«Η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των «πυρόπληκτων δανείων», και της ανάγκης αξιοποίησης του γενικότερου ευνοϊκού κλίματος “ρύθμισης δανείων” από τις Τράπεζες, οι οποίες όμως είναι εκ προοιμίου αρνητικές στην ρύθμιση δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου» τέθηκε -όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας- για τη χθεσινή (22/2/18) συνάντηση των 6 Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων Νομών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, παρουσία και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε για τη συμβολή του στην ανάπτυξη κατάλληλων πολιτικών πρωτοβουλιών και ότι σε προσεχή συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα θέσει το θέμα της ανάγκης επίδειξης από πλευράς των Τραπεζών μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για την ρύθμιση αυτών των δανείων, ιδίως όταν η κατάπτωση της παρασχεθείσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου Εγγύησης τελεί εν αμφιβόλω, εξ αιτίας ενεργειών ή παραλείψεων από πλευράς των Τραπεζών».
Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αναφέρει τα εξής:
«Σε συνέχεια των συντονισμένων ενεργειών των 6 Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων Νομών για εξεύρεση πρακτικά εφαρμόσιμων λύσεων στο θέμα των «πυρόπληκτων δανείων» και μετά την χθεσινή Συνάντηση Εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, παρουσία και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση, σας γνωρίζουμε ότι:
Στη συνάντηση τέθηκε η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των «πυρόπληκτων δανείων», και της ανάγκης αξιοποίησης του γενικότερου ευνοϊκού κλίματος “ρύθμισης δανείων” από τις Τράπεζες, οι οποίες όμως είναι εκ προοιμίου αρνητικές στην ρύθμιση δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Προσδιορίστηκε με σαφήνεια ο διακριτός χαρακτήρας και προτεινόμενος τρόπος αντιμετώπισης των ειδικότερων κατηγοριών αυτών των δανείων (με ή χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εξυπηρετούμενα ή μη), με ιδιαίτερη έμφαση στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κατατέθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό “Κείμενο Συναντίληψης” των εμπλεκόμενων Επιμελητηρίων, όπου προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις, ενώ ζητήθηκε η συμβολή του στην ανάπτυξη των κατάλληλων πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε να μπορέσει να υποστηριχθεί ο επιχειρηματικός ιστός του νομού μας.
Ο Ειδικός Γραμματέας υπέδειξε τη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Χρεών, ως τον καταλληλότερο τρόπο διαχείρισης -τουλάχιστον των δανείων που δεν εξυπηρετούνται (κόκκινα δάνεια)- και δεσμεύτηκε για τη συνεχή βελτίωση του μηχανισμού και αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών του.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε για τη συμβολή του στην ανάπτυξη κατάλληλων πολιτικών πρωτοβουλιών και ότι σε προσεχή συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα θέσει το θέμα της ανάγκης επίδειξης από πλευράς των Τραπεζών μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για την ρύθμιση αυτών των δανείων, ιδίως όταν η κατάπτωση της παρασχεθείσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου Εγγύησης τελεί εν αμφιβόλω, εξ αιτίας ενεργειών ή παραλείψεων από πλευράς των Τραπεζών».