Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσιάστηκε χθες (24/6/22) το βράδυ, στην Καλαμάτα, το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας HENGAS για ένταξη της Καλαμάτας και της Σπάρτης στο δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου -συμπιεσμένο αρχικά (CNG) και υγροποιημένο (LNG) στη συνέχεια-, σε ένα χρόνο από σήμερα (στα μέσα του 2023).
Έχουν προηγηθεί και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες της ίδιας εταιρείας που αφορούν την σύνδεση των πόλεων της Περιφέρειας, Τρίπολη Μεγαλόπολη και Κόρινθο με το (κύριο) δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.
Στην εκδήλωση -που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Horizon Blu”, στην παραλία της Καλαμάτας-, παρόντες ήταν ο τ. Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παύλος Χριστίδης, ενώ χαρακτηριστικές ήταν οι απουσίες του Περιφερειάρχη Παν. Νίκα και του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλο (ο καθείς για τους δικούς του “λόγους”).
Παρουσιάζοντας το επενδυτικό σχέδιο της HENGAS ο σύμβουλος της διοίκησης, Νίκος Κουτσογιάννης ανέφερε ότι στόχος της εταιρείας είναι στα μέσα του 2023 να τροφοδοτηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Καλαμάτας με φυσικό αέριο. Συμπιεσμένο (CNG) αρχικά και υγροποιημένο (LNG) στη συνέχεια. Κλείνοντας δε είπε ότι «ευελπιστούμε ότι θα είμαστε ξανά εδώ πολύ σύντομα προκειμένου να εγκαινιάσουμε τα έργα του δικτύου διανομής της Καλαμάτας».
Στην αρχή της παρουσίασης εκπρόσωπος της εταιρείας που συντόνισε την εκδήλωση είπε ότι «το επενδυτικό σχέδιο της HENGAS που αγκαλιάζει την Πελοπόννησο και εντάσσει την Καλαμάτα και τη Σπάρτη στο δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου. Οι δύο πόλεις έρχονται να προστεθούν στη Μεγαλόπολη, την Τρίπολη και την Κόρινθο, όπου ήδη δραστηριοποιείται η HENGAS και με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσει το δίκτυο με στόχο να ξεκινήσει άμεσα η τροφοδότηση με φυσικό αέριο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση, η οποία, όπως ανέφερε, σηματοδοτεί την έλευση του φυσικού αερίου στην Καλαμάτα με την εγγύηση της HENGAS:
«Η HENGAS στηριζόμενη στην τεχνογνωσία, την εμπειρία και την οικονομική ευρωστία της μητρικής της εταιρείας EDIL HELLAS υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ αναπτύσσοντας σημαντικές ενεργειακές υποδομές με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου σε έντεκα πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, δίνοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες. Έτσι μια νέα περίοδος ανάπτυξης και ευημερίας αρχίζει για την Καλαμάτα».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η Κόρινθος, η Τρίπολη και η Μεγαλόπολη θα έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο μέσω του κυρίου αγωγού. Η διαφορά του έργου της Καλαμάτας και της Σπάρτης είναι ότι εδώ δεν θα έχουμε σύνδεση με τον κύριο αγωγό, αλλά στην αρχή μεταφορά φυσικού αερίου με την τεχνική της συμπίεσης (CNG), όπου θα φτάνουμε στο τέλος στη λειτουργία και τη διανομή υγροποιημένου φυσικού αερίου, δηλαδή LNG.
Μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα επιδοτήσουμε τη διασύνδεση των νοικοκυριών με το δίκτυο του φυσικού αερίου, και θα κάνουμε το φυσικό αέριο προσιτό σε όλους τους πολίτες της Καλαμάτας και της Σπάρτης, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε φτηνή και γρήγορη ενέργεια.
Σήμερα μάλιστα, υπό τις δεδομένες περιστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στον πλανήτη γη με τον πόλεμο της Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση, το να έχει μία πόλη πρόσβαση στο φυσικό αέριο και δη στο LNG, αποτελεί πολύ μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα».
Σε παρέμβαση του ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας της “Νέας Δημοκρατίας” Αντώνης Σαμαράς επισήμανε τρία σημεία:
- Τη δέσμευση του υπουργού ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για την επιδότηση της εσωτερικής εγκατάστασης των χρηστών φυσικού αερίου (δηλαδή της μετατροπής από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο).
- Τη δέσμευση της εταιρείας ότι μέχρι το 2023 θα έχει τελειώσει το έργο.
- Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα, το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της Σπάρτης, της Καλαμάτας και όλης της Μεσσηνίας, όπως είπε ο πρ. Πρωθυπουργός.
Ο σύμβουλος της διοίκησης, Νίκος Κουτσογιάννης παρουσιάζοντας το επενδυτικό σχέδιο της HENGAS ανέφερε:
«Η HENGAS ιδρύθηκε το 2020 αλλά αποτελεί συνέχεια της εταιρείας EDIL HELLAS, η οποία είναι μία εταιρεία πού αποτέλεσε τον πρωτοπόρο στην εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με πολλά μεγάλα έργα που έχει υλοποιήσει και κυρίως πρωτοπόρος στις μορφές που σήμερα βλέπουμε να κυριαρχούν στην επικαιρότητα: Οι μορφές του συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) αλλά και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Το φυσικό αέριο θα παραμείνει και την επόμενη 25ετία το κύριο καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης σε μία ουδέτερη κλιματικά Ευρώπη. Η Ελλάδα πρωτοπορεί στις επενδύσεις και σταδιακά καθίσταται ενεργειακή πύλη φυσικού αερίου της Ευρώπης. Το φυσικό αέριο εξασφαλίζει την ευστάθεια και την επάρκεια του συστήματος ηλεκτροδότησης και λειτουργεί συμπληρωματικά με τις ΑΠΕ, οι οποίες δεν έχουν συνεχή παραγωγή και συνάμα δεν υφίστανται μεγάλα συστήματα αποθήκευσης.
Οι βασικές υποχρεώσεις και δραστηριότητες της HENGAS που απορρέουν από το ρυθμιστικό Πλαίσιο είναι:
- Η επίτευξη μεγάλης διείσδυσης του φυσικού αερίου
- Η μέριμνα για την ανάπτυξη των δικτύων την πραγματοποίηση νέων συνδέσεων και της επέκτασης των δικτύων στις επιμέρους περιοχές της Τρίπολης, Κορίνθου Μεγαλόπολης, Δεσκάτης, Πολυγύρου, Πολυκάστρου, Έδεσσας, Νάουσας, Σκύδρας, Καλαμάτας και Σπάρτης.
- Διανομή ποσοτήτων αερίου για τους χρήστες διανομή στους τελικούς πελάτες
- Φροντίδα για τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου διανομής
- Κάλυψη περιοχών μέσω σύνδεσης σε αγωγό ΕΣΦΑ, καθώς και CNG και LNG».
Ειδικότερα για την Καλαμάτα ο κ. Κουτσογιάννης είπε:
«Όπως είπαμε η Καλαμάτα έρχεται στο προσκήνιο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της. Στόχος μας είναι στα μέσα του 2023 να έχουμε δυνατότητα και τη χαρά να τροφοδοτήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της περιοχής με συμφέροντα και οικονομικό τρόπο. Για την πόλη της Καλαμάτας προβλέπεται κατασκευή σύγχρονων σταθμών CNG αρχικά και LNG στη συνέχεια, με στόχο:
- Την κάλυψη της ζήτησης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
- Χρήση των πλέον σύγχρονων συστημάτων για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης και αποδοτικής τροφοδότησης της Καλαμάτας όπως trailer ανθρακονημάτων.
- Εξαιρετικά προσιτά τιμολόγια
- Ανάπτυξη δικτύων για την εξυπηρέτηση του αστικού κέντρου αλλά και της βιομηχανικής περιοχής
- Εκτιμώμενος χρόνος έναρξης τροφοδοσίας τα μέσα του 2023».
Όπως είπε ο Ν. Κουτσογιάννης, η διαδικασία νέας σύνδεσης ακολουθεί πέντε βήματα:
- Αίτηση – προγραμματισμός αυτοψίας
- Πραγματοποίηση αυτοψίας
- Προσφορά σύνδεσης από την HENGAS στον καταναλωτή για την σύνδεση με το δίκτυο
- Σύναψη συμβολαίου σύνδεσης και
- Κατασκευή σημείου παροχής και ολοκλήρωση του έργου σύνδεσης.
Ακολουθεί η διαδικασία νέας σύνδεσης με τους καταναλωτές – χρήστες, η οποία έχει ως εξής:
- Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες από την πλευρά της HENGAS, στη συνέχεια ο καταναλωτής φροντίζει για την κατασκευή και τροφοδότηση της εσωτερικής εγκατάστασης.
- Για αυτό το σκοπό επιλέγει κατά το δοκούν και με δική του ευθύνη τον μελετητή μηχανικό και αδειοδοτημένο εγκαταστάτη για την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης.
- Μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής εγκατάστασης, ο καταναλωτής, επίσης με δική του ευθύνη, επιλέγει τον χρήστη διανομής που επιθυμεί να τον εκπροσωπεί υπογράφοντας σύμβαση προμήθειας.