Ο μεσογειακός κυκλώνα, που χτύπησε την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή της με ένταση το Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018, προκάλεσε σημαντικές ζημιές τόσο στον -παραλιακό κυρίως- αστικό χώρο, όσο και στον αγροτικό τομέα, σημειώνοντας ότι «το 30% – 40% της ελαιοπαραγωγής καταστράφηκε, ενώ υπήρξαν, εκτεταμένες ζημιές σε κηπευτικά και εσπεριδοειδή.
Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο Δήμαρχος Π. Νίκας, σήμερα Δευτέρα (1/9/18), είπε ότι «αντιμετωπίσαμε ένα ισχυρό φυσικό φαινόμενο και, απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί, τέτοια φαινόμενα θα έχουμε συχνά – πυκνά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από μας πρώτη φορά είδαμε κυκλώνα τέτοιας έντασης και τέτοιας έκτασης. Μικρότερα φαινόμενα είχαμε δει μέχρι τώρα».
Αναφερόμενος στην προετοιμασία του Δήμου, εν αναμονή του φαινομένου ανέφερε πως «ως πόλη και ως Δήμος ήμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι, όσο μπορεί να είναι κανείς προετοιμασμένος για ένα τέτοιο ακραίο φαινόμενο. Κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν του ερχομού του και κατά τη διάρκειά του, κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, ενημερώσαμε τον κόσμο και, βεβαίως, επιχειρούσαμε σε όλη τη διάρκεια του φαινομένου».
Συνεχίζοντας ο κ. Νίκας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς «τους εργαζόμενους στο Δήμο, οι οποίοι Σάββατο και Κυριακή έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, τους εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες στην Ελληνική Αστυνομία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι οποίοι διευκόλυναν τους πολίτες, προστάτευσαν ζωές και περιουσίες και να πω ότι είμαι υπερήφανος διότι στις 6:50 το βράδυ του Σαββάτου, δηλαδή τρεις ώρες περίπου μετά την εκδήλωση του φαινομένου, είχαμε δώσει όλους τους δρόμους της Καλαμάτας στην κυκλοφορία. Υπήρξε πολύ καλή συνεργασία με την Πυροσβεστική, με την Αστυνομία και επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, τον κ. Δέδε».
Ο Δήμαρχος προσέθεσε ακόμα ότι «είχαμε ζημιές και στον αστικό χώρο και στη γεωργία. Στη γεωργία είχαμε τις μεγαλύτερες ζημιές. Η ζωή μας, η πορεία μας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα προϊόντα, τα οποία παράγονται και από την τιμή πώλησής τους. Εκτιμάται ότι 30% με 40% της ελαιοπαραγωγής καταστράφηκε, ενώ υπήρξαν, επίσης, εκτεταμένες καταστροφές σε κηπευτικά και εσπεριδοειδή.
Στον αστικό χώρο είχαμε ζημιές στην παραλιακή περιοχή, καθώς πολλά καταστήματα έχασαν τον εξοπλισμό τους. Επίσης, είχαμε ζημιές στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου πάνω από 10 πλεούμενα κάθε είδους, από βάρκες μέχρι επαγγελματικά σκάφη, βούλιαξαν ή υπέστησαν ζημιές. Αυτό πρέπει να μας εμβάλει σε σοβαρό προβληματισμό όσον αφορά στην ασφάλεια του λιμανιού μας και να το δούμε στο master plan, το οποίο είναι προς επικαιροποίηση αυτές τις εβδομάδες».
Ο Δήμαρχος επεσήμανε πως σήμερα το πρωί «έγινε ο σχεδιασμός ως προς τη φάση από εδώ και πέρα. Σε τρεις μέρες θα έχουμε την πόλη της Καλαμάτας σε άριστη κατάσταση, όπως ήταν πριν. Υπενθυμίζω ότι το καλοκαίρι δεν τελείωσε, έχουμε έναν περίπου μήνα μπροστά μας. Αυτή η πόλη, που έχει φτάσει να είναι η 6η στην Ελλάδα στον εσωτερικό τουρισμό, με αναφορά κυρίως στην Αθήνα, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανέλθει στην κατάσταση, στην οποία βρισκόταν πριν τον κυκλώνα».
Ο Π. Νίκας ανέφερε, ακόμη, πως θα γίνει σύσκεψη, η οποία ακολούθησε (δείτε εδώ) με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, «ώστε να δούμε ποια είναι η κατάσταση σε κάθε Κοινότητα και θα κάνουμε αναγγελίες για τις ζημιές σήμερα. Θα φύγει και ένα πολιτικό κείμενο από το Δήμο Καλαμάτας προς την Κυβέρνηση, που θα αναφέρεται συμπερασματικά στις ζημιές και στον αγροτικό και στον αστικό χώρο. Υπάρχουν προβλήματα και με το αγροτικό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και στις πεδινές. Δεν αρκεί το 1 εκατ. του “Φιλόδημου”, που πρόσφατα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα».