ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΘΑΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ
Παρ’ ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παραδέχτηκε σήμερα στη Βουλή -απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση-, την αναμφισβήτητη αναγκαιότητα δημιουργίας Κέντρου Υγείας και σταθμού ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Πυλίας, παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος σαφής σχεδιασμός», προσθέτοντας πως «ευελπιστούμε στο επόμενο πλαίσιο, όπως και να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες». ΄Όπως είπε ο υπουργός, «το συνολικό πλαίσιο του χάρτη υγείας που εκπονούνται για την 6η Υγειονομική Περιφέρεια έχουμε το συγκεκριμένο πλαίσιο ότι πρέπει να υπάρξει δομή, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες».
Ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, «το πάνδημο αίτημα των κατοίκων της νοτιοανατολικής Πυλίας για την ικανοποίηση του δικαιώματός τους στην υγειονομική περίθαλψη απαιτεί ουσιαστικές απαντήσεις και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις».
Ο Αλ. Χαρίτσης κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην «υγειονομική τρύπα σε μια εκτεταμένη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει σημαντικό τμήμα των δήμων Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος, με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και πληθυσμό που υπερδιπλασιάζεται τους θερινούς μήνες. Σε ολόκληρη την περιοχή δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας, γεγονός που την καθιστά υγειονομικά επισφαλή για κατοίκους και επισκέπτες».
Παράλληλα και όσον αφορά τις επείγουσες διακομιδές ασθενών ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε στον Υπουργό ότι, « … δεν υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο για να αντιμετωπισθούν διακομιδές και επείγοντα περιστατικά, με αποτέλεσμα να καλείται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαμάτας ή το μοναδικό ασθενοφόρο της Πύλου, τα οποία είναι υποχρεωμένα να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, σε κακό οδικό δίκτυο, με συνέπεια να χάνεται κρίσιμος χρόνος στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.»
Τέλος ο Αλ. Χαρίτσης ενημέρωσε τον Υπουργό για νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση τις αμέσως επόμενες ημέρες, που θα αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει οι δύο μεγάλες δομές υγείας της Μεσσηνίας, τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, εξ αιτίας της τραγικής τους υποστελέχωσης.
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Η σχετική συζήτηση -από τα πρακτικά της Βουλής-, έχει ως εξής:
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Εισερχόμεθα στην επόμενη επίκαιρη ερώτηση. Θα συζητηθεί η δέκατη ένατη με αριθμό 597/20-03-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Μεσσηνίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξανδρου Χαρίτση προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Χωρίς υγειονομική κάλυψη και αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής Πυλίας».
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης.
Ορίστε, κύριε Χαρίτση, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.
Αλέξης Χαρίτσης: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα.
Επειδή άκουσα και τις ερωτήσεις των συναδέλφων που προηγήθηκαν σε σχέση με τα νοσοκομεία στις περιοχές τους -και για την Κω και για την Εύβοια- θα ήθελα και εγώ από τη μεριά μου να σας ενημερώσω ότι τις επόμενες ημέρες καταθέτω μια νέα ερώτηση για τα νοσοκομεία της Μεσσηνίας -το νοσοκομείο της Καλαμάτας και το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας- στα οποία η κατάσταση πλέον χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους ως δραματική λόγω της υποστελέχωσης. Θα περιμένω με ενδιαφέρον και την απάντηση του Υπουργείου σας, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στα δύο νοσοκομεία του Νομού Μεσσηνίας.
Σήμερα, όμως, προκάλεσα –αν θέλετε- αυτή τη συζήτηση με την επίκαιρη ερώτησή μου για να συζητήσουμε για το γεγονός ότι πέρα από τα αστικά κέντρα, πέρα από τις μεγάλες περιοχές, ένας από τους μεγάλους χαμένους της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, είναι η περιφέρεια της χώρας. Είναι περιοχές πιο μικρές, περιοχές απομακρυσμένες, στις οποίες είτε οι υφιστάμενες υγειονομικές δομές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες γιατί είναι υποστελεχωμένες είτε –και έρχομαι στο προκείμενο- οι περιοχές οι οποίες πρέπει να καλυφθούν δεν έχουν καν υγειονομική κάλυψη, δεν έχουν καν υγειονομικές δομές.
Αναφέρομαι πολύ συγκεκριμένα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Πυλίας του Νομού Μεσσηνίας. Είναι μια περιοχή η οποία από τους κατοίκους, από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, από όλους τους εμπλεκόμενους, από όλους τους ενδιαφερόμενους, εάν θέλετε, χαρακτηρίζεται ως «υγειονομική τρύπα». Είναι μία περιοχή με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, όπου δεν υπάρχει καν Κέντρο Υγείας, κάτι που καθιστά υγειονομικά επισφαλή για τους κατοίκους ολόκληρη την περιοχή, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει και σταθμός του ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο για να αντιμετωπιστούν διακομιδές και επείγοντα περιστατικά, με αποτέλεσμα να καλείται ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ της Καλαμάτας ή το μοναδικό ασθενοφόρο της Πύλου.
Νομίζω ότι έχουν φτάσει και στα χέρια σας οι αιτιάσεις, οι διαμαρτυρίες από τους ίδιους τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής. Θα καταθέσω και στα Πρακτικά τις πρόσφατες επιστολές του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, του Συλλόγου Ιατρών Κέντρων Υγείας Μεσσηνίας, του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης, της Ομοσπονδίας Εμπορίου Πελοποννήσου. Επίσης, πληροφορήθηκα ότι πρόσφατα είχατε μία συνάντηση και με τον Δήμαρχο Μεσσήνης -γιατί μιλάμε για μια περιοχή η οποία ανήκει σε δύο Καλλικρατικούς Δήμους της περιοχής- για το συγκεκριμένο ακριβώς θέμα.
Την ίδια στιγμή, οι υφιστάμενες υγειονομικές δομές της περιοχής, για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας της Πύλου παραμένει χωρίς ακτινολογικό προσωπικό, χωρίς καρδιολόγο, ενώ και οι δύο θέσεις γενικών ιατρών είναι κενές. Αντίστοιχα, το Περιφερειακό Ιατρείο της χώρας διαθέτει έναν μόνο ιατρό, ενώ στο Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχόπουλου ο μοναδικός ιατρός μετακινείται εδώ και οκτώ χρόνια προς το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων με τρίμηνες μετακινήσεις.
Από τους φορείς της περιοχής, να σας ενημερώσω, κύριε Υπουργέ, έχουν κατατεθεί και συγκεκριμένες προτάσεις σε σχέση με το πώς θα μπορούσε να επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Αναφέρομαι στο γεγονός, για παράδειγμα, όπως καταγράφουν και οι φορείς, ότι υπάρχει ΦΕΚ ήδη από το 2007 για την κατασκευή Κέντρου Υγείας στον Άγιο Ανδρέα, ενώ προτάσεις για συγκεκριμένο χώρο έχουν κατατεθεί και από την πλευρά της Κορώνης, όπου με τις απαραίτητες παρεμβάσεις θα μπορούσε να δημιουργηθεί πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο.
Κατόπιν όλων αυτών, κύριε Υπουργέ, εγώ θέλω να σας θέσω δύο συγκεκριμένα ερωτήματα και σας παρακαλώ πολύ αν μπορείτε να μου απαντήσετε με όσο πιο συγκεκριμένο τρόπο γίνεται. Πρώτον, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους Κέντρο Υγείας και σταθμός ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Πυλίας; Και δεύτερον, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των κενών στα υπόλοιπα -στα υφιστάμενα- Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής του Δήμου Πύλου-Νέστορος;
Ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξης Χαρίτσης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.
Αθανάσιος Πλεύρης (Υπουργός Υγείας): Κύριε Χαρίτση, πραγματικά είναι σημαντική ερώτηση που γίνεται γιατί πηγαίνουμε και στις πιο αποκεντρωμένες δομές και ειδικά στα Κέντρα Υγείας που δεν θα διαφωνήσω μαζί σας ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακριβώς επειδή υπήρξε συγκέντρωση δυνάμεων στα νοσοκομεία, υπήρχε και το μεγάλο κενό και είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που οφείλω να πω ότι από όποια προσέγγιση να το δούμε -και πολλές φορές και με τον τομεάρχη σας όταν συζητάμε- υπάρχει μια κοινή συναντίληψη ότι υπάρχουν κενά και πρέπει να στηριχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ενδεχομένως, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο πώς θα γίνει αυτό. Όμως, είναι το κομμάτι που πονάει αυτή τη στιγμή ενδεχομένως περισσότερο.
Θέλω να είμαι συγκεκριμένος, όπως ζητήσατε, και για τις ενέργειες που γίνονται, αλλά να απαντήσω και για το ΕΚΑΒ το οποίο είπατε.
Πρώτα απ’ όλα, για να πάρουμε τις δομές όπως υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύλου αυτή τη στιγμή προβλέπονται τρεις θέσεις γιατρών υπαίθρου. Οι δύο καλύπτονται, ενώ στην τρίτη βγήκε απόφαση τοποθέτησης 19.1.2023 και άρα είναι στη διαδικασία κάλυψης.
Στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων οι δύο θέσεις αναμένεται να καλυφθούν άμεσα, καθώς βγήκε η απόφαση τοποθέτησης γιατρών, ενώ για την τρίτη -γιατί οι δύο ήταν κενές που καλύπτονται άμεσα- που λήγει τον Ιούλιο του 2023 ήδη διενεργούμε διαδικασία, προκειμένου να καλυφθεί και αυτή.
Το ίδιο αφορά και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Χώρας όπου η θέση καλύπτεται. Έχει βγει και εκεί απόφαση για την κάλυψη από αγροτικό γιατρό υπόχρεο, από αγροτικό γιατρό, αυτό που λέμε, ενώ στο Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχοπούλου προβλέπονται δύο θέσεις και ήδη καλύπτονται από γιατρούς τίτλων ειδικής γενικής.
Στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας έχουμε ένα ιδιαίτερα πυκνό δίκτυο δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ σύμφωνα με την τρίτη τροποποίηση η οποία έγινε στην υπουργική απόφαση για τα ΤΟΜΥ από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια προβλέπονται επτά τομείς πρωτοβάθμιας φροντίδας που καλύπτουν συνολικά τις έξι δημοτικές ενότητες.
Στο Κέντρο Υγείας Πύλου υπηρετούν έξι γιατροί -πέντε ειδικότητας γενικής και μία ιατρικής παθολογίας- και πρόκειται για έναν ικανό αριθμό σε συνδυασμό με τους γιατρούς τους οποίους είπαμε πως έχουν βγει οι θέσεις τοποθέτησης, ενώ τα περιφερειακά ιατρεία είναι στελεχωμένα ακριβώς με αγροτικούς γιατρούς.
Να αναφερθώ στο κομμάτι του ΕΚΑΒ που είπατε. Πράγματι, στον νομό Μεσσηνίας -το είπατε και στην πρωτολογία σας- καλύπτετε κατά βάση από τον τομέα ΕΚΑΒ Καλαμάτας που υπηρετούν σαράντα τέσσερις υπάλληλοι και έχουμε τρία ασθενοφόρα πρωινή και απογευματινή βάρδια και δύο βραδινή από τον τομέα ΕΚΑΒ Φιλιατρών που υπηρετούν δεκατέσσερις υπάλληλοι και στον τομέα ΕΚΑΒ Πύλου υπηρετούν τέσσερις υπάλληλοι.
Στο σκέλος το οποίο λέτε ήδη εξετάζουμε να γίνει τομέας ΕΚΑΒ ακριβώς για να καλυφθεί. Βλέπω και τον συνάδελφό σας, τον κ. Χρυσομάλλη, στην Αίθουσα που έχει θέσει κατά καιρούς το θέμα. Ψάχνουμε να βρούμε το σημείο. Υπήρξε μια πρόταση από απόφαση ΔΣ του ΕΚΑΒ για την περιοχή Λογγά Μεσσηνίας, αλλά εξετάζεται και η Κορώνη στο πλαίσιο του ότι μπορεί να καλύπτει καλύτερα. Είναι ειλημμένη, λοιπόν, η απόφαση και ήδη είμαστε σε συνεννόηση με το ΕΚΑΒ να γίνει ο τομέας μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες.
Δεν μπορώ να σας πω, κύριε Χαρίτση, γιατί δεν θέλω να είμαι ανακόλουθος, τον ακριβή χρόνο. Είμαστε στο στάδιο ότι υπάρχει αναγκαιότητα στο συγκεκριμένο σημείο. Θα καταλήξουμε στο σημείο είτε βάσει της απόφασης του ΔΣ του ΕΚΑΒ είτε με βάση το αν θα πάμε στην Κορώνη ποιο είναι το καλύτερο σημείο το οποίο υπάρχει και ήδη σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ θέλουμε να δούμε τις ακριβείς θέσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει ο τομέας.
Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Χαρίτση, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία.
Αλέξης Χαρίτσης: Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς μιας και ήσασταν λίγο πιο συγκεκριμένος στο θέμα του ΕΚΑΒ, θεωρώ ότι είναι θετικό το ότι από το Υπουργείο υπάρχει ένας σχεδιασμός, τον οποίο, βεβαίως, θα περιμένουμε το συντομότερο δυνατόν αυτός να αποσαφηνιστεί, να αποκρυσταλλωθεί και να οριστικοποιηθεί, γιατί βεβαίως η περιοχή δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω, γιατί βεβαίως δεν είστε υποχρεωμένος να γνωρίζετε ακριβώς και τη γεωγραφία της περιοχής, ότι εδώ μιλάμε για μια ευρύτατη γεωγραφικά περιοχή, η οποία καλύπτει, όπως είπα και πριν, δύο δήμους, τον Δήμο Μεσσήνης και τον Δήμο Πύλου Νέστορος. Μιλάμε για μια περιοχή η οποία ξεκινάει από το Πεταλίδι, τον Άγιο Ανδρέα Λογγά και φτάνει μέχρι την Κορώνη, τη Μεθώνη και τη Φοινικούντα. Καλύπτει ένα ευρύτατο γεωγραφικό χώρο, στον οποίο, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή απουσιάζουν οι υγειονομικές δομές.
Άρα, εγώ επανέρχομαι και σας λέω ότι το πιο κρίσιμο, αν θέλετε, από όλα είναι να μας ενημερώσετε ποιος είναι σχεδιασμός του Υπουργείου σε σχέση με το πρώτο ερώτημα: Η γεωγραφική αυτή τρύπα, όπως τη λένε οι κάτοικοι, θα καλυφθεί; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας σε όλη αυτή την περιοχή; Και, βεβαίως, όπως κι εσείς αντιλαμβάνεστε και όπως έχετε συζητήσει κατ’ επανάληψη και με τον δικό μας τομεάρχη, όπως αναφέρατε, τον Ανδρέα Ξανθό, πολύ σημαντικό δεν είναι απλώς και μόνο η ίδρυση μιας δομής, δεν είναι το ζητούμενο να πούμε, να ανακοινώσουμε ή να εξαγγείλουμε ότι ιδρύουμε μια δομή. Το θέμα είναι η δομή αυτή να είναι πλήρης, να είναι στελεχωμένη, να είναι λειτουργική, να έχει τον εξοπλισμό, να έχει το προσωπικό, να έχει τους ανθρώπους για να μπορέσει να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες μιας περιοχής.
Θα κλείσω με αυτό, κύριε Πρόεδρε, γιατί μάλλον καταχράστηκα λίγο τον χρόνο στην πρωτολογία μου και θα είμαι πιο σύντομος τώρα.
Είναι μια περιοχή πρέπει να σας ενημερώσω, κύριε Υπουργέ, η οποία ειδικά τους θερινούς μήνες γνωρίζει μια τεράστια τα τελευταία χρόνια τουριστική ανάπτυξη και αυτό, βεβαίως, επιβαρύνει και ως προς τις ανάγκες την υγειονομική κάλυψη κατοίκων και επισκεπτών.
Πρέπει να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι είναι το νούμερο ένα θέμα αυτή τη στιγμή το οποίο απασχολεί όλους τους κατοίκους της περιοχής. Θα έλεγα ότι είναι το μοναδικό θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή συζητούν σε όλες αυτές τις περιοχές τις οποίες προανέφερα. Περιμένω, λοιπόν, την απάντησή σας σε σχέση με τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης δομής υγείας, η οποία θα καλύψει αυτή την ευρύτατη περιοχή.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Χαρίτση.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
Αθανάσιος Πλεύρης (Υπουργός Υγείας): Κύριε Χαρίτση, επειδή φαντάζομαι λίγο πολύ όλοι έχουν επισκεφθεί την πολύ ωραία περιοχή στην οποία αναφέρεστε και έχουν σαφή επίγνωση ότι τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία έχει μια τέτοια ανάπτυξη και λόγω μεγάλων ξενοδοχειακών δομών που έχουν γίνει συνολικά, που δεν είχαν προβλεφθεί σε ένα προηγούμενο σχέδιο, παρόλο που σωστά λέτε ότι από το 2007 υπήρχε μια πρόβλεψη που ποτέ τελικά δεν υλοποιήθηκε, και επειδή ακριβώς βρισκόμαστε και σε ένα χρονικό πλαίσιο που δεν θα ήθελα να πω πράγματα τα οποία θα εκλαμβάνονταν ως μικροκομματική προσέγγιση εν όψει εκλογών, σας είπα ότι με πλήρη σαφήνεια υλοποιούμε το κομμάτι που έχει να κάνει με το ΕΚΑΒ είπα και θεωρώ ότι αυτό ήδη έχει πάρει τον δρόμο του και πολύ σύντομα θα μπορούμε να έχουμε το σαφές χρονοδιάγραμμα.
Στο κομμάτι φαίνεται ότι υπάρχει αναγκαιότητα. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι υπάρχει αναγκαιότητα. Στο συνολικό πλαίσιο του χάρτη υγείας που εκπονούνται για την 6η Υγειονομική Περιφέρεια έχουμε το συγκεκριμένο πλαίσιο ότι πρέπει να υπάρξει δομή, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες.
Όμως, κύριε Χαρίτση, επειδή θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος σαφής σχεδιασμός για να μπορούσα να απαντήσω στην ερώτησή σας. Έχει αποτυπωθεί η ανάγκη. Ευελπιστούμε στο επόμενο πλαίσιο, όπως και να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει άνθρωπος που θα κρίνει ότι εκεί πέρα δεν υπάρχει ένα κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί και βάσει των αναγκών τις οποίες αναδείξαμε.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
- Ακολουθεί το video με τη σχετική συζήτηση: