Η Δημοτική Αστυνομία από σήμερα Τετάρτη (10/6/2015) θα είναι και πάλι στους δρόμους, αφού ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1071, τ. Β΄, 8/6/2015) διαπιστωτικές πράξεις αυτοδίκαιης κατάληψης θέσης κλάδου Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Καλαμάτας, όσον αφορά στους εξής: Γεώργιο Πετρόπουλο, Γεώργιο Αποστολόπουλο, Ευσταθία Δεριζιώτη, Δημήτριο-Παύλο Δημητρούλια, Σταύρο Κονιδιτσιώτη, Ευγενία Φράγκου και Μαρία Γεωργουλέα.
Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίασή του της προηγούμενης Πέμπτης (4.6.2015), την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο, σε συνέχεια του Νόμου 4325/2015 και της υπ’ αριθμ. 124/2015 απόφασης του Δημάρχου Παν. Νίκα. Η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας -όπως σημειώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο- έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αποδίδει στο Δήμο Καλαμάτας ένα εργαλείο αναγκαίο για την ευταξία και την ευρυθμία της πόλης και των Διαμερισμάτων της.
Διαφωνεί η “Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας”
Η “Λαϊκή συσπείρωση Καλαμάτας”, δεν συμφωνεί με την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, γιατί όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «ουσιαστικά αποτελεί ένα βραχίονα της αστυνομοκρατίας αλλά και ένα μηχανισμό επιβολής προστίμων για να μαζεύει ο Δήμος χρήματα» και προστίθεται:
«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιτάχτηκε στη δημιουργία του μηχανισμού της Δημοτικής Αστυνομίας, που ιδρύθηκε με το Ν.2503/1997. Τόνιζε ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού προσπαθούν να μεταβάλουν την τότε Τοπική Διοίκηση σε γρανάζι της κεντρικής εξουσίας και στη δημιουργία ενός ακόμη ραβδούχου σώματος γενικής αστυνόμευσης.
Επίσης επισήμαινε ότι η λειτουργία του μηχανισμού αυτού θα έχει σαν συνέπεια την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, την υπερφορολόγηση των δημοτών, την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών. Είχε προβλέψει τη γενίκευση της αστυνόμευσης με τη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε συμπληρωματική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ».
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι «ανεξάρτητα όμως από τη θέση αυτή που υποστήριξε, και επιβεβαίωσε η ζωή, το ΚΚΕ και η “Λαϊκή Συσπείρωση” διαφώνησαν οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας να χάσουν την εργασία τους. Υπήρχαν δυνατότητες οι εργαζόμενοι αυτοί να απασχοληθούν, ως δημοτικοί υπάλληλοι που είναι, καλύπτοντας ανάγκες των δήμων με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους.
Με βάση αυτές τις θέσεις στο πρόσφατο νομοσχέδιο για το Δημόσιο έγινε δεκτή τροπολογία -άρθρο 19- του ΚΚΕ (και άλλη μία που αφορούσε τις απολυμένες καθαρίστριες του ΟΑΕΔ), ώστε να μπορεί το Δημοτικό συμβούλιο με απόφαση του να ΜΗΝ επανασυστήσει την υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας ΧΩΡΙΣ να βλάπτονται οι εργαζόμενοι που θέλουν να επανέλθουν στο Δήμο.
Η θέση που καταθέσαμε στο Δ.Σ. ήταν η εξής: «Να υπάρχει η δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του να καθορίσει τις αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης (κατάληψη πεζοδρομίων, εφαρμογή κανονιστικών αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου κ.λπ.) και δεν θα ασκούνται από την Ελληνική Αστυνομία αλλά από τις Διευθύνσεις και τους επιφορτιζόμενους διοικητικούς υπαλλήλους που θα τις ασκούν, με ταυτόχρονη αποτύπωσή τους στους Εσωτερικούς Οργανισμούς Λειτουργίας των δήμων».