Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΧΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
“Είναι λυπηρό, το ότι η εισήγηση της δημοτικής αρχής για μερική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), που αφορά το προσοντολόγιο επιλογής προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων, κινείται στην κατεύθυνση αυτής της απαξίωσης”. Αυτό ανέφερε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Αναστασόπουλος -με την παράταξη «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες»- στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας κατα τη συζήτηση του θέματος μερικής τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του δήμου Καλαμάτας.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε τα εξής
Η Διοίκηση και η Οικονομία προφανώς συνιστούν επιστημονικούς κλάδους και προς επίρρωση αυτού, η Πολιτεία έχει συστήσει μεγάλο αριθμό σχετικών τμημάτων σε ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεσμεύοντας σημαντικά ποσά από τη φορολόγηση των Eλλήνων πολιτών για τη λειτουργία τους, ενώ πλήθος νεαρών ατόμων, με την οικονομική αρωγή των οικογενειών τους, τα επιλέγουν για τις σπουδές τους επενδύοντας στο επαγγελματικό τους μέλλον. Δυστυχώς, στην πράξη, η ίδια η Πολιτεία απαξιώνει τα πτυχία που χορηγούν αυτά τα τμήματα, μη διασφαλίζοντας αποκλειστικά επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός πως τις θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, στον δημόσιο τομέα, μπορούν να τις καταλάβουν απόφοιτοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ανεξαρτήτως κατεύθυνσης πτυχίου.
Είναι λυπηρό, το ότι η εισήγηση της δημοτικής αρχής για μερική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), που αφορά το προσοντολόγιο επιλογής προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων, κινείται στην κατεύθυνση αυτής της απαξίωσης, κάνοντας μάλιστα επίκληση στη νομιμότητα με την οποία έχει περιβληθεί η ανωτέρω στρέβλωση.
Η διαφωνία έγκειται στην προτεινόμενη απαλοιφή κλάδων/ειδικοτήτων, μέσω των οποίων, κατά την κάλυψη των θέσεων των προϊσταμένων των Διευθύνσεων των Διοικητικών και των Οικονομικών Υπηρεσιών, καθώς και του Τμήματος Λογιστηρίου και Μισθοδοσίας δίνεται, προτεραιότητα σε υπαλλήλους με συναφή πτυχία και την αντικατάστασή τους από γενικότερους κλάδους/ειδικότητες, δίνοντας τη δυνατότητα διεκδίκησης των νευραλγικών αυτών θέσεων επί ίσοις όροις και σε υπαλλήλους με πτυχία άσχετα με το αντικείμενο αυτών των θέσεων.
Η αιτίαση ότι η αντικατάσταση αυτή είναι απαραίτητη, λόγω της περιορισμένης δυνατότητας αξιοποίησης του υφιστάμενου προσωπικού, μετά τη δραματική μείωσή του, καθίσταται ανίσχυρη, δεδομένου πως η σειρά αναγραφής των κλάδων / ειδικοτήτων που αφορούν τις προς κάλυψη θέσεις στον Ο.Ε.Υ. υποδεικνύει, κατά δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου, μετά από ερώτησή μου, τη σχετική προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι σύμφωνα με τον υφιστάμενο Ο.Ε.Υ., ελλείψει υπαλλήλων με συναφή πτυχία με τις προς κάλυψη θέσεις, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης υπαλλήλων με πτυχία λιγότερο συναφή. Ως εκ τούτου, προκύπτει αβίαστα η απορία σχετικά με τη σκοπιμότητα των ανωτέρω αντικαταστάσεων.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υφίσταται η ανάγκη ανάπτυξης επιχειρηματολογίας για ένα τόσο αυτονόητο θέμα. Γιατί, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι οι θέσεις Προϊσταμένων Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών πρέπει να καταλαμβάνονται από Διοικητικό Επιστήμονα και αυτές των θέσεων Προϊσταμένων Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και των Τμημάτων Λογιστηρίου και Μισθοδοσίας από Οικονομολόγο. Ακούστηκαν από την πλευρά της δημοτικής αρχής διάφορα επιχειρήματα για να υποστηριχθεί η τροποποίηση. Όπως, ότι ακόμα και ο υπουργός οικονομικών δεν είναι απαραίτητο να είναι οικονομολόγος. Χωρίς να μπω στην ουσία της αποτελεσματικότητας μιας τέτοιας επιλογής, επισημαίνω ότι η παρατήρηση αφορά ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο περιστοιχίζεται από κάποιες δεκάδες συμβούλους που τυγχάνει να είναι οικονομολόγοι, προϋπόθεση, που στην περίπτωσή μας δεν υφίσταται. Ακούστηκε επίσης, πως, ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Αλήθεια, ενώ είναι νόμιμο, πόσο ηθικό είναι απέναντι στους διοικητικούς επιστήμονες να καταλαμβάνουν τις θέσεις των προϊσταμένων Διευθύνσεων Διοικητικών Υπηρεσιών ή τις θέσεις των Διοικητών/τριών (Managers) Δημοσίων Οργανισμών πτυχιούχοι οποιασδήποτε άσχετης με τη Διοίκηση επιστήμης;
Η δημοτική αρχή, με αυτές τις επιλογές της, απαξιώνει τα επιστημονικά πεδία της Οικονομίας και της Διοίκησης καθώς και τους αντίστοιχους επιστήμονες, δημιουργεί συνθήκες νομιμοποίησης κατάληψης των προαναφερόμενων θέσεων από πτυχιούχους άσχετων ειδικοτήτων, ακόμα και όταν υφίστανται εργαζόμενοι με ανάλογα προσόντα, και προπαντός, αντί να μεριμνά περαιτέρω για τη διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης πιθανότητας αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης λειτουργίας των εν λόγω διευθύνσεων και τμημάτων, απομακρύνεται από αυτήν. Τρόποι μιας τέτοιας διασφάλισης υπάρχουν, αρκεί να θέλει κανείς να τους αναζητήσει και να έχει την πολιτική βούληση να τους εφαρμόσει!