Διαδικτυακή ημερίδα, με αφορμή την επανέκδοση του ιστορικού ντοκουμέντου «Το Μανιφέστο των Λαμπράκηδων», για τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη και τα 58 χρόνια από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, διοργανώνεται την Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, από τις 7 έως τις 9 το βράδυ.
Η επανέκδοση του ιστορικού ντοκουμέντου, εμπλουτισμένου με εξαιρετικό υλικό και με εισαγωγικό σημείωμα του Μίκη, έγινε από το «Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας» και τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», που, μαζί με την εφημερίδα «Μακεδονία» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης, είναι και οι διοργανωτές της ημερίδας. Ομιλητές της ημερίδας, θα είναι εκπρόσωποι των συντελεστών – διοργανωτών, μελετητές και ιστορικοί, άνθρωποι της τέχνης, του πολιτισμού και δημοσιογράφοι, με λόγο και ρόλο, σε μια συγκλονιστική στιγμή της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Μια ιστορική στιγμή, που σημαδεύτηκε από μια πολιτική δολοφονία και κατάφερε, με την ψυχή και την φωνή του Μίκη, την δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού και πολιτιστικού κινήματος της νεολαίας της εποχής, με πάνω από 300.000 μέλη.
Την ημερίδα υποστηρίζουν οι Δήμοι, Γορτυνίας, Τρίπολης, Ίλιου, Νεάπολης Συκεών και η Αντιπεριφέρεια Αρκαδίας.
Θα μιλήσουν ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, η Αναστασία Βούλγαρη, συγγραφέας – επιμελήτρια συγγραφικών έργων του Μίκη Θεοδωράκη, η Υφυπουργός Μετανάστευσης – Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, κόρη του δημοσιογράφου, τότε της «Αυγής» Γιάννη Βούλτεψη, που συνέβαλε στην εξιχνίαση της δολοφονίας και στην αποκάλυψη της δράσης του παρακράτους, ο ποιητής, στιχουργός, συγγραφέας και δημοσιογράφος Φώντας Λάδης, ο Γιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος και συγγραφέας με συγγραφικό και αρχειακό υλικό δεκαετιών του συνθέτη, ο δημοσιογράφος και πολιτικός Γιώργος Ρωμαίος, ο οποίος ως απεσταλμένος, τότε, των εφημερίδων «Βήμα» και «Νέα», συνέβαλε τα μέγιστα στο ξεσκέπασμα των παρακρατικών και στην εξιχνίαση της δολοφονίας του Λαμπράκη και ο Λαοκράτης Λευτέρης Χαλβατζής, γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας.
Παρεμβάσεις θα κάνουν: ο Πρόεδρος των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα» Παύλος Παπαχριστοφίλου, ο Πρόεδρος της εφημερίδας «Μακεδονία» Παναγιώτης Καραμόσχος, ο διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τρίπολης Δημήτρης Μανιατάκος και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του δολοφονημένου βουλευτή, αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος & μέλος του Μουσείου, οι δήμαρχοι Γορτυνίας Στάθης Κούλης, Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, Ιλίου Νίκος Ζενέτος, Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, η Γενική Γραμματέας του Μουσείου & Περιφερειακή Σύμβουλος Δημητρακοπούλου Ευγενία, ο ταμίας του Μουσείου & Περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Γορτυνίας Πάικος Αναγνωστόπουλος.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό θα κάνει η δημοσιογράφος Σμαρώ Γεωργιάδου.
Χορηγοί της ημερίδας είναι οι εταιρίες «ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ Α.Ε.» και «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ»
Η ημερίδα θα μεταδοθεί απευθείας:
- από το κανάλι Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας στο ΥοuΤube και τη σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/mikistheodorakis.museum
- To portal της εφημερίδας «Μακεδονία» https://www.makthes.gr/
- Το Δημοτικό Ραδιόφωνο της Τρίπολης 91,5 – https://www.drt915.gr/
- Και το web radio Mikis https://mikisradio.gr
Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας: Μπροστά στην πρόκληση της νέας εποχής!
Το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, βρίσκεται στο ομώνυμο παραδοσιακό χωριό της Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας, όπου ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν για δύο χρόνια εκτοπισμένος από την Χούντα. Στεγάζεται στο παραδοσιακό πέτρινο σχολείο του χωριού. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2006. Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί ως νέο νομικό πρόσωπο, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναβάθμισης του. Ήδη, σε συνεργασία με το Δήμο Γορτυνίας, προωθείται η οργάνωση Ψηφιακού Μουσείου και με τον Δήμο Ίλιου στην Αθήνα, η λειτουργία παραρτήματος του Μουσείου.
Πληροφορίες:
- Πληροφορίες: Σμαρώ Γεωργιάδου τηλ. 6945 892027, [email protected]
- Email address: [email protected]
- Facebook: https://www.facebook.com/mikistheodorakis.museum