Παρουσία εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Χωριών Ταϋγέτου πραγματοποιήθηκε, χθες Δευτέρα (13-1-2020), αυτοψία για το πρόβλημα των κατακρημνίσεων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υπό τον διευθυντή και τον προϊστάμενο της εν λόγω υπηρεσίας, Παναγιώτη Γιαννακέα και Σταύρο Καρτερολιώτη αντίστοιχα.
Το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τα σημεία στα οποία η ένταση του φαινομένου είναι μεγάλη, δηλαδή από το 11ο χιλιόμετρο, μετά τους Πέντε Δρόμους, μέχρι και το 15ο χιλιόμετρο, λίγο πριν τη συμβολή με τον δρόμο προς τη Νέδουσα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν αποδεκτές από την υπηρεσία οι παρατηρήσεις του συντονιστικού και των κατοίκων ως προς την προστασία του δρόμου από τις καταπτώσεις και δόθηκαν σχετικές εντολές προς τον ανάδοχο, με στόχο οι παρεμβάσεις να είναι όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικές.
Επιπλέον ενημερώθηκαν όλοι ότι με πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για ένα ακόμα έργο, προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ, το οποίο προβλέπει τεχνικές επεμβάσεις σε φαινόμενα καταπτώσεων με τοποθέτηση πλεγμάτων, συνολικής εκτάσεως 10 περίπου στρεμμάτων. Στόχος είναι να καλυφθούν όλα σχεδόν τα σημεία της παλαιάς εθνικής οδού που παρουσιάζουν θέματα καταπτώσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόπο αντιμετώπισης των κατακρημνίσεων, ειδικά στον τρόπο που πρέπει να τοποθετηθούν τα πλέγματα προστασίας πρανών. Όπως διαπίστωσαν και τα στελέχη της Περιφέρειας, η δημιουργία ανασχετικού φράκτη με πλέγμα στην κορυφή του πρανούς είναι η ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημα. Μάλιστα, δόθηκαν και οι σχετικές οδηγίες στον ανάδοχο του έργου το οποίο είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, ενώ ανάλογες οδηγίες θα δοθούν και στις υπόλοιπες εργολαβίες που είτε είναι σε εξέλιξη, είτε αναμένονται να ξεκινήσουν στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης.
Στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τόσο τα εν εξελίξει, όσο και τα δημοπρατημένα έργα στον συγκεκριμένο δρόμο περιλαμβάνουν τοποθέτηση μεγάλης έκτασης προστατευτικών πλεγμάτων και εκτιμάται πως το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό. Στην περίπτωση του 11ου χιλιομέτρου, στην Σπηλιά, θα εξεταστεί η προοπτική να τοποθετηθεί στέγαστρο.
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Χωριών Ταϋγέτου με κοινή ανακοίνωσή τους εκτιμούν «ως θετική τη στάση, τόσο του Aντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου, όσο και των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, οι οποίοι άκουσαν τις διαπιστώσεις των κατοίκων των χωριών και ανταποκρίθηκαν στις παρατηρήσεις τους για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου». Δηλώνουν δε πως θα είναι «αρωγοί στις προσπάθειες κάθε υπηρεσίας της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου Καλαμάτας προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή μας ένα ασφαλές και αξιοπρεπές οδικό δίκτυο».
Δηλώνουν επίσης πως θ»α συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των παρεμβάσεων για τις οποίες ευελπιστούμε να είναι αποτελεσματικές και εντός του χρονοδιαγράμματος που τις διέπει».
Χθες Δευτέρα, εξ άλλου, στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας έκαναν αυτοψία στις κατολισθήσεις που έχουν προκύψει στον παλιό εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 24ο έως το 29ο χιλιόμετρο, πριν και μετά το Ξυλοπριστήριο Αρτεμισίας. Για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου προβλήματος ήδη συντάσσεται μελέτη ενώ δρομολογείται και η διαδικασία εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων για την υλοποίηση του έργου.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποστηρίζει την υλοποίηση έργων ώστε να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο των καταπτώσεων και των κατολισθήσεων στον εθνικό δρόμο με απώτερο στόχο την ασφαλή διέλευση και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ταϋγέτου, σημείωσε ο Στ. Αναστασόπουλος.