Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
«Από τον προϋπολογισμό για το 2022 απουσιάζουν οι δύο σημαντικότερες κρίσεις της εποχής μας: η πανδημία και η ακρίβεια», ανέφερε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022.
«Σε μια περίοδο που οι ανισότητες διεθνώς και στη χώρα μας αυξάνονται, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο, αλλά και κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αποτελεί απειλή για το εισόδημα του νοικοκυριού, τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την κοινωνική της συνοχή», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης
Παράλληλα, ο βουλευτής Μεσσηνίας επισήμανε τις «μειωμένες τις τακτικές δαπάνες για το δημόσιο σύστημα υγείας», σχολιάζοντας: «Οι εγχώριοι μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελευθερισμού επιτίθενται στο δημόσιο σύστημα υγείας την ώρα που η σύγχρονη διεθνής συζήτηση αφορά ακριβώς τον κεντρικό του ρόλο στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας».
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας ανέφερε πως «ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Η κυβέρνηση επιλέγει να παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα γιατί με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει το σχέδιό της για την αναπαραγωγή ενός στρεβλού, αντικοινωνικού και αντιπαραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. Είναι το ίδιο μοντέλο με αυτό που μας οδήγησε στην κρίση της τελευταίας δεκαετίας».
Ο κ. Χαρίτσης ακόμη είπε ότι «αντί για έναν προϋπολογισμό που να αναλογεί στις σημερινές συνθήκες, έχουμε την διαιώνιση των ιδεοληψιών της ΝΔ που οδηγεί σε διαδοχικές κρίσεις και οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Είναι ένας προϋπολογισμός που αντί να προσπαθεί να αντιμετωπίσει ευθέως τις πολλαπλές κρίσεις, ποντάρει ουσιαστικά στη γρήγορη “εξαφάνιση” της πανδημίας, στην “παροδικότητα” του πληθωρισμού και στην υπεραισιόδοξη επιτάχυνση του Ταμείου Ανάκαμψης».
Σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, ο κ. Χαρίτσης σχολίασε: «Προφανώς μετά από την καθίζηση υπάρχει ανάκαμψη. Το ερώτημα είναι τι μορφή και περιεχόμενο θα έχει. Και κυρίως: ποιους θα αφορά. Η ανάκαμψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μια ανάκαμψη τύπου Κ. Λίγοι και ισχυροί θα φύγουν όντως προς τα πάνω. Αλλά οι πολλοί θα μείνουν πίσω ή ακόμα χειρότερα θα κινηθούν προς τα κάτω».
Ο κ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να συγχρονιστεί με το διεθνή βηματισμό γύρω από τη μείωση των ανισοτήτων, την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τον παραγωγικό μετασχηματισμό», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό, προϋποθέτει μια πολιτική τομών και ρήξεων».
Καταλήγοντας ο κ. Χαρίτσης είπε: «Με ουσιαστική κρατική παρέμβαση για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, διαμόρφωση δημόσιων εργαλείων σε στρατηγικούς τομείς, όπως το τραπεζικό σύστημα και η ενέργεια, στήριξη του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας και αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων που μπορούν να τραβήξουν προς τα πάνω το σύνολο της παραγωγικής βάσης της χώρας. Με μία πολιτική εν τέλει που θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που προσφέρει η εποχή μας για μία νέα αρχή στην οικονομία και στην πολιτική».