«Εφ’ όσον κατατεθεί επίσημο και κοστολογημένο αίτημα αξιοποίησης (σ.σ. του Στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος Πεζικού) από τους αυτοδιοικητικούς φορείς, αυτό θα εξετασθεί από την Στρατιωτική Υπηρεσία και θα αποφανθεί περί της χρήσης του, ώστε να βρεθεί η φόρμουλα και το μεγαλύτερο μέρος του να αποδεσμευθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».
Αυτό απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη σημερινή (18/6/2021) συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Χαρίτση, στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα “Αναξιοποίητες παραμένουν οι εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου Καλαμάτας”.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην απάντηση του χαρακτήρισε το στρατόπεδο «εν μέρει λειτουργικό, εφ όσον έχει μεν αποφασισθεί η παύση της λειτουργίας του», σημειώνοντας ωστόσο ότι «λόγω της παρουσίας σε αυτό της 77 Μ.Ε. το στρατόπεδο δεν έχει αποδεσμευθεί προς αξιοποίηση».
Η ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ
Ο Αλ. Χαρίτσης στην εισήγησή του επεσήμανε ότι «η λειτουργία του Στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» της Καλαμάτας έχει απασχολήσει την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία τα τελευταία 20 χρόνια, με συνεχείς και συχνά αντικρουόμενες αποφάσεις. Το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης στρατοπέδων και στρατιωτικών υπηρεσιών του νομού Μεσσηνίας και υπό το πρίσμα των γνωματεύσεων του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας του. Η απόφαση αυτή συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από την τότε αντιπολίτευση. Η πραγματικότητα όμως δικαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνεχίζει τον σχεδιασμό του 2018 σχετικά με την αναδιοργάνωση των στρατοπέδων».
«Για το μείζον ζήτημα όμως της αξιοποίησης της έκτασης του στρατοπέδου» συνέχισε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «δεν έχει υπάρξει κάποια σαφής τοποθέτηση εκ μέρους του ΥΠΕΘΑ εδώ και 3 χρόνια». Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό χώρο σε κομβικό σημείο της πόλης που καλύπτει συνολική έκταση 220 στρεμμάτων», επισημαίνοντας στον ΥΠΕΘΑ ότι «η αξιοποίηση του προς το όφελος της τοπικής κοινωνίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια, διαρκές αίτημα συλλογικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Καλαμάτας».
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικ. Παναγιωτόπουλος, στην απάντηση του ανέφερε:
«Εν πρώτοις φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό προς αξιοποίηση ως στοιχείο της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων δυνάμεων το στρατόπεδο Παπαφλέσσα. Αυτή τη στιγμή τι ισχύει; Όντως από το 2018 έχει αποφασιστεί η παύση της λειτουργίας του και έκτοτε υπολειτουργεί. Δηλαδή δεν έχει παύσει εντελώς η λειτουργία του, αλλά γίνεται σε περιορισμένο ποσοστό, γιατί εκεί, σύμφωνα πάντα με την απάντηση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στρατωνίζεται η 77 Μ.Ε., δηλαδή η 77 Μονάδα Επιστράτευσης. Επομένως προκύπτει μερική λειτουργία, έστω και υπολειτουργία του στρατοπέδου. Τι σημαίνει αυτό. Ότι το στρατόπεδο δεν έχει αποδεσμευτεί προς αξιοποίηση από τη στρατιωτική υπηρεσία, ως στοιχείο της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Επομένως, ένα ενεργό στρατόπεδο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από το ΤΕΘΑ, επειδή ακριβώς χαρακτηρίζεται ενεργό. Αν χαρακτηριστεί από τη στρατιωτική υπηρεσία ανενεργό, τότε ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή του. Επί του παρόντος δεν έχει υποβληθεί σε μένα επίσημο αίτημα αξιοποίησης αυτού του ακινήτου από οποιοδήποτε φορέα. Έχει όμως έρθει σε μένα ο δήμαρχος Καλαμάτας, όπως γνωρίζω ότι έχει κατατεθεί πρόταση αξιοποίησης από συνάδελφο σας στη Μεσσηνία, τον κύριο Χρυσομάλλη, και η απάντηση που πήρε από μένα είναι ότι είμαστε εντελώς ανοιχτοί σε προτάσεις αξιοποίησης αυτού του ακινήτου, αρκεί να κατατεθεί μία σοβαρή, συγκροτημένη, τεκμηριωμένη, κοστολογημένη, πρόταση, έτσι ώστε, από κει και πέρα να πάμε στη στρατιωτική υπηρεσία να αποφανθεί αυτή κατά πόσο πρέπει να παραμείνει ενεργό ή ανενεργό το στρατόπεδο και από κει και πέρα, ανάλογα με την απάντηση, να προχωρήσουμε. Επομένως, έχω γίνει ατύπως αποδέκτης ενδιαφερόντων προτάσεων.
Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκα στην Καλαμάτα, όπου στην τοποθέτησή μου εκεί, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης εγκαινίων καταλυμάτων στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, είπα ότι ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση, διότι η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καλό είναι να αξιοποιείται όχι μόνο προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, προφανώς, αλλά και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να υπάρχει μία ολοκληρωμένη πρόταση. Με το καλό αν έρθει και μπορείτε να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση, σε επαφή με τους αδελφούς σας και με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, να το δούμε. Το στρατόπεδο, όπως σας είπα, λειτουργεί εν μέρει σε μικρό ποσοστό. Δεν είναι ανενεργό, αλλά είναι εν μέρει λειτουργικό. Θα μπορούσε να βρεθεί η φόρμουλα εκείνη, ώστε το μεγαλύτερο μέρος του να αποδεσμευτεί και να αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις προτάσεις που υπάρχουν, αρκεί όμως αυτές να υποβληθούν με το σωστό τρόπο και να είναι ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες».
Ο Αλ. Χαρίτσης στην δευτερολογία του εκτίμησε ότι με τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης και την απάντηση του Υπουργού «ανοίγει σήμερα ένας δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά». Τόνισε όμως ότι «πρέπει οι ιδέες και οι προτάσεις να μπορούν να μετατραπούν σε ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχέδιο».
Ο ΥΠ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΙΛΟΤΩΝ
Στη δευτερολογία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε:
«Με την πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης και τη συνεργασία όλων των φορέων της πόλης, πρέπει να κατατεθεί συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μην παραμένουν «βαλτωμένοι» και αναξιοποίητοι σημαντικοί ελεύθεροι χώροι, που μπορούν να συνεισφέρουν με θετικό αποτύπωμα στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην τοπική ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.
«Όπως είπατε σωστά υπάρχει εδώ η προοπτική, η βούληση της τοπικής κοινωνίας. Όμως, η ενέργεια που θα πυροδοτήσει όλη τη διαδικασία θα είναι η υποβολή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μιας ολοκληρωμένης πρότασης, την οποίαν δεν μπορεί παρά να κάνει η ηγεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή ο δήμαρχος, η δημοτική αρχή. Από κει και πέρα, όπως είπα, είμαστε ανοιχτοί σε όλα. Η Καλαμάτα αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά θετική προοπτική τα επόμενα χρόνια με την μετατροπή της 120 Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως Αέρος, εκεί δηλαδή που εκπαιδεύονται οι Ίκαροι της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο πτητικό αντικείμενο, σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, μετά από τη συμφωνία με την ισραηλινή εταιρεία, η οποία θα απογειώσει τις δυνατότητες της εκπαίδευσης των Ικάρων, όχι μόνο της δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας, με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά και διεθνώς, άλλων δηλαδή πιλότων. Θα τους “απογειώσει” κυριολεκτικά σε πολύ μεγάλο ύψος, αφού το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο θα καλύψει και τις απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αλλά ενδεχομένως, θα γίνει αιτία να εισέλθουν και έσοδα από την εκπαίδευση πιλότων άλλων πολεμικών αεροποριών στη χώρα μας και ειδικώς στην Καλαμάτα, που έχει τις ιδανικές πτητικές συνθήκες, όπως ξέρετε. Άρα, θα χρειαστούν επιπλέον καταλύματα. Το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο θα λειτουργήσει σε δύο περίπου χρόνια από το φετινό καλοκαίρι, οπότε και θα αρχίσουν οι εργασίες. Ήδη, οι ισραηλινοί είναι επιτόπου και σχεδιάζουν τις πρώτες ενέργειες. Επομένως, αυτό περίπου θεωρώ πως πρέπει να είναι το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να προκύψουν τοπικά και επιπλέον καταλύματα για τη μελλοντική στέγαση όσων έρθουν. Επομένως πρόταση τεκμηριωμένη στο υπουργείο και τα υπόλοιπα ξεκινούν».
- Δείτε την επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Χαρίτση εδώ.
- Δείτε εδώ τα πρακτικά της Βουλής
Ακολουθεί το video της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης για το στρατόπεδο Καλαμάτας: