Τα Σήματα Αριστείας Χρηστής Διακυβέρνησης απονεμήθηκαν σε 23 Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και στον Πύλου Νέστορος, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με το Κέντρο Εμπειρογνωσίας για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι Δήμοι που βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα της κατάταξης συγκεντρώνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες, είναι οι Δήμοι Αιγάλεω, Μήλου και Αμαρουσίου. Ακολούθησαν οι Δήμοι: Φυλής, Παπάγου-Χολαργού, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου, Αγρινίου, Θεσσαλονίκης, Πύλου-Νέστορος, Καλλιθέας, Λάρισας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αγιάς, Ηγουμενίτσας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Ελασσόνας, Τρίπολης, Θέρμης, Χαλκίδας, Μυκόνου και Κηφισιάς.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την τελετή απονομής ο κ. Πατούλης συνεχάρη όλους τους Δήμους που διακρίθηκαν και επισήμανε πως «η θεσμική ενίσχυση της τοπικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα απαιτεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους . Απαιτεί αποκέντρωση».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης απένειμε τα Σήματα Αριστείας, ενώ τον υπουργό Εσωτερικών εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Διευθυντής του Γραφείου του, Δ. Παπασταμόπουλος. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Διευθυντής Μονάδας-Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Daniele Dotto, η Επικεφαλής του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης Α. Tatarenko, ο Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης J. Barber και η Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης Π. Θεοδώρου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δ. Καλογερόπουλος, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι εκπρόσωποι Δήμων, μεταξύ των οποίων και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Βιώσιμων Πόλεων του Δήμου Πύλου-Νέστωρος Ν. Γεώργιζας,
Η Δράση που υλοποιήθηκε στους ελληνικούς Δήμους εντάσσεται στο κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Τεχνική βοήθεια για την θεσμική ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Σκοπός της δράσης ήταν να αναγνωρίσει και να πιστοποιήσει τους δήμους που επέτυχαν ένα υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης σύμφωνα με τις 12 ευρωπαϊκές αρχές χρηστής διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το επίπεδο της διακυβέρνησης εκτιμήθηκε μέσω της διαδικασίας της συγκριτικής αξιολόγησης .
Υπήρξαν τρία επίπεδα. Η ενότητα αυτο-αξιολόγησης, όπου οι δήμοι κλήθηκαν να προσδιορίσουν το επίπεδο ωριμότητάς τους για κάθε Αρχή, δεύτερη ενότητα που προέβλεπε ερωτηματολόγια απευθυνόμενα στους πολίτες και η τρίτη ενότητα, η οποία προέβλεπε ερωτηματολόγια απευθυνόμενα στο προσωπικό και στις δομές των Δήμων. Η συγκεκριμένη δράση στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018, με φορείς υλοποίησης το Κέντρο Εμπειρογνωμοσίας για τις Μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ.
Συνολικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία 45 Δήμοι από τους οποίους οι 23 υπέβαλαν φάκελο συμμετοχής. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.