Στις 29 Μαρτίου δικάζονται στη Θεσσαλονίκη οι 49 φοιτητές, οι οποίοι συνελήφθησαν στο ΑΠΘ την ώρα που έκαναν γλέντι για τις Απόκριες
Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*
Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους φοιτητές είναι εκείνες της σοβαρής διατάραξης της λειτουργίας νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου και της απείθειας. Από τη στιγμή της σύλληψής τους και μετά, τα κυβερνητικά φερέφωνα προσπάθησαν με αξιοζήλευτο συντονισμό να δημιουργήσουν κλίμα εναντίον τους. Τους κατηγόρησαν, μάλιστα, ότι παραλίγο να προκαλέσουν διαρροή ραδιενέργειας, λόγω ενός πυρηνικού αντιδραστήραπου υπάρχει στον χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και χρησιμοποιείται για πειράματα.
Οι κατηγορίες βεβαίως αυτές, όπως δήλωσε και ο δικηγόρος τους, είναι αβάσιμες. Η αστυνομία, η οποία έχει στρατοπεδεύσει στο Α.Π.Θ.μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, βρήκε την κατάλληλη στιγμή να επέμβει και να συλλάβει 49 νέους ανθρώπους, σε μια περίοδο που η Θεσσαλονίκη ήταν άδεια λόγω του τριημέρου της Αποκριάς. Στόχος αυτής της επιχείρησης είναι η τρομοκράτηση των φοιτητών που αντιδρούν στον νόμο που επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πολλές φορές οι νέοι άνοιξαν δρόμους, σε περιόδους μάλιστα που οι κοινωνίες έμοιαζαν να είναι σε αφασία, και φοβάται ότι μπορεί αυτό να επαναληφθεί και να φουντώσει ένα γενικότερο κίνημα αμφισβήτησης των επιλογών της. Γι’ αυτό και επιχειρεί την καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, την ημέρα που ψηφιζόταν ο νόμος για την ίδρυση ιδιωτικών Α.Ε.Ι., ο οποίος κατά την πρωθυπουργική παραδοχή κινείται στα όρια της συνταγματικότητας, οι αστυνομικές δυνάμεις έπνιξαν με δακρυγόνα το Σύνταγμα, την Ερμού και τα γύρω στενά, σε μια επιχείρηση πρωτοφανούς βίας, χωρίς να υπολογίζουν ότι στο πιο πολυσύχναστο μέρος της Αθήνας κυκλοφορούσαν χιλιάδες άνθρωποι, μαθητές από σχολικές εκδρομές, απορημένοι τουρίστες και άλλοι, οι οποίοι αλαφιασμένοι έτρεχαν για να γλιτώσουν από την αστυνομική «περιποίηση» και τη σύλληψη.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι πια γνωστό σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι παίζει με τους θεσμούς, με τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σε μια πρωτοφανή ανάμειξη στο αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., υπαγόρευσε στη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. τι πρέπει να πράξει: να διαγράψει τους «βάνδαλους» φοιτητές από τα μητρώα των σχολών τους. Να αποβάλει, δηλαδή, οριστικά από το Πανεπιστήμιο όσους αμφισβητούν την καθεστηκυία τάξη. Ελπίζουμε ότι οι πανεπιστημιακοί θα απορρίψουν τις πρωθυπουργικές παραινέσεις. Είναι προφανές, επιπλέον, ότι στα παρασκήνια οι αρμόδιοι εκτελεστές των εντολών του Μαξίμου θα πιέσουν για την καταδίκη των φοιτητών. Ευελπιστούμε ότι η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της.
Η υπεράσπιση του άρθρου 16 του Συντάγματος και του δημόσιου χαρακτήρα των Α.Ε.Ι. είναι χρέος της νέας γενιάς, η οποία δικαιολογημένα αντιδρά. Είναι τα παιδιά τα οποία βίωσαν μέσα στα σπίτια τους τη φτώχεια των μνημονίων. Που είδαν τους γονείς τους να χάνουν τις δουλειές τους και την κοινωνία να γίνεται φτωχότερη. Είναι η νέα γενιά που ξέρει ότι μπροστά της διαγράφεται ένα μέλλον ζοφερό, χωρίς προοπτική και ότι η μετανάστευση αποτελεί ακόμη τη μόνη ελπιδοφόρα επιλογή. Είναι η γενιά που είδε συμφοιτητές της να σκοτώνονται στα Τέμπη και παρακολουθεί μια κυβέρνηση, η οποία, χρησιμοποιώντας κάθε ανέντιμο μέσο, κάθε ανήθικο τρόπο, προκλητικά επιχειρεί να συγκαλύψει το τεράστιο αυτό έγκλημα και να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στο ανθρώπινο λάθος, σκυλεύοντας τη μνήμη 57 ανθρώπων.
Η πρωθυπουργική ύβρις πρέπει να τιμωρηθεί. Οι 49 φοιτητές χρειάζεται να δικαιωθούν και να καταπέσουν οι αστήρικτες κατηγορίες εναντίον τους. Η ελπίδα βρίσκεται στη νέα γενιά που αντιδρά. Η τρομοκρατία που επιχειρεί να επιβάλλει το πρωθυπουργικό επιτελείο μπορεί να πετυχαίνει νίκες, αλλά αυτές είναι προσωρινές. Η θέληση του οργανωμένου κινήματος, που αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή του και θα συγκρουστεί με τις κυβερνητικές επιλογές, είναι πιο ισχυρή. Τόσο ισχυρή, που θα στείλει τον πρωθυπουργό, που σήμερα ακόμη φαντάζει ισχυρός, στο σπίτι του. Το κρεμμύδι της παντοδυναμίας του κ. Μητσοτάκη έχει ήδη αρχίσει να ξεφλουδίζεται.
* Γιάννης Ανδρουλιδάκης, εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας