«Είμαστε στη φάση που αναμένεται η υποβολή της μελέτης από τους ιδιοκτήτες» στο υπουργείο Πολιτισμού για τη συντήρηση και αξιοποίηση των Οθωμανικών Λουτρών στην Άνω πόλη της Κυπαρισσίας, κτίσματος του τέλους του 16ου αιώνα, όπως σημείωσε η υπουργός Λίνα Μενδώνη απαντώντας χθες Δευτέρα (28/3/22) σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ. (Α’ Αθηνών) Φωτεινής Πιπιλή.
«Το μνημείο αποκαλύφθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στη διάρκεια της σωστικής ανασκαφής στα πλαίσια οικοδομικών εργασιών για την κατεδάφιση υφιστάμενης παλαιάς οικίας και την ανέγερση μικρής ξενοδοχειακής μονάδας», ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε:
«Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμοδίων του Υπουργείου, αποφασίστηκε η ανέγερση της νέας οικοδομής και η αποκατάσταση του μνημείου με τη μετατροπή του σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων» και οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για «να εκπονήσουν την αναγκαία μελέτη μαζί με τη νέα μελέτη της οικοδομής» και να την υποβάλουν για έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού.
Η κα Πιπιλή στην πρωτολογία της ανέφερε:
«Κυρία Υπουργέ, υπήρξα ερευνητική δημοσιογράφος, αλλά και συγγραφέας βιβλίων αναφορικά με τον πολιτισμό του υδάτινου πλούτου στην Ελλάδα και όχι μόνο. Έτσι κατάφερα να συγκεντρώσω ένα εξαιρετικά σημαντικό φωτογραφικό, βιντεακό και κειμενικό υλικό, κυρίως από τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, τα οποία είναι εκατοντάδες.
Δεν κρύβω την ικανοποίησή μου, εδώ και είκοσι με είκοσι πέντε χρόνια που ξεκίνησα την έρευνα, που έβλεπα τη θέρμη και την επιστημοσύνη με την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού διαχρονικά, όχι μόνο τα συντηρούσε, όχι μόνο τα αναδείκνυε, αλλά επεδείκνυε και προσοχή χρήσης των οθωμανικών μνημείων. Αυτά συνάδουν με τη θρησκευτικότητα στο παρελθόν, αλλά και την παγκόσμια πολιτισμικότητα τώρα.
Μου έκανε λοιπόν για μια ακόμα φορά κακή εντύπωση το ότι ξεχάστηκαν εκείνα τα υπέροχα μικρά οθωμανικά λουτρά, που είναι στην άνω πόλη της Κυπαρισσίας, τα οποία όμως είναι ακριβώς δίπλα στον πολύ καλά συντηρημένο μεσαιωνικό μουσειακό υπαίθριο χώρο, μαζί με ωραίες οθωμανικές κρήνες κλπ.
Σκέφτηκα λοιπόν σε πρώτη φάση να θυμίσω στο Υπουργείο να κάνει κάτι, γιατί είναι μοναδική σύνθεση, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και θα συμπληρωθεί το πολύ ωραίο, υπέροχο τοπίο.
Στη δευτερολογία μου θα σας πω γιατί σας ζητάω επίσης να μου δώσετε επίσημα στοιχεία για τις παρεμβάσεις διαχρονικά της ελληνικής πολιτείας, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, ακριβώς για τη διάσωση και ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων».
Απαντώντας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα:
«Θα έλθω τώρα στο συγκεκριμένο ερώτημα που θέτετε για το οθωμανικό λουτρό της Κυπαρισσίας.
Το μνημείο αποκαλύφθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στη διάρκεια της σωστικής ανασκαφής στα πλαίσια οικοδομικών εργασιών για την κατεδάφιση υφιστάμενης παλαιάς οικίας και την ανέγερση μικρής ξενοδοχειακής μονάδας. Πρόκειται για κτίσμα του τέλους του 16ου αιώνα στο οποίο διατηρούνται ο θερμός χώρος, μια ορθογώνια καμαροσκέπαστη δεξαμενή, μια μικρότερη λιθόκτιστη δεξαμενή και ελάχιστα ίχνη των θεμελίων άλλων διαμερισμάτων του λουτρού.
Δεδομένου ότι το οθωμανικό λουτρό αποκαλύφθηκε σε ιδιωτικό οικόπεδο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων είτε θα έπρεπε να προχωρήσει στην απαλλοτρίωσή του είτε στην ένταξή του στην υπό ανέγερση ξενοδοχειακή μονάδα ως επισκέψιμο μνημείο και εκθεσιακό χώρο.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου και τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η ανέγερση της νέας οικοδομής και η αποκατάσταση του μνημείου με τη μετατροπή του σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο ιδιοκτήτης είχε την υποχρέωση να εκπονήσει τη μελέτη και να την υποβάλει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Εν τω μεταξύ, αλλάζει η ιδιοκτησία. Ο ιδιοκτήτης ο πρώτος κάνει μια πρώτη μελέτη για το ξενοδοχείο του χωρίς να ασχοληθεί με το λουτρό, αλλά εν τω μεταξύ πουλάει το οικόπεδο. Οι νέοι ιδιοκτήτες υπέβαλαν αίτημα αμέσως για άμεσα μέτρα προστασίας, καθαρισμού του μνημείου και εργασίες μερικής αποχωμάτωσης του οικοπέδου, προκειμένου να προχωρήσουν στις εργασίες της λεπτομερούς αποτύπωσης του μνημείου, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να εκπονήσουν την αναγκαία μελέτη μαζί με τη νέα μελέτη της οικοδομής.
Οι ιδιοκτήτες μόλις πριν από λίγους μήνες –εντός του 2021- ζήτησαν και την άδεια για λήψη δειγμάτων του κονιάματος του λουτρού, η οποία βεβαίως τούς δόθηκε ακριβώς για να κάνουν τη μελέτη.
Είμαστε στη φάση που αναμένεται η υποβολή της μελέτης από τους νέους ιδιοκτήτες».