Διανύουμε μία περίοδο που κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια αγωνιά για το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και όλος ο κόσμος, την πανδημία. Η έξαρση της ασθένειας και το δεύτερο “lockdown” μέσα σε μερικούς μήνες είναι καθαρά αποτέλεσμα της προσαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η Υγεία πνίγεται μπροστά στην ανάγκη να λειτουργεί η οικονομία, ενώ οι μεγάλες κουβέντες κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας για ιεράρχηση της ανθρώπινης ζωής, όπως και τα χειροκροτήματα στους «ήρωες» εργαζόμενους, έχουν πάει περίπατο.
Την ίδια στιγμή που κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια ανησυχεί για την εξέλιξη της πανδημίας, για την υγεία των ευπαθών ομάδων, η κυβέρνηση… «βρήκε παπά να θάψει». Επιδιώκει να φέρει μέτρα με τη λιγότερη λαϊκή αντίδραση, επενδύει στην αδυναμία μαζικής κοινωνικής αντίδρασης λόγω της πανδημίας και του lockdown.
Το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά αποτελεί, συνέχεια όλων των νόμων που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010, όπως και τους πρόσφατους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο περίφημος «εκσυγχρονισμός» φέρνει 10ωρη ημερήσια εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, επέκταση και γενίκευση της δουλειάς τις Κυριακές, οδηγεί σε νέες μειώσεις τους μισθούς.
Όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να κρύψουν το αίσχος της 10ωρης εργασίας, σχεδόν 1,5 αιώνα μετά τους αιματηρούς αγώνες που κατοχύρωσαν το 8ωρο, τον σταθερό ημερήσιο χρόνο. Δίνουν το δικαίωμα στον κάθε εργοδότη να ξεζουμίζει με συνεχή 10ωρα τους εργαζόμενους, με αντάλλαγμα κάποια ρεπό που υποτίθεται θα «ισοφαρίζουν» τον ίδιο χρόνο εργασίας.
Με το νέο σχέδιο νόμου δίνουν νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, και στο δικαίωμα στην απεργία. Επανέρχεται ουσιαστικά η απαγόρευση της απεργίας στο Δημόσιο. Υπονομεύουν τις συλλογικές διαδικασίες και τη Γενική Συνέλευση των σωματείων ως το ανώτερο όργανο που μπορεί ζωντανά και άμεσα να αποφασίζει για ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, για το δικαίωμα στην απεργία, υιοθετώντας την ηλεκτρονική ψήφο για κάθε σωματείο. Η Γενική Συνέλευση δεν είναι γραφειοκρατική διαδικασία αλλά χώρος που υπάρχει ανταλλαγή, σύνθεση απόψεων, διαφωνίες, αντιπαραθέσεις.
Επαναφέρουν άτυπα την ανταπεργία από την εργοδοσία, καθώς η αλληλεγγύη των εργαζομένων, η δυνατότητα να μοιράζεται η απεργιακή ανακοίνωση στις πόρτες των χώρων δουλειάς χαρακτηρίζεται παρεμπόδιση και άσκηση «ψυχολογικής βίας».
Δημιουργούν μηχανισμό φακελώματος φτιάχνοντας «αρχείο συνδικαλισμένων εργαζομένων», το οποίο θα είναι στη διάθεση του υπουργείου και της εργοδοσίας.
Η κυβέρνηση δεν επέλεξε τυχαία αυτήν την περίοδο, για να φέρει αυτές τις εμβληματικές αλλαγές που στόχο έχουν να χτυπήσουν το ταξικό τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος. Έρχεται μέσα στην πανδημία, με τα νοσοκομεία γεμάτα και τις πόλεις σε lockdown. Η καταστολή και η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης πάει χέρι χέρι με την αύξηση της εκμετάλλευσης και την αντεργατική πολιτική.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους, για κάθε σωματείο του Νομού, όπως και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας να δώσουν μαχητική, απεργιακή απάντηση στις 26 Νοέμβρη μαζί με δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα που ήδη έχουν πάρει απόφαση για απεργία. Τα σωματεία με όλες τις μορφές που θα επιλέξουν, αξιοποιώντας την πείρα από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, να παλέψουν ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα.
Απαιτούμε εδώ και τώρα δωρεάν τεστ, άδειες με αποδοχές στους ευπαθείς εργαζόμενους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.
Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας. Δίνουμε αγώνα για τη υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας από τα νύχια των τραπεζών με κούρεμα χρεών των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.
Έχουμε μεγάλη δύναμη και πρέπει να τη νιώσουν! Να συγκροτήσουμε ένα μεγάλο μέτωπο μαζικού απεργιακού αγώνα στις 26 Νοέμβρη, οργανωμένα, μαχητικά απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που μας γυρνάει σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Γιάννης Λαγογιάννης
Γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας