ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ζήτησα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής την άρση της ασυλίας μου για υπόθεση που διερευνάται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, όχι στη βάση οιασδήποτε προσωπικής μου ευθύνης, αλλά της ευθύνης όλων των καθηγητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μελών της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας για τις χρήσεις των ετών 2010-2013.
Δεν υφίσταται στην υπόθεση αυτή η παραμικρή σκιά ποινικής ή άλλης ευθύνης, δεδομένου ότι δεν υπήρχε σχετική ευθύνη των μελών της Επιτροπής για το συγκεκριμένο ζήτημα διαχείρισης κατά το χρόνο που διερευνάται. Παρόμοια αρμοδιότητα και ευθύνη προβλέφθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 4415/2016.
Έχω όμως διατυπώσει, ενόψει και της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, την επιστημονική και πολιτική άποψη ότι η ασυλία του πολιτικού προσωπικού πρέπει να περιοριστεί δραστικά. Μέχρι τη συνταγματική αναθεώρηση θεωρώ ότι οι υφιστάμενες διατάξεις πρέπει να ερμηνεύονται στενά, ώστε η προστασία να αφορά αποκλειστικά διώξεις με προφανή πολιτική σκοπιμότητα, όπως άλλωστε ήδη προβλέπεται για τους βουλευτές από το άρθρο 83 παρ. 3 του Κανονισμού της Βουλής.
Για τους λόγους αυτούς και επειδή θεωρώ ότι προστατεύεται η τιμή του πολιτικού προσωπικού της χώρας όταν θέτουμε τον εαυτό μας στην κρίση της Δικαιοσύνης και δεν δίνουμε ούτε στον πιο κακόπιστο την εντύπωση ότι επιδιώκουμε την έκνομη προστασία μας από τον δικαστικό έλεγχο, ζήτησα αρχικά από την Επιτροπή Δεοντολογίας και σήμερα από την Ολομέλεια την άρση της ασυλίας μου.