ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Απάντηση στον υπουργό Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη, τον οποίο κατηγόρησε για νικανότητα, αδιαφορία, επιλεκτική πληροφόρηση για το τεράστιο πρόβλημα της τιμής του ελαιολάδου από το ΥΠΑΑΤ, έδωσε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, προκάτοχός του στο υπουργείο.
Στη δήλωσή του ο κ. Αραχωβίτης αναφέρει:
«Η ανικανότητα στη διαχείριση των διαρκών συσσωρευόμενων προβλημάτων και η αδιαφορία για την εξεύρεση λύσεων έχουν και τα όριά τους. Όπως άλλωστε και η επιλεκτική πληροφόρηση και η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης από την πλευρά της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.
Ο πρ. πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Λακωνία, αναφέρθηκε στο πλήρες ιστορικό της προσπάθειας ανεύρεσης πόρων για τη στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών και της ελαιοκαλλιέργειας. Αναφέρθηκε στη διαδικασία κατά την οποία ο πρώην Επίτροπος Γεωργίας Phil Hogan δεσμεύτηκε να εξετάσει ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ, επιπλέον των 50 εκατ. ευρώ που είχαμε διασφαλίσει από τα de minimis επί υπουργίας μου.
Όλο το ιστορικό της προσπάθειας αυτής υπάρχει, τόσο στις επιστολές που ανταλλάχτηκαν μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Ευρωπαϊκών Αρχών όσο και στα επίσημα Δελτία Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.
Για να καταδειχτεί η αδιαφορία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας θα σταθώ μόνο στην συνάντησή μου με τον πρ. Επίτροπο Phil Hogan στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες: (Δείτε εδώ).
Το σχετικό Δελτίο Τύπου καταλήγει ως εξής: «Ο Επίτροπος, ο οποίος είχε ήδη μελετήσει το αίτημα της χώρας μας, δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει, όπως και τις προτάσεις που τέθηκαν και πολύ σύντομα θα έχει καταλήξει σε πρόταση, σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης)».
Οι προτάσεις τις οποίες είχε καταθέσει τότε η ελληνική πλευρά και συζητήθηκαν με τον Επίτροπο και τους συνεργάτες του από την DG AGRI ήταν:
- Ενισχύσεις για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς ή από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, βάσει του κανονισμού 702/2014.
- Ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), βάσει του κανονισμού 1408/2013.
- Άλλες λύσεις ή συνδυασμός λύσεων.
Το επίδικο ερώτημα που τίθεται είναι αν ο πρ. Επίτροπος απάντησε, όπως είχε δεσμευτεί, και ποιες ήταν οι προτάσεις τις οποίες προτείνει στην Ελληνική Κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμαστεί να διαθέσει 50 εκατ. ευρώ, μέσω του μηχανισμού de minimis, και ζητούσε τρόπο χρήσης άλλων 60 εκατ. ευρώ βάσει της πρότασης που θα προέκρινε ο πρ. Επίτροπος. Συνολικά θα διέθετε για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών 110 εκατ. ευρώ.
Απάντηση μέχρι τις 5 Ιουλίου 2019 που είχα την ευθύνη του Υπουργείου δεν έλαβα. Αν τέτοια επιστολή από τον πρ. Επίτροπο έχει έρθει στο ΥπΑΑΤ, αυτή θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να δημοσιοποιηθεί για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως πάντα σε μια τέτοια -εφόσον υπάρχει- επιστολή θα αναφέρει διεξοδικά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Άρα, το ερώτημα εντέλει είναι, ποιο από αυτά έχει έστω στοιχειωδώς δρομολογηθεί από την σημερινή ηγεσία του ΥπΑΑΤ».
ΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκης Βορίδης απαντώντας χθες Δευτέρα (3/3/20) από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για αγροτικά ζητήματα, αλλά και στα όσα είπε ο πρ. Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Λακωνία, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει πακέτο περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών, έθεσε το ερώτημα «πού πήγαν τα χρήματα μετά την αλλαγή κυβέρνησης».
Ο κ. Βορίδης, κάλεσε τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Απόστολου, να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος και να απαντήσει στην ερώτηση: «είχατε εξασφαλίσει κάποια εκατομμύρια από τους ελαιοπαραγωγούς;».
Ο κ. Αποστόλου επιφυλάχθηκε να απαντήσει και ο κ. Βορίδης αποκάλυψε την ύπαρξη δισέλιδης επιστολής του Σταύρου Αραχωβίτη, με την οποία καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποζημιώσει τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, την οποία μάλιστα δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, απαντώντας στη σχετική επιστολή, προέτρεπε τον κ. Αραχωβίτη να αξιοποιήσει μία σειρά από εργαλεία του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του ευρωπαϊκού, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Επιπροσθέτως, ο κ. Χόγκαν υπενθύμιζε στον Σταύρο Αραχωβίτη: «Είχατε τη δυνατότητα να προβλέψετε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης να έχετε μέτρο, προκειμένου να αντιμετωπίζετε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Στο σημείο εκείνο ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε: «Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είχε σχετικό μέτρο;», για να απαντήσει ο ίδιος: «Βεβαίως και είχε σχετικό μέτρο, το οποίο εσείς το βγάλατε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης»
«Έχω πει να μην με προκαλείτε, γιατί όσα λεφτά έδωσε ο Τσίπρας στους ελαιοπαραγωγούς της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, τόσα θα δώσω κι εγώ, δηλαδή μηδέν» προσέθεσε σκωπτικά ο υπουργός, καλώντας τον κ. Τσίπρα να μην λέει ψέματα, επειδή πιέζεται από τους ελαιοπαραγωγούς.
Τέλος, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η παρούσα ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να τεκμηριώσει τις αντίστοιχες νομικές προϋποθέσεις του σχετικού άρθρου του ευρωπαϊκού κανονισμού, έχει θεσπίσει ειδική επιστημονική επιτροπή, με επικεφαλής τον βασικό ειδικό γνώστη στα θέματα ελαιολάδου καθηγητή, κ. Αυγουλά.