Διαδικτυακή συνάντηση του Δικτύου των 7 χωρών για τη Μεσογειακή Διατροφή, στο πλαίσιο της ανάληψης από την Ελλάδα του ρόλου της συντονίστριας χώρας για τις κοινές δράσεις του Δικτύου, διοργάνωσε το “Μανιατάκειον Ίδρυμα”, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021
Στη συνάντηση αποφασίστηκε η δημιουργία κοινής ιστοσελίδας των 7 Εμβληματικών Κοινοτήτων (Κορώνη, Αγρός, Brac & Hvar, Chefchaouen, Cilento Soria και Tavira). Η εν λόγω απόφαση ήρθε σε συνέχεια της από 6 Ιουνίου 2021 πρότασης του “Μανιατάκειοy Ιδρύματος” και του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Οι 7 Εμβληματικές Κοινότητες θα συνεργαστούν στενά προκειμένου να ανεβάσουν στο διαδίκτυο μια δυναμική ιστοσελίδα που θα απευθύνεται σε όλον τον κόσμο, αναδεικνύοντας την ομορφιά της διαφορετικότητας και τον πλούτο των πολιτιστικών τους προσεγγίσεων, την ίδια την ουσία της Μεσογειακής Διατροφής.
Επιπλέον αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο “Μεσογειακή Διατροφή και Βιώσιμη Ανάπτυξη”, πρόταση της Κύπρου σε συνεργασία με την Πορτογαλία, την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2021.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το “Μανιατάκειον Ίδρυμα” αναφέρεται:
«Μέσω της επικοινωνίας και της καθολικής αναγνώρισης της πολιτιστικής και αναπτυξιακής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής, η εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO συμβάλει στην ενίσχυση των αξιών της και ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση, ενδυναμώνοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και την περαιτέρω σύνδεση των Εμβληματικών Κοινοτήτων.
Η “Μεσογειακότητα” είναι ένα σύνολο καθολικών αξιών, ικανών να προστατεύσουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στο μέλλον. Αποτελεί μια έννοια που ενσωματώνει τη γνώση, την ταυτότητα και τη βιοποικιλότητα στον Μεσογειακό τρόπο ζωής, η οποία αναδεικνύει τις συνέργειες που έχουν δημιουργηθεί στα 2.500 χρόνια συν-εξέλιξης μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και κοινωνίας. Σε μια ρευστή και δυναμική ισορροπία που έχει ξεπεράσει τη διάβρωση του χρόνου, η ανάδειξη αυτών των σχέσεων είναι ένα έργο που στοχεύει στη διατήρηση του περιβάλλοντος και του πολιτισμού για μια ανανεωμένη συνείδηση που μπορεί να θέσει τις βάσεις για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.
Έντεκα χρόνια μετά την απόφαση της UNESCO είναι σαφές ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό μοντέλο διατροφής. Είναι ένας πλούτος που εμπεριέχει την επιστήμη, παραδοσιακές γνώσεις, δεξιότητες και αξίες που δημιουργούνται από μια περιοχή, που μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πραγματικό εργαστήριο και ένα εκκολαπτήριο καλών πρακτικών με τα οποία θα χτίσουμε το μέλλον».