«Εμείς και οι αρχαίο χώροι ακρόασης και θέασης» είναι το φετινό θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας, κείμενο του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλη Λαμπρινουδάκη, με το οποίο έκαναν πρεμιέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις σήμερα (18 Μαΐου 2015). Το κείμενο αυτό, το οποίο προέρχεται από συλλογικό τόμο των εκδόσεων του «Διαζώματος» που κυκλοφόρησε το 2009, μεταφέρει όλη τη λογική, τους συμβολισμούς και κυρίως τον τρόπο δράσης και τους στόχους του «Διαζώματος», της κίνησης πολιτών που δημιούργησε ο Σταύρος Μπένος, με στόχο την ανάδειξη και διάσωση των αρχαίων μνημείων.
Ο ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας στο «Διάζωμα», χαρακτήρισε το θέμα βατό, χωρίς δύσκολες έννοιες και ορολογία και συμπλήρωσε: «χαίρομαι που αυτά τα κείμενα διαβάζονται, κυρίως από εκπαιδευτικούς και διοχετεύονται στα παιδιά. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Και αυτό που συνέβη είναι αισιόδοξο. Είναι αισιόδοξο και για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γιατί στα χέρια των παιδιών βρίσκεται η προστασία των μνημείων μας».
Μιλώντας για τη σημασία της γνώσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για τους νέους, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, ο κ. Λαμπρινουδάκης τόνισε: «Τα μνημεία έχουν ένα πολύ βαρύ μήνυμα από το παρελθόν, κλείνουν όλη την ανθρώπινη εμπειρία η οποία έχει δημιουργηθεί διαχρονικά. Και πάνω σε αυτή την εμπειρία πρέπει να χτίζεται το μέλλον, γιατί χωρίς παρελθόν δεν μπορούμε να χτίσουμε μέλλον. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας περιέχει ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει ο άνθρωπος ως αξιακή βάση, για να μπορέσει πάνω σε αυτή, να οικοδομήσει το παρόν και το μέλλον του».
Ο Βασ. Λαμπρινουδάκης είναι ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ από το 2006 και Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του ΥΠΠΟ. Ακόμη είναι Αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημιών των Παρισίων και της Βιέννης, μέλος της Academia Europea και ισόβιο μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, καθώς και τακτικό μέλος του Γερμανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Στη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠΠΟ, μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Το 2003, τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, για την προβολή της Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας διεθνώς.
«ΕΥΤΥΧΗΣ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ
“Ευτυχής” δήλωσε ο τ. υπουργός και Πρόεδρος στο “Διάζωμα” Σταύρος Μπένος, με τον οποίο μιλήσαμε τηλεφωνικά. Κατενθουσιασμένος και συνάμα συγκινημένος για την επιλογή θέματος των εκδόσεων του «Διαζώματος», μας είπε ότι «το επιλεχθέν θέμα, περικλείει το μήνυμα ότι η καλύτερη προστασία των μνημείων είναι η ανθρώπινη αγάπη είναι αυτό ακριβώς που κάνει το “Διάζωμα”».
Όπως μας είπε «όσοι συμμετέχουμε στο “Διάζωμα” είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη την αγάπη μας για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, η εξεύρεση πόρων και η ένταξή τους στην καθημερινότητα μας. Ανοιχτό σε όλους, το “Διάζωμα” επιδιώκει να ανοίξει μια αγκαλιά για την προστασία των αρχαίων θεάτρων, αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, εκεί ακριβώς όπου συντελέσθηκε η έκρηξη των δημοκρατικών θεσμών και άνθισε η πολιτιστική και πνευματική δημιουργία».
Μιλώντας για το θέμα που επελέγη, αφού το χαρακτήρισε ως «το καλύτερο, μήνυμα για την ανάδειξη και την προστασία των μνημείων», έκανε λόγο «για μία σοφή και δίκαιη τοποθέτηση απέναντι στα παιδιά», και πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο θέμα «δεν έχει να κάνει τόσο με τη γνώση, όσο με το συναίσθημα και αφορά στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά τοποθετούνται στην ιστορία και στον πολιτισμό».
Όπως μας είπε ο κ. Μπένος, «την Κυριακή (17 Μαΐου του 2015), στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης -χώρο συμβολικό για το “Διάζωμα”, καθώς εκεί, το 2008, έγινε η επίσημη ανακοίνωση της λειτουργίας του- πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνάντηση του Άνω Διαζώματος, της νεότερης γενιάς των Διαζωματικών μελών. Στην εκδήλωση μίλησαν μέλη, εθελοντές και συνεργάτες του Διαζώματος, ο καθένας από το δικό του γνωστικό και επαγγελματικό τομέα, οι οποίοι μοιράστηκαν με τον κόσμο την προσωπική τους εμπειρία – σε σχέση με τον οργανισμό».
Καταλήγοντας ο κ. Μπένος είπε ότι «μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησαν παρεμβάσεις από το κοινό, ανθρώπων που διηγήθηκαν τη δική τους προσωπική ιστορία μέσα από το “Διάζωμα”, συμβάλλοντας σε ένα κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας για τη νέα γενιά και για τη χώρα μας».
- (Στη φωτογραφία, από αριστερά, ο Καθηγητής Βασ. Λαμπρινουδάκης, με την πρ. Γ.Γ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, τον τ. υπουργό Ι. Μανιάτη και τον Πρόεδρο του “Διαζώματος” Στ. Μένο)