Η “Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας” προτείνει να παρακολουθήσετε από το σπίτι την ταινία “Ό,τι Μου Αρνήθηκαν οι Άνθρωποι” (“Umberto D.”), ένα αριστούργημα του ιταλικού νεορεαλισμού από τον σκηνοθέτη του Κλέφτη Ποδηλάτων, Βιτόριο ντε Σίκα, σε σενάριο του βραβευμένου με Όσκαρ, Σεζάρε Ζαβατίνι:
Drama | K-13 | 1952 | It | 1992΄
Σκηνοθεσία: Vittorio De Sica
Σενάριο: Cesare Zavattini
Παίζουν: Carlo Battisti, Maria Pia Casilio, Lina Gennari
Ένα από τα πιο αγαπημένα μας φιλμ, μια ταινία απίστευτης ευαισθησίας, είναι η επόμενη προβολή στο σπίτι της λέσχης μας, ένα αριστούργημα του ιταλικού νεορεαλισμού από τον σκηνοθέτη του Κλέφτη Ποδηλάτων, Βιτόριο ντε Σίκα, σε σενάριο του βραβευμένου με Όσκαρ, Σεζάρε Ζαβατίνι.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Πρόκειται για την ιστορία ενός πρώην δημόσιου υπάλληλου του Ουμπέρτο Ντομένικο Φεράρι στη μεταπολεμική Ιταλία ο οποίος σε όλη του ζωή υπήρξε συνεπής και αξιοπρεπής αλλά τώρα πια είναι πάμπτωχος χωρίς οικογένεια με μοναδική του παρέα το μικρό πανέξυπνο σκυλάκι του, τον Φλάικ.
Λόγω χρεών η μόνη προοπτική που νιώθει πως έχει (δεδομένης και της ηλικίας του) είναι ο θάνατος μα η θέληση για ζωή βρίσκει τρόπους να θριαμβεύσει και δείχνει την δύναμη που μπορεί να διαθέτει μια μόνο ψυχή.
Μετά τον «Κλέφτη Ποδηλάτων» και το «Θαύμα στο Μιλάνο», ο Βιτόριο ντε Σίκα υπογράφει μία από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του, η οποία όμως παραμένει μέχρι σήμερα από τις κορυφαίες της πλούσιας φιλμογραφίας του.
Μια ταινία για την “ανικανότητα επικοινωνίας” μεταξύ των ανθρώπων, για την έλλειψη ανθρωπιάς και συμπόνιας στο δράμα του συνανθρώπου. Ο αγώνας ενός ανθρώπου να επιβιώσει στο αφιλόξενο περιβάλλον της μεγαλούπολης, διατηρώντας παράλληλα την αξιοπρέπειά του. Εδώ, ο Ντε Σίκα στηλιτεύει την περιθωριοποίηση και τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου.
“Αν ολόκληρο το κίνημα του νεορεαλισμού μπορούσε να αποτυπωθεί σε ένα μόνο βλέμμα, αυτό θα ανήκε σίγουρα στον συνταξιούχο Ουμπέρτο Φεράρι. Η προσπάθειά του να κρατηθεί ζωντανός σε έναν κόσμο που κάνει τα πάντα για να του αφαιρέσει ακόμη και τα τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας βρίσκει τον Ντε Σίκα εκστατικό απέναντι σε μια τόσο απλή ιστορία που σχεδόν από το τίποτα γιγαντώνεται σε μεγαλειώδη αποθέωση του ουμανισμού, έτσι όπως τον δίδαξε πρώτος ο Τσαρλς Τσάπλιν” (Μανώλης Κρανάκης, περ. “Σινεμά”).
- Για να δείτε την ταινία πατήστε εδώ.