Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας για τα εργασιακά νομοσχέδιο Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Μαΐου με κύριους ομιλητές τον Αλέξη Χαρίτση, βουλευτή και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτή και τομεάρχη Εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και τον Γιώργο Πετρόπουλο, αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ.
Ο Αλέξης Χαρίτσης είπε πως η τριπλή κρίση, υγειονομική, οικονομική και κοινωνική, έχει συνολικά πλήξει τον κόσμο της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Στη Μεσσηνία, σημείωσε, είναι ήδη εμφανείς και πολλαπλές οι επιπτώσεις και οι πληγές από το παρατεταμένο λοκντάουν και το κλείσιμο των επιχειρήσεων στον επισιτισμό, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τα άλλα επαγγέλματα. Η Κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης, έχει βαριά ευθύνη για αυτό, εφόσον εκμεταλλεύεται την κρίση προκειμένου να εφαρμόσει το πιο παρωχημένο και αποτυχημένο σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού, όπως αποτυπώνεται στην «Έκθεση Πισσαρίδη» και στην πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για μια στοχευμένη επίθεση στον κόσμο της εργασίας, στα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Έρχεται να πλήξει στην καρδιά το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο αγώνων και θυσιών, επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό, ξεκαθάρισε, η μάχη για τα εργασιακά θα είναι η “μητέρα των μαχών” με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί το σχέδιο νόμου Μητσοτάκη – Χατζηδάκη προβλέπει την κατάργηση του οκταώρου και των συλλογικών συμβάσεων, ενώ θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις.
Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , σημείωσε πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε την πανδημία για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και ότι τώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε εργαζόμενους, ωράριο, μισθούς, δικαιώματα, στη συλλογική αυτονομία και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Το εργασιακό νομοσχέδιο στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις με στόχο την κατάργηση του οκταώρου και την επιβολή δεκάωρης εργασίας, στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους, στην κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας, στις ανεξέλεγκτες καταχρηστικές απολύσεις με κατάργηση της υποχρέωσης επαναπρόσληψης σε περίπτωση που κριθεί δικαστικά παράνομη η απόλυση εργαζομένου και στην υπονόμευση του συνδικαλισμού και το δικαίωμα στην απεργία, υπογράμμισε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.
Όλα αυτά αποτελούν το διαχρονικό “ευαγγέλιο” του ΣΕΒ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, είπε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποκαλύπτοντας πως αυτές οι ακραίες θέσεις επιχειρήθηκαν να νομοθετηθούν και την περίοδο των πρώτων μνημονιακών κυβερνήσεων, ενώ επανήλθαν μέσω των δανειστών και την περίοδο 2015 – 2019, αλλά συνάντησαν τη σθεναρή και αποτελεσματική στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια σειρά μέτρα ενίσχυσης και προστασίας της θέσης των εργαζομένων, όπως ήταν ο βάσιμος λόγος απόλυσης, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και βέβαια η ενίσχυση του κατώτατου μισθού ύστερα από μια δεκαετία καθήλωσης.
«Εμείς, κατέληξε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, θα δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους, στους χώρους δουλειάς, στην κοινωνία και στη Βουλή για να μην περάσει αυτό το αντιεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα και δεσμευόμαστε να το καταργήσουμε όταν θα έρθουμε πάλι στην εξουσία».
Παίρνοντας το λόγο, ο Γιώργος Πετρόπουλος από την ΑΔΕΔΥ, έκανε λόγο για “οπισθοδρόμηση” που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά πρόκειται συνολικά για “επίθεση στη δημοκρατία”. Όπως ανέφερε, η πανδημία ήδη έχει επιφέρει διαφορετικά “μοντέλα εργασίας” όσον αφορά τις συνθήκες ή το ωράριο και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά ζητά από τους εργαζόμενους να πληρώσουν από τις “τσέπες” τους την “ανάκαμψη της οικονομίας” και να επιβαρυνθούν με το “κόστος” από τη διαχείριση της πανδημίας. Και όλα αυτά, τόνισε, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη προωθείται η μείωση ωρών απασχόλησης χωρίς μείωση μισθών, ενισχύονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, διευρύνονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα κράτη παρεμβαίνουν προστατευτικά υπέρ των εργαζομένων, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους αναδεικνύεται σε πυλώνα της κοινωνικής συνοχής.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, παίρνοντας το λόγο, ο Σωτήρης Τσώνης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ο Παναγιώτης Μουλάς, Γενικός Γραμματέας του ΕΚΚ, ο Γιώργος Κανέλλης, αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας του ΕΚΚ, η Μαρία Μήτση, πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Νίκος Σπυρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, ο Θόδωρος Καρδάσης, πρόεδρος του Σωματείου Ελαιοχρωματιστών Καλαμάτας, ο Γιάννης Σακκάς, πρόεδρος του σωματείου τυπογράφων Μεσσηνίας, ο Δημήτρης Φαββατάς, πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, ο Κώστας Γαλιώτος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού πρ. ΤΕΙ – Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Παντελής Μπαζάνος, πρόεδρος Β’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας και ο Παναγιώτης Στέφανος, αντιπρόεδρος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο (ή σε σημαντικές πλευρές του – Σωτ. Τσώνης) και τόνισαν την αναγκαιότητα ανάπτυξης μαζικών και ενωτικών αγώνων για να μην περάσει.
Την εκδήλωση συντόνισε η Αγγελική Ταυλαρίου, μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας, υπεύθυνη της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του κόμματος στο νομό.