτα συγγνώμη, ελληνικέ λαέ. Αιώνες μπροστά ο σχεδιασμός σας; Τα σκουπίδια του Δήμου σας δείχνουν σε τι κατάσταση είστε. Δεν είναι δυνατόν να έρχομαι σε μια Περιφέρεια και να ακούω για Σοβιετία και ότι είμαστε αιθεροβάμονες».