Κατανοώ απόλυτα τη θέση του δημάρχου Καλαμάτας να αντιτίθεται στον πρόσφατο αυτοδιοικητικό νόμο, στον «Κλεισθένη» με άλλα λόγια, όχι τόσο λόγω κομματικής γραμμής, όπως την έχει χαράξει η «Νέα Δημοκρατία», αλλά καθώς γνωρίζει ότι λόγω της ιδιοσυγκρασίας του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του δημάρχου υπό τις νέες συνθήκες. Γιατί αδυνατεί να συνθέτει, δεν έχει μάθει να ακούει, δεν μπορεί να συνεργάζεται… Εκείνο που θέλει μόνο, είναι να γίνεται πάντα το δικό του, εκείνο που αποφασίζει.
Αυτό ακριβώς που θέλει να «σπάσει» ο «Κλεισθένης». Να ξεφύγουμε από εκείνο που έγραψε ο Θουκυδίδης, για την περίοδο της παντοκρατορίας του Περικλέους: “εγίγνετό τε λόγω μεν δημοκρατία, έργω δε υπό του πρώτου ανδρός αρχή”.
Ακόμα, ο «Κλεισθένης» ανατρέπει εκείνο που έγινε στο Δήμο της Αθήνας, όπου ο Γιώργος Καμίνης με 21,05% εξέλεξε 28 Δημοτικούς Συμβούλους και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης με 20%, 4 Δημοτικούς Συμβούλους. Δηλαδή, πρέπει να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, εν ονόματι της δήθεν «ακυβερνησίας» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Το φόβο ποιας «ακυβερνησίας» επικαλείται ο δήμαρχος, όταν στην Καλαμάτα μπόρεσαν να συνεννοηθούν επί τρεις τετραετίες το ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις της Αριστεράς; Επί 12 χρόνια και θα ήταν 40 τα χρόνια τώρα, αν ο Μπένος παρέμενε στην Αυτοδιοίκηση. Στις δύο τετραετίες του Μπένου δεν συνυπήρξαν ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ και ΚΚΕ εσ. με το Δήμο να αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα; Στην τετραετία του Χρ. Μαλαπάνη δεν συνέπραξαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί λοιπόν επί Μπένου και Μαλαπάνη μπόρεσαν και συνυπήρξαν διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, με αποτελεσματικό τρόπο μάλιστα, αφήνοντας και σημαντικό έργο; Τα διαπαραταξιακά προεδρεία πώς τα πέρασε ο Στ. Μπένος στην Καλαμάτα, σε πανελλαδική πρωτιά:
Επισημαίνουμε, ότι επί Μπένου, οι σύμβουλοι που προέρχονταν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ήταν λιγότεροι από αυτούς του ΚΚΕ και ο Μαλαπάνης για να τιμήσει τη συμφωνία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάστηκε στην πορεία να συγκρουστεί με συμβούλους του.
Βέβαια, κάποιοι θα αντιτείνουν, ότι άλλο να αναγκάζονται να συνεννοούνται δύο, ή τρεις παρατάξεις μετεκλογικά κι άλλο να έχουν συμπράξει προεκλογικά και να έχουν κοινή κάθοδο στις εκλογές. Ένα και το αυτό είναι, ή περίπου το ίδιο Υπάρχει πιο τρανό από το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου εδώ και χρόνια έχει κυβερνήσεις συνεργασίας; Η συνεννόηση σε ένα Δήμο σαν την Καλαμάτα ή και την Δυτική Μάνη, είναι πιο δύσκολη απ’ ότι στη Γερμανία;
Άρα τη σύνθεση και τη συνεννόηση, κάποιοι τη θέλουν και μπορούν και κάποιοι όχι και την αποφεύγουν, όπως “ο διάβολος το λιβάνι”. Είναι να το έχει και να το θέλει ο δήμαρχος.
Ας κάνουμε δημάρχους εμείς λοιπόν, εκείνους που θέλουν και μπορούν τη σύνθεση και τη συνεννόηση. Και τέτοιοι υπάρχουν και μάλιστα αξιόλογοι, και στην παράταξη του κ. Νίκα.
Δεν μπορώ να προδικάσω αν θα πετύχει η όχι ο «Κλεισθένης» πανελλαδικά, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε και όχι να τον «τορπιλίσουμε». Σιγά σιγά θα το κατανοήσουν όλοι ότι η συνεννόηση είναι μονόδρομος. Πρέπει να ανατραπεί κάποτε εκείνο το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που διακατέχει τη νοοτροπία κάποιων δημάρχων, οι οποίοι δεν… καταδέχονται να ακούσουν ακόμα και τους συνεργάτες τους. Να πάμε στη σύνθεση και τη συνεννόηση. Γιατί μόνο έτσι μπορούν οι κοινωνίες να πάνε μπροστά.
Και κάτι ακόμα: Διαβάζοντας την άποψή του Παν. Νίκα, στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τον «Κλεισθένη», μέσα στα πολλά και διάφορα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ” κομματική στόχευση, που θα οδηγήσει στην ακυβερνησία, τη συναλλαγή…” και “κομματική ιδιοτέλεια”, με πρόθεση για “ασφυκτικό έλεγχο Δήμων και Περιφερειών”.
Στην κατακλείδα του άρθρου του μάλιστα αναφέρει: «Εμείς ως Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, μιας πόλης που εξελίσσεται και προοδεύει μέσα στην οικονομική κρίση, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ισχυρή, αποτελεσματική και ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, στηριζόμενη στη συνεργασία, την ηπιότητα και τη συνεννόηση». (Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο).
Αυτά μου δημιούργησαν εύλογα ερωτήματα:
Αν πράγματι η συγκεκριμένη κυβέρνηση από το 2015 είχε επιδείξει στην Καλαμάτα “κομματική ιδιοτέλεια”, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο Δήμος αν δεν ήταν οικονομικά εξαχρειωμένος, σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν η Καλαμάτα «μια πόλη που εξελίσσεται και προοδεύει μέσα στην οικονομική κρίση», όπως ομολογεί ο κ. Νίκας. Άραγε, πόσα εκατομμύρια ευρώ έχει λάβει από το 2015 η Καλαμάτα, που θα μπορούσαν να μην της είχαν δοθεί; Έχει κάνει σούμα ο δήμαρχος;
Γ. Ξ.