H Περιφέρεια Πελοποννήσου από την… ανασφάλεια του “ίδωμεν”, μας γυρίζει στη… σιγουριά του πέρσι, σχετικά με το θέμα της ανάπτυξης δικτύου διανομής σε 7 μεγάλες πόλεις των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.
Ειδικότερα, με χθεσινή ανακοίνωσή της για το φυσικό αέριο, σχολιάζοντας “δημοσίευμα του έγκριτου διαδικτυακού σάιτ energypress.gr” ανέφερε πως “γίνεται η εκτίμηση ότι η Τρίπολη και η Κόρινθος θα ανατεθούν σε ιδιώτη, ενώ οι άλλες πόλεις (Άργος, Ναύπλιο, Σπάρτη, Καλαμάτα) στην ΔΕΔΑ, μαζί με τα 20.000.000 € του ΕΣΠΑ”. Αφήνοντας ανοιχτό το θέμα σημείωνε: “Πρέπει να επισημανθεί ότι η ΔΕΔΑ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσφεύγουν κατά της απόφασης της ΡΑΕ, με την οποία παραχωρείται η άδεια φυσικού αερίου για Τρίπολη και Κόρινθο σε ιδιώτη. Ίδωμεν”. [Δείτε εδώ].
Σήμερα Τετάρτη, η Περιφέρεια με νέα ανακοίνωσή της επί του θέματος, επανέλαβε το γεγονός της τηλεδιάσκεψη μεταξύ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και στελεχών της ΔΕΔΑ, με αντικείμενο το φυσικό αέριο στις πόλεις της Περιφέρειας, που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 22 Μαρτίου. Κι αυτό, για να “διορθώσει” μερικώς τη χθεσινή “εκτίμησή” της και από το “ίδωμεν” να δώσει κάτι περισσότερο και να παρουσιάσει μια πιο ασφαλή εικόνα για το έργο. Έτσι η Περιφέρεια στη νέα ανακοίνωσή της, γυρνώντας μερικούς μήνες πίσω, ανέσυρε από το παρελθόν και προσέθεσε ότι:
«Σημειώνεται ότι σε απόφασή της αναφορικά με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για το Δίκτυο Διανομής Λοιπής Ελλάδας για την περίοδο 2021-2025, πέρυσι τον Δεκέμβριο, η ΡΑΕ αναφέρει ότι η ΔΕΔΑ “επεσήμανε στην πρότασή της το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της για ανάπτυξη δικτύου διανομής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στους Δήμους Κορίνθου, Τριπόλεως, Άργους – Μυκηνών, Ναυπλιέων, Καλαμάτας και Σπάρτης. Περιέλαβε δε τα απαιτούμενα στοιχεία, χιλιόμετρα μέσης και χαμηλής πίεσης, εκτιμώμενο αριθμό συνδέσεων, επισημαίνοντας την πρόθεσή της για επικαιροποίηση/εξειδίκευσή τους ανάλογα με την έκβαση της υπόθεσης και την πιθανή ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020”, προϋπόθεση που πλέον έχει καλυφθεί, μετά την σχετική έγκριση που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της περιφέρειας, θα εξεταστεί διεξοδικά το συγκεκριμένο θέμα, μετά και την έγκριση -από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- της διάθεσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου του ποσού των 20.000.000 € για τον σκοπό αυτό, κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020.