Μέσα στις πολλές απορίες που βασανίζουν τη ζωή μας, από την Πέμπτη (15/2/18), μετά τη συνάντηση του Δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσα για την τύχη του στρατοπέδου της Καλαμάτας, προστέθηκαν ακόμα περισσότερες.
Και συγκεκριμένα, οι απορίες μου αυξήθηκαν όταν διαβάζοντας τη σχετική με το θέμα της δυνάντησης ανακοίνωση του Δήμου, πληροφορήθηκα ότι «…ο Δήμαρχος ανέφερε (σ.σ. στον κ. Βίτσα) πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει την πρόθεση να συμβάλει στην κάλυψη μέρους των εξόδων λειτουργίας του στρατοπέδου…».
Κατανοώ τη φιλότιμη προσπάθεια του Δημάρχου να παραμείνει το στρατόπεδο, αλλά το να προτείνει στον αν. υπουργό να αναλάβει ο Δήμος μέρος των εξόδων του στρατοπέδου δεν σκέφτηκε μήπως χαρακτηριστεί εξωπραγματικό;
Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να δίνει τέτοια δυνατότητα στον (οποιοδήποτε) Δήμο;
Ακόμα όμως κι αν βρισκόταν θεσμικά λύση, περισσεύουν στο Δήμο πόροι, ώστε να “επιστρέψει” στις Κυβερνήσεις -γιατί περί αυτού πρόκειται- μέρος αυτών που του διαθέτουν, είτε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), είτε από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ), ή ακόμα από τις Επιχορηγήσεις; Γιατί αυτοί είναι οι πόροι του. Από πού αλλού θα βρει λοιπόν χρήματα ο Δήμος; Ας μην μας διαφεύγει άλλωστε, ότι ακόμα και τα έργα, κατά κανόνα, εκτελούνται είτε με λεφτά «άλλων» (κρατικά κονδύλια, πόρους της Ε.Ε. κ.ά) είτε με… δανεικά.
Αλλά ακόμα κι αν του περισσεύουν, έχουν λυθεί όλα τα μεγάλα ή τα μικρά προβλήματα του Δήμου, ή απλά θυσιάζεται η επίλυσή τους για να σωθεί το στρατόπεδο; Τόσο πολύ δηλαδή γέρνει η ζυγαριά υπέρ αυτού;
Εκτός και αν αυτή η πρόταση του Δημάρχου, που δεν ήταν πειστική βέβαια, αποτέλεσε μια απέλπιδα προσπάθεια για να μεταπεισθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, για την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», στην Καλαμάτα. Κάτι που δεν επετεύχθη -και πώς θα μπορούσε άλλωστε- καθώς η τύχη του, όπως και της πλειονότητας των Κέντρων Κατάταξης Νεοσυλλέκτων, ήταν προδιαγεγραμμένη για λουκέτο.
Πάντως, προσωπικά, έμεινα με τις διατυπωθείσες ανωτέρω απορίες, οι οποίες όμως δεν εξαντλήθηκαν εδώ, καθώς την ίδια ημέρα, σε άλλη ανακοίνωση για το νέο καθεστώς λειτουργίας και διαχείρισης (από 1/2/2018) του -επί του Νέδοντα- κεντρικού και το βόρειου πάρκινγκ της Καλαμάτας. Διαβάζω λοιπόν στην ανακοίνωση, ότι «από την έναρξη λειτουργίας των πάρκινγκ από την ανάδοχο εταιρεία καταγράφεται αύξηση οχημάτων και εντυπωσιακή αύξηση εισπράξεων…».
Αν πράγματι καταγράφεται «εντυπωσιακή αύξηση εισπράξεων…» στα πάρκινγκ -που δεν αμφιβάλουμε- υπό το νέο καθεστώς, αυτό σημαίνει ότι:
- είτε «κάτι σάπιο υπήρχε στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» (για να δανειστούμε μια φράση του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από τον “Άμλετ”), ως προς τη διαχείρισή τους,
- είτε, όταν τα ανέλαβαν ιδιώτες, αυτοί αμέσως προσέλκυσαν περισσότερους πελάτες και ξαφνικά αυξήθηκαν τα έσοδα.
Να μια ακόμα απορία για εμάς. Ίσως, όμως, και για τη Δημοτική Αρχή. Γιατί, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος έκανε λόγο για έρευνα, ώστε να διερευνηθεί γιατί στην προτέρα κατάσταση ΄καταγράφονταν μειωμένα έσοδα, τα οποία τώρα αυξήθηκαν 20%.Για να δούμε τι θα… δούμε.
Γ. Ξιάρχος