Τις τελευταίες μέρες, αμέσως μετά τις εκλογές ήρθε με καθυστέρηση τεσσάρων ετών, ένα πολύ σοβαρό θέμα στο ΔΣ του δήμου Καλαμάτας.
Η σημειακή τροποποίηση του Γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου, με μοναδική αλλαγή, την κατασκευή δεξαμενής στο ίδιο αγροτεμάχιο με το νέο κοιμητήριο, στην περιοχή Αη Γιάννης Καρβούνης ακριβώς ανάντη και ανατολικά του του υφιστάμενου σκοπευτηρίου στα όρια του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα.
Ας δούμε όμως μια σειρά από ανακολουθίες του εισηγητή κυρίου Καραγιάννη και φυσικά της δημοτικής αρχής που εισάγει το θέμα.
Η τροποποίηση δεν έγινε την πρώτη φορά μαζί με τα πέντε σημεία του ΓΠΣ που τροποποιήθηκαν, αλλά απαιτήθηκε και δεύτερη ανάθεση τροποποίησης σε μελετητή με αποτέλεσμα να χρεωνόμαστε για δεύτερη φορά και να έχουμε μερικά χρόνια επιπλέον καθυστερήσεων.
Επίσης προηγήθηκε η Γεωτεχνική μελέτη της νέας δεξαμενής ύδρευσης που εκπονήθηκε από το 2020, χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη μελέτη τροποποίησης του ΓΠΣ και προφανώς έγκριση Δ.Σ. και περιφέρειας η οποία τελικά προτείνεται τώρα στο τέλος του 2023.
Ποιος εγγυάται και προεξοφλεί την θετική απάντηση της αποκεντρωμένης και της περιφέρειας στο ζήτημα αυτό.
Πώς προεξοφλείται η θετική απάντηση στο αίτημα του Δήμου, όταν η θέση κατασκευής αναφέρεται σε σοβαρά γεωτεχνικά και γεωλογικά προβλήματα από τους μελετητές, και είναι πιθανόν να είναι ακατάλληλη για δόμηση μεγάλων και κρίσιμων έργων υποδομής όπως οι νέες μεγάλες δεξαμενές ύδρευσης. Ο νόμος δεν επιτρέπει να κτίζονται σπίτια, πόσο μάλλον δεξαμενές πάνω σε ενεργό ρήγμα όπως αναφέρει σε πρόσφατη ομιλία του ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας, που μπορεί να τον συμβουλευτεί η ΔΕΥΑΚ αν το επιθυμεί.
Το σημαντικότερο δεν μπορεί να έχεις και κοιμητήριο και δεξαμενή στο ίδιο οικόπεδο. Η νομοθεσία ορίζει ρητά ελάχιστες αποστάσεις από όρια κοιμητηρίων για κατοικίες και λοιπά δομήματα, της τάξης των 250 μέτρων κατά ελάχιστο.
Άρα ο δήμος θα πρέπει να πείσει την αδειοδοτούσα αρχή, την περιφέρεια αλλά και τους δημότες, τι από τα δύο επιθυμεί.
Κοιμητήριο η δεξαμενή και μάλιστα σε ποια θέση.
Προηγήθηκε δε κατά δήλωση της δημοτικής αρχής, αρχικά στο εγκεκριμένο ΓΠΣ, το νέο κοιμητήριο.
Συνεπώς αυτή η ανακόλουθη διαδικασία που προεξοφλεί ότι όλα είναι συμβατά χωρίς να έχουν προηγηθεί όλες οι μελέτες και οι εγκρίσεις που απαιτούνται είναι μια σπατάλη χρόνου και χρημάτων που δεν φέρνει αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό μέχρι σήμερα εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει και εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να γίνει το έργο.
Απαιτείται νέος σχεδιασμός άμεσα.
Είναι βέβαιο ότι ο δήμος έχει χειριστεί τα θέματα του υδραγωγείου του συνδέσμου Ύδρευσης με μεγάλη προχειρότητα και επιπολαιότητα, και σε αυτό δεν αμφιβάλει κανείς ύστερα από αυτά που προκύπτουν καθημερινά.
Αναζητούμε σήμερα θέση για δύο δεξαμενές. Πήδημα και Καρβούνη χωρίς αποτέλεσμα.
Μια δεξαμενή στο κάστρο πεπαλαιωμένη με καταγεγραμμένες διαρροές, χωρίς αντικατάσταση και εναλλακτική λύση.
Αντικατάσταση σωλήνων Φ600, με κινέζικες Φ800 χωρίς χρονοδιάγραμμα και αποτέλεσμα.
Ποιότητα νερού και ομαλή λειτουργία εσωτερικού δικτύου χωρίς αποτέλεσμα. Όλο και χειρότερο γίνεται.
Ποσότητα νερού που φθίνει συνεχώς λόγω και της αύξησης των αναγκών.
Υπερτιμολόγηση νερού λόγω όλων των παραπάνω, αλλά και των μεγάλων απωλειών του δικτύου που φθάνουν το 50%.
Πληρώνουμε σχεδόν το διπλό νερό στο σύνδεσμο από αυτό που φθάνει στις βρύσες μας.
Η κατάσταση αν δεν αλλάξει άμεσα με πολιτικές αποφάσεις στο νέο ΔΣ αναμένεται να είναι η χειρότερη στην ιστορία της Καλαμάτας.
Γιατί όλα τα παραπάνω δεν πραγματοποιούνται σε μία μέρα.
Απαιτήθηκε μια πρώτη θητεία πέντε ετών να σχεδιαστούν χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα.
Μια θητεία που αρχίζει σύντομα ίσως για να ωριμάσουν και δεν ξέρει κανείς πότε και με ποιον τρόπο, θα υλοποιηθούν σε κάποια επόμενη δημοτική αρχή μετά από πέντε χρόνια πάλι.
Δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα, για άλλη μια φορά, δεν μπορεί από κανένα να αμφισβητηθεί και η πλειοψηφία των δημοτών μας τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί την σπουδαιότητα της.
Περιμένουμε κυρίως από τους θεσμικούς φορείς της πόλης μας να αντιδράσουν, γιατί θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες σε περίπτωση γενικής αστοχίας όπως και έγινε στο παρελθόν.
Επίσης το τελευταίο διάστημα με τα συνεχόμενα προβλήματα στο δίκτυο όλο και περισσότεροι δημότες και επισκέπτες πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για αγορά εκατομμυρίων λίτρων εμφιαλωμένου νερού.
Το σύστημα υδροδότησης του δήμου μας δυστυχώς έχει απολέσει την αξιοπιστία του.
Μιχάλης Αντωνόπουλος
Γεωλόγος – γεωτεχνικός περιβάλλοντος
(Τα στοιχεία που αναφέρονται σε νομοθεσία σχετική και επιστημονική τεκμηρίωση είναι στη διάθεση όλων. mix.anton63@gmail.com).