ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΖΟΣ
Ενάμισι εκατ. ευρώ κατατέθηκαν πρόσφατα στο λογαριασμό του Νοσοκομείου Καλαμάτας από τον ΕΟΠΠΥ, τα οποία προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα 3,5 εκατ. Ευρώ στο Ταμείο του, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γ. Μπέζου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Μάλιστα ο κ. Μπέζος, σε ερώτηση διαδικτυακού φίλου του, αν τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και πώς δημιουργήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα, απάντησε: «Τα προηγούμενα χρόνια ο ΕΟΠΠΥ δεν μας έδινε καθόλου χρήματα με εξαίρεση το τελευταίο 1,5 χρόνο (αποτελούσε όνειρο απατηλό). Η δε κρατική χρηματοδότηση δεν ήταν ικανή έτσι ώστε να μπορεί να αποπληρώσει το σύνολο των χρεών (με αποτέλεσμα να σωρεύονται χρέη)».
Στην ανάρτησή του ο κ. Μπέζος ανέφερε:
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ….κυρίως για τους δύσπιστους!!!
Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή (εξεταστική για την Υγεία) και επειδή μεγάλη κουβέντα γίνεται για την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων, απλά να ενημερώσω ότι σήμερα -και για ακόμη μια φορά το τελευταίο χρόνο- είδαμε στο λογαριασμό του Νοσοκομείου μας 1.540.000€ να έχουν κατατεθεί από τον ΕΟΠΠΥ. Και φυσικά αυτά έρχονται να προστεθούν στα 3.500.000€ διαθέσιμα που υπάρχουν. Παρεπιπτόντως να πω ότι αποπληρώνουμε δαπάνες του Μαρτίου 2017.Γεγονός πρωτοφανές για το Νοσοκομείο μας. Τουλάχιστον για την τελευταία 7ετία που μπορώ να έχω προσωπική άποψη. Είπαμε ότι το χρήμα πρέπει να κυκλοφορεί και όχι να μένει στα συρτάρια. Το έχει ανάγκη η αγορά. Αυτά… γιατί στο τέλος θα χάσουμε τη μπάλα με τα ρεπορτάζ υγείας που παρακολουθούμε τα βράδια στις τηλεοράσεις…
Ερώτηση (A. N.): Αγαπητέ κύριε διοικητά, Πώς πληρώνετε το Μάρτιο αφού οι εξωσυμβατικές προμήθειες για το διάστημα μετά τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι 28/2/2017 νομιμοποιήθηκαν μόλις πρόσφατα με τροπολογία στη Βουλή; Γιατί τελευταία νομιμοποιούνται οι εξωσυμβατικές προμήθειες κάθε 3-4 μήνες και όχι ανα 6μηνο ή ετήσια όπως παλαιότερα; Τα προηγούμενα χρόνια κύριε διοικητά δεν υπήρχε αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό; Τα ταμειακά διαθέσιμα πως δημιουργήθηκαν; Προέρχονται από την τελευταία 2ετία; Δεν υπήρχαν ταμειακά διαθεσιμα τα προηγούμενα χρόνια; Το γεγονός κύριε διοικητά ότι τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν να δημοσιεύσουν ισολογισμό από το 2013 και 2014, δείχνει ότι είναι οικονομικά υγιή; Θα παρακαλούσα να απαντήσετε δημοσίως, εφόσον δημοσιοποιείτε ο ίδιος το θέμα και να μην με παραπέμψετε σε κατά ιδίαν συνεννόηση.
Απάντηση Γ. Μπέζου: Λοιπόν έχουμε και λέμε για την χρηματοδότηση: αυτό επισημαίνω κε Νεγκή, ότι τα προηγούμενα χρόνια ο ΕΟΠΠΥ δεν μας έδινε καθόλου χρήματα με εξαίρεση το τελευταίο 1,5 χρόνο(αποτελούσε όνειρο απατηλό). Η δε κρατική χρηματοδότηση δεν ήταν ικανή έτσι ώστε να μπορεί να αποπληρώσει το σύνολο των χρεών( με αποτέλεσμα να σωρεύονται χρέη). Η εισροή λοιπόν χρημάτων από τον ΕΟΠΠΥ είναι αυτή που μας έχει δώσει την δυνατότητα να έχουμε και διαθέσιμα και φυσικά να εξοφλούμε-ενταλματοποιούμε δαπάνες Φλεβάρη-Μάρτη 2017. Υπάρχει λοιπόν σταθερή ροή χρηματοδότησης από το κρατικό προϋπολογισμό από την μια συν η μεγάλη ένεση από τον ΕΟΠΠΥ. Αυτή είναι λοιπόν η πραγματικότητα και θεωρώ ότι γενικεύεται και στα άλλα νοσοκομεία, αλλά επειδή είμαι Διοικητής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας καλό είναι να μιλάω μόνο για αυτό. Εσείς όμως ως έγκριτος δημοσιογράφος, χρόνια στο ρεπορτάζ υγείας, θα σας πρότεινα και θα μπορούσατε να ερευνήσετε τα παραπάνω ζητήματα κατά πόσον ισχύουν στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.