Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Με τη ρύθμιση της λειτουργίας των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, επιλύεται ένα σοβαρό πρόβλημα, προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες, τόνισε η Βουλευτής Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη σε παρέμβασή της κατά την ψήφιση σχετικού νόμου(*) του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Βουλή.
Όπως είπε η κα Κοζομπόλη «τα τρία τελευταία χρόνια διορίσθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και υπηρετούν στα Νοσοκομεία της χώρας, Επικουρικοί ιατροί- ιατροδικαστές, για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ωστόσο δεν μπορούσαν να επιτελέσουν την αποστολή τους αφού, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ιατροδικαστικές πράξεις διενεργούνταν, από πιστοποιημένα εργαστήρια που βρίσκονται στην έδρα των εφετειακών περιφερειών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ψυχική ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των συγγενών των θανόντων, που έπρεπε να απευθυνθούν για την σύνταξη ιατροδικαστικών εκθέσεων, από όλους, για παράδειγμα, τους νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου στο Ναύπλιο ή την Κόρινθο».
Συνεχίζοντας η βουλευτής Μεσσηνίας είπε ότι «με την διάταξη που ψηφίσθηκε, δίδεται η δυνατότητα και σε Επικουρικούς ιατρούς -ιατροδικαστές, που υπηρετούν στα Νοσοκομεία (ΕΣΥ), να διεξάγουν ιατροδικαστικές πράξεις και να συντάσσουν σχετικές εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης.
Με άλλες διατάξεις του ιδίου νόμου, ενισχύονται τα δικαιώματα του κατηγορουμένου και θεσπίζονται κανόνες για τη θωράκιση του τεκμηρίου αθωότητας, το οποίο αναγνωρίσθηκε πλέον ρητά στους υπόπτους και κατηγορουμένους σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας έως την περάτωσή της με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή αμετάκλητο βούλευμα ή τη θέση της υπόθεσης στο αρχείο».
Ακόμα, η κα Κοζομπόλη σημείωσε ότι «αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των εισαγγελικών λειτουργών, και διευθετούνται σημαντικά πρακτικά θέματα για την στελέχωση του Γραφείου του Εισαγγελέα του Οικονομικού Εγκλήματος από ειδικούς επιστήμονες, με σκοπό την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του και ρυθμίζεται η διαδικασία κάλυψης των δαπανών μετακίνησης των δικαστικών λειτουργών και γραμματέων των δικαστηρίων, για τις συνεδριάσεις στις μεταβατικές τους έδρες».
Η βουλευτής Μεσσηνίας ανέφερε ακόμα: «Πολύ σημαντικές είναι οι διατάξεις, με τις οποίες βελτιώνεται η παροχή νομικής βοήθειας, σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Προβλέπεται η δυνατότητα των αιτούντων συναινετικό διαζύγιο ενώπιον συμβολαιογράφου, να κάνουν χρήση των διατάξεων για την παροχή νομικής βοήθειας (δωρεάν βοήθεια) σε αστικές υποθέσεις. Ενοποιείται η διαδικασία της παροχής νομικής βοήθειας, και παρέχεται αυτή από το ΤΑΧΔΙΚ, τόσο σε σχέση με την κύρια αποζημίωση όσο και σε σχέση με την πρόσθετη αποζημίωση στους δικηγόρους που παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο της νομικής βοήθειας για ποινικές δίκες μακράς διάρκειας. Επίσης, αλλάζει το σύστημα καταβολής ΦΠΑ για την παροχή νομικής βοήθειας και έτσι πλέον καταβάλλεται κατά το χρόνο είσπραξης της αποζημίωσης.
Με άλλες διατάξεις διασφαλίζεται η διοικητική αυτοτέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η διάταξη, με την οποία παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνου ατυχήματος, στους καταδικασθέντες, που παρέχουν κοινωφελή εργασία, ως μέσο έκτισης της ποινής. Είναι ένα αίτημα χρόνων, καθώς θεσπίστηκε μεν η κοινωφελής εργασία ως εναλλακτική μορφή έκτισης της ποινής προ εικοσαετίας, πλην όμως υπήρχε κενό, ως προς την ασφαλιστική κάλυψη του προσώπου που την παρείχε. Εν όψει της ενίσχυσης του συγκεκριμένου μέτρου η ρύθμιση ήταν αναγκαία.
Τέλος με τον ίδιο νόμο, ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα, κυρίως των δημοσιογράφων, καθώς καταργείται η διαδικασία του αυτοφώρου για τα αδικήματα εξύβρισης, και συκοφαντικής δυσφήμισης. Η αυτόφωρη διαδικασία πλέον, ακολουθείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις».
* Το σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφορούσε: «Ι) Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, ΙΙ) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2016/343 ΙΙΙ) Τροποποίηση του ν. 3251/2004, ΙV) Εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, V) Διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία και αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις, VI) Διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος»