8 Φεβρουαρίου 1944. Μια συγκλονιστική ημέρα. Η χειρότερη της νεώτερης ιστορίας μας για την Καλαμάτα. Πριν ακόμα ξημερώσει, όπως συνήθιζαν οι Γερμανοί κατακτητές, είχαν επιλέξει με τους εδώ συνεργάτες τους τα θύματα της εκτέλεσης. Ο σκοπός τους να φοβίσουν το σύνολο των κατοίκων, για να βρουν τον τρόπο να φύγουν ανενόχλητοι, μια και γνώριζαν ότι είχαν χάσει τον πόλεμο. Μάλιστα, με τους ντόπιους συνεργάτες τους φρόντισαν να διασπείρουν το μίσος ανάμεσα στους Έλληνες, ώστε όταν τελειώσει ο πόλεμος να σκοτωθούμε και μεταξύ μας, λες και δεν μας έφταναν οι απώλειες που είχαμε από την επιδρομή και τη λεηλασία του φασισμού στη χώρα μας.
Η Ελλάδα μια χώρα αδούλωτη. Ο Ελληνικός λαός περήφανος και αγωνιστής, ποτέ δεν επέτρεψε την υποδούλωση του στους κατακτητές. Μία τέτοια ιστορική μέρα, βρεθήκαμε στο μνημείο του 9ου Συντάγματος, όπου ανυψώθηκε ένας μνημείο και τα ονόματα των 134 Αθανάτων μετά από δεκάδες χρόνια. Η μνήμη αυτή πρέπει να μείνει ζωντανή στους αιώνες που θα έρθουν και να δυναμώνει στις καρδιές όλων των Καλαματιανών.
Το 1994, προλογίζοντας την επανέκδοση των «Ανθρωποφυλάκων» στα εικοσιπεντάχρονά τους, ο Περικλής Κοροβέσης έγραφε πως «η ύψιστη επαναστατική αρετή σήμερα είναι να είσαι πολίτης. Και είναι ο πιο αποτελεσματικός φραγμός σε κάθε αυθαιρεσία». Και σήμερα, άλλο ένα τέταρτο του αιώνα μετά, το ίδιο ισχύει. Θα θυμίσουμε επίσης τα λόγια του Περικλή από τον Επιτάφιο, ότι στη Δημοκρατία ο απλός πολίτης όταν θυσιάζεται με τους αγώνες του, η θυσία του ανήκει σε όλους εμάς και η μνήμη του πρέπει να είναι οδηγός. Αποτελεί δε παράδειγμα η αρετή του και θα πρέπει να τιμάται, για να είμαστε πάλι σε θέση να υπερασπιστούμε την πατρίδα και την δημοκρατία μας όποτε αυτή μας χρειασθεί.
Μιχαήλ Δ. Αντωνόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας
Επικεφαλής της παράταξης “Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών”