ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Την πρόταση την οποία είχε προεκλογικά καταθέσει -στις 9 Μαρτίου 2019- ο επικεφαλής της παράταξης «Καλαμάτα μπροστά» Βασίλης Κοσμόπουλος, για τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στο Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, επανέφερε με ερώτησή του στη χθεσινή (29/10/19) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σημειώνοντας: «Ο Δήμος μας παρά το γεγονός ότι διαρρέεται από ποτάμια (τον Πάμισο, τον Άρι και το Νέδοντα) των οποίων το οικοσύστημα οφείλει να προστατεύσει και να αναβαθμίσει είναι απών από ένα ακόμα δίκτυο από τη συνεργασία με το οποίο μόνο οφέλη μπορεί να έχει».
Όπως εξηγεί στην ερώτησή του ο κ. Κοσμόπουλος, «το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια αποτελεί μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία η οποία ιδρύθηκε στα Τρίκαλα στις 13 Ιουνίου 2006» και πως «σήμερα αριθμεί 26 μέλη – Δήμους της χώρας οι οποίοι διαρρέονται από ποτάμια και σκοπός της είναι η ανάληψη και υλοποίηση πολιτικών που αφορούν την περιβαλλοντική, πολιτιστική, αισθητική και οικονομική ανάπτυξη των ποτάμιων οικοσυστημάτων».
Επισημαίνεται δε στην ερώτηση ότι πρόσφατα το δίκτυο συνήψε Σύμφωνο Συνεργασίας με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ «με στόχο την αμοιβαία συνεργασία σε θέματα που σχετίζονται με την έρευνα στον τομέα της προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, που αφορά στα ποτάμια οικοσυστήματα, μέσα από ερευνητικές, πειραματικές και εκπαιδευτικές δράσεις».
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Με αφορμή τις εκδηλώσεις οι οποίες έγιναν την περασμένη Κυριακή στον ποταμό Άρι επαναφέρουμε την πρόταση την οποία είχαμε προεκλογικά καταθέσει, στις 9 Μαρτίου 2019, για τη συμμετοχή του Δήμου μας στο Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια.
Το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια αποτελεί μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία η οποία ιδρύθηκε στα Τρίκαλα στις 13 Ιουνίου 2006 με αφορμή τη συμμετοχής του Δήμου Τρικκαίων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg IIIC-South, Ένωση περιοχών με ποτάμια. Σήμερα αριθμεί 26 μέλη – Δήμους της χώρας οι οποίοι διαρρέονται από ποτάμια και σκοπός της είναι η ανάληψη και υλοποίηση πολιτικών που αφορούν την περιβαλλοντική, πολιτιστική, αισθητική και οικονομική ανάπτυξη των ποτάμιων οικοσυστημάτων.
Για να επιτύχει ένα ορθολογικό σχεδιασμό κατά την άσκηση των τοπικών αναπτυξιακών πολιτικών, το Δίκτυο συνεργάζεται με φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε τοπικό, διαπεριφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Πρόσφατα μάλιστα (στις 31/10/2018) συνήψε Σύμφωνο Συνεργασίας με την ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΑΠΘ με στόχο την αμοιβαία συνεργασία τόσο του ιδίου όσο και κάθε Δήμου – μέλους του Δικτύου σε θέματα που σχετίζονται με την έρευνα στον τομέα της προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, που αφορά στα ποτάμια οικοσυστήματα, μέσα από ερευνητικές, πειραματικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Ειδικότερα η συνεργασία αυτή αφορά στην εκπόνηση σχετικών μελετών και στην οργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων και άλλων δράσεων ευαισθητοποίησης των φορέων και των δημοτών – κυρίως των νέων ανθρώπων – σε περιβαλλοντικά θέματα που έχουν σχέση με τα ποτάμια οικοσυστήματα.
Από την Πελοπόννησο μόνο ο δήμος Σπάρτης ανήκει στο Δίκτυο.Ο Δήμος μας παρά το γεγονός ότι διαρρέεται από ποτάμια (τον Πάμισο, τον Άρι και το Νέδοντα) των οποίων το οικοσύστημα οφείλει να προστατεύσει και να αναβαθμίσει είναι απών από ένα ακόμα δίκτυο από τη συνεργασία με το οποίο μόνο οφέλη μπορεί να έχει.
Έχοντας οικολογική συνείδηση και ανησυχία για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος η ένταξη του Δήμου σε Δίκτυα που ανταποκρίνονται σε αυτές μας τις ευαισθησίες είναι για εμάς αυτονόητη.
*Συνημμένα καταθέτουμε το Συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια και της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης»