Του Θανάση Πετράκου *
Την Τρίτη 19 Οκτώβρη η κυβέρνηση Μητσοτάκη με εντολοδόχο τον διορισμένο από αυτή Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Στάση ετοιμάζεται να γυρίσει τη χώρα στο 1950 όταν δεν υπήρχε Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Τόσο η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ όσο και η εγκληματική απόφαση για απώλεια του ελέγχου του δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ισοδυναμούν με πολλά περισσότερα πράγματα από μια απλή ιδιωτικοποίηση. Συνιστούν μέγα εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα κατά της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνδυασμό με η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και σε συνδυασμό με την λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα σημάνει:
α) Μετατροπή κατά 100% του Δημόσιου αγαθού που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα σε εμπόρευμα με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτό στην κοινωνία και οικονομία.
β) Ότι το Δημόσιο εκτός από το ότι θα εκχωρεί σε ιδιωτικά συμφέροντα την μεγαλύτερη στρατηγική εταιρεία της χώρας απεμπολεί και τη δυνατότητα του να ασκεί πολιτική στο μέγα θέμα του κόστους ενέργειας.
γ) Εκτίναξη ακόμα περισσότερο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη, με βαρύτατες συνέπειες στην κοινωνία και οικονομία αφού εκατομμύρια καταναλωτές παραδίδονται στο έλεος αδίστακτων κερδοσκόπων που θα αυξάνουν τα τιμολόγια για να αυξάνουν τα κέρδη τους αφήνοντας χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό.
δ) Ότι η Δ.Ε.Η. αφού θα είναι πλέον Ιδιωτική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού παύει να είναι προμηθευτής τελευταίας καταφυγής όπως είναι μέχρι σήμερα. Άρα θα υπάρξει δραματική αύξηση της ενεργειακής φτώχιας αφού πλέον το δημόσιο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπεται ολοκληρωτικά σε εμπόρευμα. Αυτό όμως θα είναι επιστροφή στον Μεσαίωνα και όχι παράθυρο στο μέλλον !
Ο Ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν κυβέρνηση πετύχει να προχωρήσει το έγκλημα αυτό στις 19 Οκτώβρη που θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τη γενική συνέλευση των μετόχων, τότε σε πολύ λίγα χρόνια το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι είδος πολυτελείας. Γι’ αυτό επιβάλλεται τώρα και όχι αύριο οι εργαζόμενοι και όλος ο ελληνικός λαός να αντιδράσουμε μαζικά, ενωτικά και δυναμικά και να μην επιτρέψουμε στη “Μητσοτάκης Α.Ε.” να ξεπουλήσει μετά “τα ασημικά” και “τα χρυσαφικά” της πατρίδας μας. Να ξεπουλήσει τον Δημόσιο ενεργειακό πυλώνα της χώρας μας τη ΔΕΗ και να οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια όλη σχεδόν την κοινωνία.
Απέναντι σε αυτό το μέγα έγκλημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη έπρεπε να συγκροτηθεί ένα “Παλλαϊκό Μέτωπο για τη σωτηρία της ΔΕΗ”, ένα παλλαϊκό μέτωπο για να μην γίνει το δημόσιο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας εμπόρευμα 100%. Διότι η πλήρης εμπορευματοποίηση του 2ου Δημόσιου Αγαθού δεν αφορά τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ αλλά όλη τη κοινωνία.
Έπρεπε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα όπως έγινε όταν η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014 επιδίωξε να πουλήσει τη μισή ΔΕΗ με το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη “Μικρή ΔΕΗ” το οποίο έμεινε στα χαρτιά.
Με δεδομένη την κατάσταση και στο συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων και των αναγκών και την σιωπή από τα “Πετσωμένα» ΜΜΕ, ο ρόλος και η ευθύνη των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ λόγω δυνατοτήτων και δυνάμεων ήταν και είναι καθοριστικός.
Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποδείχθηκαν τραγικά ανύπαρκτα και πολύ “λίγα” να αντισταθούν στο έγκλημα του Μητσοτάκη. Δεν αναφέρομαι στο ΜΕΡΑ 25 διότι έχει μικρές δυνάμεις και στο ΚΙΝΑΛ γιατί δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί αλλά και αν θέλει να έχει σχέση με τη πολιτική κληρονομιά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Αλήθεια τι πρωτοβουλίες πήραν ως κόμματα το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δυνάμεις; Τι κατευθύνσεις έδωσαν στα στελέχη τους για να δημιουργήσουν τοπικά μέτωπα ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στην Αυτοδιοίκηση στα συνδικάτα και στους φορείς που συμμετέχουν; Τι πρωτοβουλίες πήραν ως Κοινοβουλευτικές ομάδες; Δυστυχώς καμία. Τι δεσμεύσεις και τι πρωτοβουλίες πήρε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Πάλι καμία.
Θυμίζω στους πρώην συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ ότι το 2014 για τη “Μικρή ΔΕΗ”, είχαμε δημιουργήσει ένα μεγάλο παλλαϊκό κίνημα και πετύχαμε να αποτραπεί η μνημονιακή δέσμευση Σαμαρά – Βενιζέλου για τη “Μικρή ΔΕΗ”.
Το παλλαϊκό κίνημα τότε αγκάλιαζε όλους. Τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους βιοτέχνες και εμπόρους, τους αγρότες ακόμη και τους επιχειρηματίες των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Είχαμε κάνει δημόσια διαβούλευση με όλους τους φορείς στη Βουλή, δώσαμε συνέντευξη τύπου με την παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ως υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους άλλους σ. βουλευτές του Ενεργειακού τομέα, το Τμήμα Ενέργειας δεν είχαμε επί 40 ημέρες αφήσει εργασιακό χώρο σε όλη την Ελλάδα, της ΔΕΗ του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ που να μην είχαμε κάνει περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους για να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις τους.
Θυμίζω επίσης ότι επί πατρός Μητσοτάκη και της πρώτης απόπειρας “απελευθέρωσης” της ενέργειας, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου πήγε στις 29 Μαρτίου 1993 στα Γραφεία της ΔΕΗ και έκανε παρέμβαση που οδήγησε στην παραίτηση του τότε Προέδρου της ΔΕΗ αειμνήστου επίσης Θ. Ξανθόπουλου και στη Βουλή δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα ακυρώσει τον νόμο Μητσοτάκη όταν έρθει στην εξουσία και παρέθεσε όλα τα στοιχεία.
Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ η κοινοβουλευτική του ομάδα και ο Πρόεδρος του τώρα που δεν πωλείται η μισή ΔΕΗ όπως το 2014 αλλά ολόκληρη η ΔΕΗ; Δυστυχώς δεν έκανε απολύτως τίποτα. Έκανε κάποια έστω δήλωση – δέσμευση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που να λέει ότι το Δημόσιο θα αποκτήσει πάλι το 51% όταν γίνει κυβέρνηση; Δυστυχώς όχι. Άρα ένα απόλυτο Μηδέν η δράση του και οι δεσμεύσεις του. Ένας ΣΥΡΙΖΑ ανύπαρκτος σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ του 2014.
Όσο δε το ΚΚΕ είναι τραγική και η ανάλυση του και η απραξία του. Για το ΚΚΕ η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ηλεκτρικής ενέργειας την Τρίτη 19 Οκτωβρίου “είναι απλά ένας ακόμη κρίκος στην απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα που άρχισε από το 1997”, καμία ποιοτική διαφορά δεν βλέπουν, το ότι αύριο δεν θα υπάρχει Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Δεν βλέπουν δυστυχώς ότι τόσο η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ όσο και η απώλεια του ελέγχου του δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ισοδυναμούν με πολλά περισσότερα πράγματα από μια απλή ιδιωτικοποίηση. Δεν βλέπουν δυστυχώς ότι αυτές οι εξελίξεις εισάγουν τον κλάδο της ελληνικής ενέργειας στην πρώτη θέση της διεθνούς άγριας κερδοσκοπίας, παραδίδοντας εκατομμύρια καταναλωτές αλλά και το οικονομικό μέλλον της χώρας στο έλεος κεφαλαίων που δρουν για έναν και μόνο σκοπό: το μεγάλο κέρδος! Για αυτό ούτε ως Κόμμα, ούτε ως Κοινοβουλευτική ομάδα, ούτε ως ΠΑΜΕ πήραν κάποια ενωτική και μετωπική πρωτοβουλία. Τους αρκεί να καταγγέλλουν τους άλλους και την Ε.Ε. !!! Θεωρούν ότι αυτό είναι το επαναστατικό τους καθήκον!!! Με μια λέξη τραγωδία ανάλυση και μηδέν αντίσταση.
Επειδή όμως και αυτό το έγκλημα του κ. Μητσοτάκη είναι πολύ μεγάλο δεν πρέπει να μείνει χωρίς τιμωρία. Ό λαός πρέπει να αντιδράσει μαζικά και δυναμικά και να μην αφήσει τη Μητσοτάκης ΑΕ να γυρίσει τη κοινωνία και τη χώρα 71 χρόνια πίσω. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει το ηλεκτρικό ρεύμα είδος πολυτελείας.
* Ο Θανάσης Πετράκος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και πρώην βουλευτής