Διαβούλευση για την Πολεοδομική Μελέτη της Μικράς Μαντίνειας πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν υπεύθυνα, να τους λυθούν απορίες και να καταθέσουν τις όποιες αντιρρήσεις είχαν ενώπιον των υπεύθυνων πολιτικών, διοικητικών και τεχνικών αρχών.
Τη διαβούλευση οργάνωσε χθες, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Κοινότητα Μ. Μαντίνειας στο Κοινοτικό Κατάστημα (παλιό σχολείο) της Μικρής Μαντίνειας. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και συμμετείχε ενεργά. Για τρεις ώρες άκουσε τους μελετητές και τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς υπεύθυνους, εξέφρασε τις απορίες και αντιρρήσεις του μετατρέποντας τη συνάντηση σε γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα στο δημοτικό κατάστημα της Μικρής Μαντίνειας και συμμετέχουμε σε ευρεία διαβούλευση που αφορά τη δεύτερη φάση της Πολεοδομικής Μελέτης και Πράξης Εφαρμογής του Σχεδίου της Μικρής Μαντίνειας. Μια Πολεοδομική Μελέτη που ξεκίνησε το 1996, ολοκληρώθηκαν κάποιες φάσεις, διακόπηκε το 2009 αφού βέβαια είχε γνωμοδοτήσει το Κεντρικό ΣΧΟΠ και, επανήλθαμε ξανά το 2018 με μια διαδικασία που ξεκινήσαμε, με προϋπολογισμό – χρήματα του Δήμου Καλαμάτας- περίπου 420.000 ευρώ για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την Πολεοδομική Μελέτη.
Είναι βέβαιο ότι μια Πολεοδομική Μελέτη δίνει αναπτυξιακές προοπτικές σε μια περιοχή όμως, αυτή η Μελέτη θα πρέπει συγχρόνως να λάβει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Θα πρέπει δηλαδή να είναι σύμφωνη με τις δυνατότητες της κάθε περιοχής , με τις ανάγκες των κατοίκων ώστε να δημιουργηθούν τα μικρότερα δυνατά προβλήματα με τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές. Αυτό κάνουμε κι εμείς λοιπόν, γι’ αυτό επιλέξαμε να το αναρτήσουμε εδώ, στο κατάστημα της Μικρής Μαντίνειας ώστε να ενημερωθεί όλος ο κόσμος. Είμαστε εδώ με τους μελετητές και τα στελέχη του Δήμου Καλαμάτας ώστε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις αλλά και να καταγράψουμε και όλες τις παρατηρήσεις. Μας ενδιαφέρει να φύγουμε από εδώ δίνοντας όσες μέρες χρειαστούν και όσον καιρό χρειαστεί, θα δώσουμε παρατάσεις , έχοντας λάβει κατευθύνσεις και έχοντας λύσει κατά το δυνατόν τα περισσότερα προβλήματα.
Η Μελέτη έρχεται για να ορίσει τις χρήσεις γης, τον συντελεστή δόμησης, τις περιοχές, να δημιουργήσεις τους κατάλληλους κοινόχρηστους χώρους, πλατείες, χώρους πρασίνου, τους εκπαιδευτικούς και αθλητικούς χώρους, να γίνει μια σύγχρονη περιοχή. Μια περιοχή που θα μπορεί ν’ αναπτυχθεί. Εδώ στη Μικρή Μαντίνεια που βρισκόμαστε, για παράδειγμα δεν υπάρχει πλατεία. Η περιοχή όμως χρειάζεται μια πλατεία για να δημιουργηθεί ο πόλος έλξης, για να συγκεντρώνονται οι κάτοικοι και να έχει ζωή και το χειμώνα. Αυτή η περιοχή που είναι πανέμορφη, το ξέρουμε όλοι και την επισκεπτόμαστε συνεχώς, έχει πολλά περιθώρια για να αναπτυχθεί περισσότερο».
Απαντώντας στο ερώτημα αν οι ανησυχίες που ακούστηκαν στη διαβούλευση είναι ρεαλιστικές, ο Δήμαρχος Καλαμάτας είπε:
«Πάντα μια Πολεοδομική Μελέτη και μια Πράξη Εφαρμογής δημιουργεί μια αναστάτωση. Αυτό είναι λογικό, το ξέρουμε σε κάθε περίπτωση. Το θέμα είναι να αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε όλα τα προβλήματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Αυτό θέλουμε να κάνουμε».
Η ενημέρωση των κατοίκων της Μ. Μαντίνειας έγινε με την ενεργό συμμετοχή του υπεύθυνου Αντιδημάρχου, Ανδρέα Καραγιάννη, της Διευθύντριας της Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, Σταυρούλας Αγρίου και των μελετητών της Πολεοδομικής Μελέτης, Γιάννη Δημητρακόπουλου και Κωνσταντίνου Ζώη.
Η Σταυρούλα Αγρίου ξεκαθάρισε ότι τώρα η μελέτη βρίσκεται στη διαδικασία της ανάρτησης και καθορίζει τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και την αρτιότητα των οικοπέδων, τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Στην επόμενη φάση θα γίνει η Πράξη Εφαρμογής.
Τόσο η κα Αγρίου όσο και οι μελετητές τόνισαν ότι η μελέτη πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις διότι, όσο αργούν να κλείσουν τα θέματα, το νομοθετικό, χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο γίνονται πιο αυστηρά. Στοιχεία για τη μελέτη παρουσίασε και το στέλεχος της Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, Σωσώ Τσιάλα.
Η Πρόεδρος Κοινότητας Μικράς Μαντίνειας, Μαρία Χρονοπούλου, μετά τη συνάντηση δήλωσε:
«Σήμερα είχαμε μια συνάντηση στο πρώην δημοτικό σχολείο για να ενημερωθεί ο κόσμος από τους μελετητές κι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι δεν έχει υπάρξει συνάντηση μαζί τους, με τον Αντιδήμαρχος τον κ. Καραγιάννη, τη Διευθύντριας Πολεοδομίας την κα Αγρίου, με την κα Tσιάλα, είναι ο Δήμαρχος Καλαμάτας, σκοπός είναι να ενημερωθεί ο κόσμος, να λυθούν οι απορίες του όσο το δυνατόν πιο εύκολα, με γλώσσα απλή διότι οι πολεοδόμοι έχουν γλώσσα που δεν την καταλαβαίνουμε όλοι. Αυτός ήταν και ο σκοπός της συνάντησης. Με απλά λόγια να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται στην Πολεοδομική Μελέτη, σε ποια φάση είμαστε, να απαντηθούν ερωτήσεις ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο αν κάποιος χρειάζεται. Συνεχίζει να βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Καλαμάτας. Τρίτη και Πέμπτη, 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι, έχουμε κλιμάκιο της Πολεοδομίας στο Κοινοτικό Κατάστημα. Αυτό συνεχίζει, υπάρχει παράταση μέχρι 20 Νοεμβρίου. Θα δει ο Δήμος Καλαμάτας αν δεν μπορέσει ο κόσμος να ανταποκριθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα ίσως υπάρξει και άλλη παράταση, δεν το γνωρίζω αυτό ακόμα, σημασία όμως έχει να προχωρήσει όλο αυτό γιατί είναι προς όφελος όλων. Δεν έχουμε να χάσουμε στην ουσία, γιατί ακούγονται διάφορα “θα μου πάρει το σπίτι μου, θα μου πάρει…”, εντάξει. Η Πολεοδομική Μελέτη πρέπει να προχωρήσει. Γι’ αυτό, ξαναλέω, έγινε αυτή η συνάντηση. Οι μελετητές να εξηγήσουν στον κόσμο τις απορίες που έχουν οι ίδιοι και δεν καταλαβαίνουν».