Μια ιδιαίτερα σημαντική αναδίφηση για το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και άκρως ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Την ειδική επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης» διοργανώνουν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας είναι το ακόλουθο:
9:30-10:00 Προσέλευση.
10:00-10:30 Χαιρετισμοί.
10:30-11:30 «Η εξέλιξη του Τύπου – Ιστορική αναδρομή και προβληματισμοί για την επόμενη μέρα του».
- Νίκος Μπακουνάκης – Ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, δημοσιογράφος, συγγραφέας: Εφημερίδα: Ήρθε το τέλος της;
- Αντώνης Σκαμνάκης – καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ: Η εξέλιξη και διαμόρφωση του ημερήσιου Τύπου της περιφέρειας.
- Γιώτα Αντωνοπούλου, δημοσιογράφος, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ: Τα ελληνικά ΜΜΕ ως κοινωνικά παράγωγα και επιφαινόμενα: Πορεία, τάσεις,προοπτικές.
Συντονισμός: Μαρίνα Ριζογιάννη – δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια εφημερίδας «Πελοπόννησος».
Παρεμβάσεις-ερωτήσεις
11:30 -11:45 Τάσος Σταθόπουλος – δημοσιογράφος – συγγραφέας: Λιμάνι της Πάτρας: Η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου της Ελλάδας.
11:45-12:45 Παρουσίαση μελέτης ΙΝΕ-ΓΣΕΕ («Μελέτη διάγνωσης δεξιοτήτων – Δημοσιογράφοι»).
Δημήτρης Παϊταρίδης – Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τομέας Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών.
Παρεμβάσεις-ερωτήσεις
12:45-13:00 Αντιγόνη Βλαβιανού – Aναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας, μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Δημιουργική Γραφή: Δημιουργική Γραφή και προκλήσεις για τη Δημοσιογραφία.
13:00-14:00 «Ζούμε μια αλλαγή παραδείγματος στη δημοσιογραφία;»
- Ιωάννα Κωσταρέλλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ΑΠΘ, Συντονίστρια ECTS: Μυστικά και ψέματα: Η σημασία της δημοσιογραφικής αξιοπιστίας στην εποχή των fake news.
- Ανδρέας Παναγόπουλος, Οργανωτικός γραμματέας ΠΟΕΣΥ, επιστημονικός υπεύθυνος σεμιναρίων ΕΣΗΕΑ, υποψήφιος Δρ. Δημοσιογραφίας ΑΠΘ: Από τους δημοσιογράφους πολυεργαλεία στους αλγοριθμικούς βοηθούς δημοσιογράφων.
- Βασίλης Βασιλόπουλος, Δημοσιογράφος – DPO ΕΡΤ Α.Ε.: Εικονική δημοσιογραφία και ηθική (καλές πρακτικές για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης).
Συντονισμός: Ζώης Μαρίνος, δημοσιογράφος – συγγραφέας
Παρεμβάσεις-ερωτήσεις
14:00-14:15 Απονομή τιμητικής διάκρισης από την ΕΣΗΕΠΗΝ στο Νίκο Μπακουνάκη για την συνολική προσφορά του στη δημοσιογραφία και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση των δημοσιογράφων.
14:15-14:30 Συμπεράσματα ημερίδας – Λήξη εργασιών.
Οι εργασίες της ημερίδας θα μεταδοθούν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και μέσω livestreaming (https://youtube.com/live/No5q2lzrp4Y?feature=share)
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι επίσης ο ΟΛΠΑ και το Φάκαλος Catering.