Του Σταμάτη Μπεχράκη, Δημοτικού Συμβούλου μέλους του Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου
Έχει ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση, με αφορμή τη στάση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να αρνηθεί την προσωρινή αρωγή σε κάποιο δημοτικό χώρο των 85 μεταναστών – προσφύγων, μεταξύ των οποίων και παιδιά που οδήγησε το Λιμενικό Σώμα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στην Καλαμάτα.
Θεωρούμε και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, όχι βάσιμες, τις δικαιολογίες που προέβαλε για την άρνηση προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων ο δήμαρχος Καλαμάτας την Πέμπτη. Μερικοί αυτοδιοκητικοί διοχετεύουν με διάφορους τρόπους ότι η πολιτεία κρύβεται πίσω από τους δήμους και δεν θέλει να αναλάβει αυτό το βάρος. Το αληθές είναι ότι η πολιτεία διαχρονικά έχει μεταβιβάσει σημαντικές υποδομές στους δήμους, διαχείριση λιμανιών, κατασκηνώσεων, παλιά στρατόπεδα, παλιά νοσοκομεία, σχολεία, γήπεδα αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.
Από την άλλη δεν λέει κανένας φυσικά όχι στη χρηματοδότηση του δήμου για τις λειτουργικές ανάγκες ενός χώρου που θα χρησιμοποιείται για την καταγραφή και την προσφορά πρώτων βοηθειών με σκοπό την προσωρινή διαμονή τους, την απομάκρυνση τους μέσα σε λίγες ώρες στην Αθήνα σε αρμόδιους χώρους. Δεν πρόκειται λοιπόν προφανώς για ένα hot-spot, όπως θέλουν να παρουσιάσουν το μικρό επιχειρησιακό σχέδιο που πρέπει να καταστρώσουμε και να ενεργοποιείται κάθε φορά που θα υπάρχει ανάγκη.
Όλη η προοδευτική αυτοδιοίκηση αγωνίζεται μακροχρόνια για την ουσιαστική μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς. Φυσικά το πλήγμα στην κοινωνική συνείδηση για την αξία της ιδέας της αποκέντρωσης δεν βελτιώνεται με στάση σαν και αυτή της δημοτικής αρχής Καλαμάτας. Η διαχείριση των προσφυγικών ροών άπτεται εθνικού σχεδίου και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ειδικά για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που δεν δημιουργήθηκε με υπαιτιότητα της χώρας μας, Για ένα ανθρωπιστικό θέμα, όπως είναι η φιλοξενία των προσφύγων, θα πρέπει το κεντρικό κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δρουν και να συνεργούν ως διακριτοί πόλοι ενός ενιαίου πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας, όλοι οι δήμοι είναι ανάγκη να βάλουν πλάτη με προσήλωσή στις αξίες του ανθρωπισμού και του αυτοδιοικητικού κινήματος, ώστε να βρεθούν χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων και να αποσυμφορηθούν οι περιοχές που δέχονται, αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο βάρος.
Και εδώ πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για να βοηθήσουμε τους -απευθυνόμαστε σε αυτούς που αξιοποιούν το “εθνικό” κατά το δοκούν για ψηφοθηρία- “μη μουσουλμανικούς” ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ που πλήττονται από υπερβολικό αριθμό προσφύγων.
Σταματήστε αγαπητοί φίλοι τα αναποδογυρίσματα της πραγματικότητας. Τι είναι πάλι αυτή η ιδέα που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε υπογείως στους πολίτες ότι στα hot-spot περνάνε καλά οι πρόσφυγες και μετανάστες και γι’ αυτό προτείνετε να κλείσουμε μέσα σε hot-spot και τους άστεγους;