Γενική προειδοποιητική αποχή των μελών του από όλες τις δίκες (με εξαιρέσεις μετά από ειδική άδεια) αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, την Δευτέρα 13-11-2023, την Τρίτη και την Τετάρτη (14 και 15.11.2023), εκφράζοντας την αντίθεσή του στα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Επίσης αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15-11-2023, στις 12 το μεσημέρι στο Ακροατήριο του Εφετείου Καλαμάτας.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 8-11-2023 με θέμα τα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξέδωσε την ακόλουθη απόφαση:
«1.- Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και σε αφανισμό δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
2.- Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, δεν λαμβάνει υπόψη την εμπειρία του παρελθόντος, καθώς οι όποιες προσπάθειες αμφισβήτησης έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες. Όπως, επίσης, οικονομικά και νομικά εσφαλμένη είναι και η προσπάθεια ταύτισης των ελεύθερων επαγγελματιών με τους μισθωτούς, δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι διαφορετική κατηγορία εργαζομένων από αυτή των μισθωτών, ούτε αφορολόγητο εισόδημα έχουν ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Περαιτέρω δε, χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, πολλαπλασιαζόμενος αδικαιολόγητα επί 14, παρότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν λαμβάνουν δώρα και επιδόματα εορτών και αδείας.
3.- Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και μάλιστα μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. Σήμερα, η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις, κάτι που αποδεικνύεται αναμφισβήτητα και από τα στοιχεία των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και τον αριθμό όσων έχουν υπαχθεί στις 120 δόσεις, στοιχεία που είναι γνωστά στην Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 33% περίπου των δικηγόρων βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών, ενώ ιδιαίτερα μεγάλος είναι και ο αριθμός των δικηγόρων που έχουν οφειλές εκτός ρύθμισης.
4.- Εάν η Κυβέρνηση ήθελε πράγματι να πατάξει την φοροδιαφυγή θα έβαζε στο κέντρο του ενδιαφέροντός της τα μεγάλα εισοδήματα και συμφέροντα, τα οποία όμως δεν αγγίζει, ευρισκόμενη προφανώς σε μία διαρκή αλληλεπίδραση μαζί τους. Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λυσιτελώς με την φορολόγηση των εισοδημάτων των 10.000 ευρώ αλλά εκείνων των εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ.
5.- Η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων προείσπραξης.
6.- Για εμάς, τους δικηγόρους, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιοπρέπειας. Και ως εκ τούτου, ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Διότι χωρίς αξιοπρεπείς δικηγόρους, συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν υφίσταται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, εκφράζοντας την αντίθεσή του στα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα, αποφασίζει:
(α) γενική προειδοποιητική αποχή των μελών του από όλες τις δίκες την Δευτέρα 13-11-2023, την Τρίτη 14-11-2023 και την Τετάρτη 15-11-2023, σύμφωνα με το κατωτέρω πλαίσιο
(β) την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15-11-2023 και ώρα 12:00 στο Ακροατήριο του Εφετείου Καλαμάτας.
(γ) κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της απόφασης της Συντονιστικής, με τους λοιπούς φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών.
(δ) τη δημοσιοποίηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος με κάθε πρόσφορο τρόπο σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης συνέντευξης τύπου.
Πλαίσιο Αποχής:
Α. Τις ημέρες της αποχής θα χορηγείται άδεια:
1.- Σε υποθέσεις όπου υφίσταται ζήτημα παραγραφής-προθεσμίας.
2.- Ειδικά για τις ποινικές υποθέσεις:
Όταν υπάρχουν κρατούμενοι (προσωρινώς ή κατόπιν καταδικαστικής απόφασης).
Στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α΄ βαθμό και επταετία σε β΄ βαθμό.
3.- Για συζήτηση προσωρινών διαταγών, ανακοπών και αιτήσεων αναστολών (Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια), συμπεριλαμβανομένων των ανακοπών ή αναστολών πλειστηριασμών.
4.- Για συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων μόνο εφόσον έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή.
Β. Δεν απαιτείται άδεια:
Για κατάθεση προτάσεων, προσθηκών και αντιρρήσεων (Διοικητικά Δικαστήρια).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κωνσταντίνος Μαργέλης | Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γεώργιος Αλεξόπουλος» |