Η γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβούλιο Εργασίας να γίνει υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα ήταν αποτέλεσμα των αγώνων χιλιάδων εργαζομένων.
Mόνιμη διεκδίκηση των εργαζομένων του κλάδου είναι να υπογράφονται και να εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις σε επισιτιστικά καταστήματα και ξενοδοχεία από όλους τους εργοδότες.
Να τηρούνται όλοι οι όροι αμοιβής και εργασίας για όλες τις ειδικότητες, χωρίς διαχωρισμούς.
Να εφαρμόζεται η 8ωρη δουλειά, με δυο συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης την εβδομάδα.
Αυτά τα αιτήματα πρόβαλλαν αγωνιστικά δεκάδες σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα, εδώ και ένα χρόνο, με συλλαλητήρια, απεργίες, στάσεις εργασίας.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας γνωμοδότησε να γίνει υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα των αγώνων χιλιάδων εργαζομένων.
Μένει να συνεχιστεί ο αγώνας να ακυρώσουμε στην πράξη σε κάθε ξενοδοχείο, όσα υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με τους ξενοδόχους και διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους, σε συναδέλφους που εργάζονται σε μικρά ή μεγάλα ξενοδοχεία και επεκτείνει το χρόνο εργασίας όλων των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά μία ώρα την ημέρα και μία ως δύο ημέρες την εβδομάδα. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα μη συνεχόμενα ρεπό, είναι δωράκια προς τους ξενοδόχους και αποτελούν προπομπό των «ανατροπών του αιώνα» που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ στον εργάσιμο χρόνο.
Μένει να δώσουμε μαζί με όλη την εργατική τάξη τον αγώνα να υπερασπίσουμε το 8ωρο, να διεκδικήσουμε 7ωρη, 5θήμερη, 35ωρη εργασία.
Κάθε άλλη διευθέτηση στον χρόνο εργασίας, είτε αναφέρεται στη συλλογική σύμβαση, είτε στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, απορρίπτεται!
Κάτω τα χέρια από το 8ωρο – Δεν είναι για παζάρια και για διάλογo.
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Μεσσηνίας