Στην «Αναγκαιότητα στροφής στο νερό Βρύσης» αναφέρεται η ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου Καλαμάτας Χρήστου Αναστασόπουλου (της Παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες») στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Μαρτίου 2020
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Πριν από λίγα χρόνια, το Δίκτυο «Μεσόγειος SOS» ανέλαβε μια πρωτοβουλία προώθησης της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού. Η αναγκαιότητα αυτή προέκυψε, λόγω του ότι το σύγχρονο καταναλωτικό πρότυπο με την ευρεία χρήση εμφιαλωμένου νερού, έχει ως αποτέλεσμα οικονομικές επιβαρύνσεις και σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, το 2017, το Δίκτυο σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και την ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης) παρουσίασε την πρωτοβουλία «Επι-στροφή στη Βρύση».
Βασικές συνιστώσες στην κατεύθυνση αυτή, θεωρούνται η ευαισθητοποίηση των πολιτών με κατάλληλες καμπάνιες, ώστε να επιλέγουν το νερό της βρύσης, η ανάπτυξη δικτύου δημόσιων κρηνών-βρυσών από μέρους των δημοτικών αρχών αλλά και η ευαισθητοποίηση και δέσμευση των επιχειρήσεων εστίασης να σερβίρουν δωρεάν νερό βρύσης. Είναι προφανές, πως για την επιτυχία του εγχειρήματος, ο ρόλος των δημοτικών αρχών καθίσταται καταλυτικός.
Σημαντικό εργαλείο προώθησης της ιδέας, αποτελεί η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (mobile application) «Επι-στροφή στη Βρύση», που δημιούργησε το Δίκτυο, όπου οι πολίτες μέσω ενός διαδραστικού χάρτη θα μπορούν να εντοπίσουν την πλησιέστερη δημόσια βρύση ή επιχείρηση όπου παρέχεται δωρεάν φρέσκο νερό βρύσης.
Η σημασία συμμετοχής ενός δήμου στην πρωτοβουλία, έγκειται στο ότι συνιστά ανταπόκριση στο δικαίωμα πρόσβασης πολιτών και επισκεπτών σε πόσιμο νερό στους δημόσιους χώρους, συνιστά στοιχείο που καθιστά την πόλη φιλική προς τους επισκέπτες, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μέσο προσέλκυσής τους και προπαντός συνιστά απτή απόδειξη οικολογικής ευαισθησίας, με τη σημαντική μείωση του πλαστικού που συνεπάγεται η επιτυχία του εγχειρήματος
Προλαβαίνοντας μια απάντηση, σχετικά με τη δημιουργία κάποιων δημόσιων βρυσών από την προηγούμενη δημοτική αρχή, οφείλω να επισημάνω πως αφενός η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία θεωρείται υποτυπώδης διότι ο αριθμός τους είναι πάρα πολύ μικρός και δεν συνιστούν ολοκληρωμένο δίκτυο και αφετέρου συνιστάται η άμεση αντικατάστασή τους ελλείψει λειτουργικότητας.
Σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν, ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα και ποιες οι προθέσεις σας;».