Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη σημερινή του συνεδρίασή του υπερψήφισε κοινή πρόταση απόφασης των Δ. Λυμπεροπούλου, Γ. Δέδε, Θ. Πετράκου, Π. Κάτσαρη, Ι. Μπουντρούκα, και Π. Τατούλη, με την οποία στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων και τα αιτήματα τους για να μην εγκατασταθεί στο Αθήναιο η μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων
Ειδικότερα, η κοινή πρόταση απόφαση, έχει ως εξής:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη σημερινή του συνεδρίαση υπερψήφισε την παρακάτω κοινή πρόταση:
- Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων στις 4.6.2021 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου –Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων για την εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου της εταιρείας FARGECO Ελλάς ΕΠΕ στο Αθήναιο Αρκαδίας.
- Καταγγέλλει την απόφαση αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου –Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και απαιτεί την άμεση ανάκληση της. Τονίζει ότι η απόφαση αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι προκλητική με δεδομένα ότι:
α) Αγνόησε και δεν έλαβε υπόψη της την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης και
β) Γνωρίζει πολύ καλά και τον τρόπο λειτουργίας του στα Λεχαινά της Ηλείας όπου το ΣτΕ με απόφασή του σταμάτησε τη λειτουργία του επειδή δεν τηρούσε την εγκεκριμένη ΜΠΕ. - Επιρρίπτει πολύ μεγάλες ευθύνες για την αρνητική αυτή εξέλιξη στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Περιφερειάρχη και συνολικά στην Περιφερειακή Αρχή διότι επέδειξαν αδιαφορία και μηδενικά αντανακλαστικά αντίδρασης για το εν λόγω εργοστάσιο.
Επιπλέον:
α) εισήγαγαν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ΜΠΕ περί κατασκευής του εργοστασίου της εταιρείας FARGECO Ελλάς ΕΠΕ στο Αθήναιο Αρκαδίας όταν είχε λήξει ο χρόνος γνωμοδότησης στις 7/6/2021. Οι ευθύνες τους είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι στην συνεδρίαση της 26/5/2021 όπου είχε εισαχθεί πάλι το θέμα για συζήτηση και με αριθμό ημερήσιας διάταξης 4, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου διέκοψε τη συζήτηση με το πρόσχημα ότι τελείωσε ο χρόνος της συνεδρίασης και ενώ πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι κατά την τοποθέτησή τους είχαν επισημάνει τον κίνδυνο λήξης της προθεσμίας με δεδομένο ό,τι το αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Αρκαδίας είχε θετική γνωμοδότηση.
β) Ειδικά ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει επιπλέον ευθύνη διότι αγνόησε τις επίμονες προτάσεις της πλειοψηφίας των Περιφερειακών Συμβούλων στην συνεδρίαση της 26ης /5/2021 οι οποίοι ζητήσαμε αφού δεν έγινε η συζήτηση και η λήψη απόφασης, τουλάχιστον να αποστείλει έγγραφο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να ζητάει να μην ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση πριν την γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η ανεπαρκής παρακολούθηση του σοβαρού αυτού θέματος και η υποτίμηση των κινδύνων από τον Πρόεδρο και Τον Περιφερειάρχη συνέβαλε στο να προχωρήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην απαράδεκτη απόφαση έγκρισης της ΜΠΕ του εν λόγω εργοστασίου το οποίο με βάση και τον τρόπο λειτουργίας του στα Λεχαινά της Ηλείας όπου το ΣτΕ με απόφασή του σταμάτησε τη λειτουργία του, είναι βέβαιο ότι αν δεν αποτραπεί η εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας στη θέση «ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΠΑΣΤΑ» Τ.Κ. Αθήναιου του Δ. Τρίπολης της Π.Ε. Αρκαδίας θα υπάρξει τεράστια ζημία πρωτίστως στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην υγεία τους. Συνεπώς είναι απέναντι και στο Δημόσιο συμφέρον. - Το ΠεΣυΠ αποφασίζει επίσης να στηρίξει ηθικά και οικονομικά τον αγώνα, τις νομικές ενέργειες και τις προσφυγές στο ΣτΕ σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης και την Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε για να μην κατασκευαστεί η συγκεκριμένη μονάδα στην τοπική κοινότητα Αθήναιο του Δήμου Τρίπολης και να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση του συγκεκριμένου εργοστασίου στην Πελοπόννησο.
- Θεωρεί απαράδεκτη τη θετική γνωμοδότηση από το τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Αρκαδίας και μάλιστα, χωρίς όμως να έχει κάνει αυτοψία και χωρίς να έχει ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας του στα Λεχαινά της Ηλείας όπου το ΣτΕ με απόφασή του σταμάτησε τη λειτουργία του. Επισημαίνουμε ότι το συγκεκριμένο τμήμα γνωμοδοτεί «ναι σε όλα» και μάλιστα χωρίς ποτέ να έχει κάνει αυτοψία. Θεωρούμε ότι με βάση όλα τα νέα δεδομένα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του.
- Το ΠΕΣΥΠ στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων και τα αιτήματα τους για:
- Να μην εγκατασταθεί στο Αθήναιο η μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων.
- Να ξηλωθούν τώρα και να απομακρυνθούν όσα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στο εργοστάσιο.
- Παράλληλα με την αγωνιστική μας δράση θα προβούμε και στις αναγκαίες δικαστικές παρεμβάσεις (ένσταση στον υπουργό, ασφαλιστικά μέτρα κλπ.) Απαιτούμε από το Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρειας Πελοποννήσου να καλύψουν τα νομικά έξοδα.
- Να μην εγκατασταθούν στην περιοχή μας άλλες ρυπογόνες μονάδες, όπως επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου, πτηνοτροφικών μονάδων, βιοαέριο, καύση απορριμμάτων, πυρινελαιουργείων, Α.Π.Ε., κλπ.
- Μέτρα στήριξης στη γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, έργα βελτίωσης της δυνατότητας ύδρευσης – άρδευσης και σε καμίας περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να επιδεινωθούν οι ήδη δύσκολες συνθήκες από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού από τις ρυπογόνες δραστηριότητες.
- Απόκρουση των συνεπειών από τη λειτουργία της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη.
- Ζητάμε από το Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνουν τώρα μετρήσεις και να καταγραφούν σε βάση δεδομένων όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία και ειδικότερα για τα νερά για να μπορούν στην πορεία να γίνονται συγκρίσεις.
- Καλούμε τους κατοίκους της Τρίπολης και της ευρύτερης περιοχής να συμμετέχουν στη κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί στη 5 Ιούλη 7:00μμ στη Κεντρική πλατεία της Τρίπολης.