Νέα αναβολή για τις 10 Φεβρουαρίου του 2020 δόθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης των επτά κατηγορουμένων για τον σαϊτοπόλεμο, στη διάρκεια του οποίου, την Κυριακή του Πάσχα, στις 28 Απριλίου 2019, έχασε τη ζωή του ο εικονολήπτης Κώστας Θεοδωρακάκης όταν χτυπήθηκε από σαΐτα στο κεφάλι.
Η υπόθεση ήρθε στο Τριμελές Πρωτοδικείο της Καλαμάτας, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, στις 30 Απριλίου 2019, με κατηγορουμένους τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Νίκο Μπασακίδη, ως υπεύθυνο του σαϊτοπολέμου, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, όπως και ο 62χρονος καπετάνιος του μπουλουκιού, ενώ πέντε ακόμα σαϊτολόγοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.
Το δικαστήριο οδηγήθηκε σήμερα σε αυτήν την απόφασή του:
- Για να συμπληρωθεί ο φάκελος με όλο το αποδεικτικό υλικό που αφορά τη δικογραφία της αυτόφωρης διαδικασίας
- Επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη μία προκαταρκτική εξέταση που γίνεται με επείγουσα μορφή στην Ασφάλεια Καλαμάτας για τυχόν άλλους εμπλακέντες σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε να ληφθούν στη διοργάνωση του φετινού σαϊτοπολέμου.
Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Μετά την αναβολή, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Περικλής Ξηρογιάννης δήλωσε: “Ορθά το δικαστήριο οδηγήθηκε σε μία αναβλητική απόφαση, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συλλογή των στοιχείων που είναι αναγκαία για την πρόοδο αυτής της υπόθεσης, σε συνδυασμό και με την ολοκλήρωση μιας προκαταρκτικής διαδικασίας που ήδη έχει ξεκινήσει, προκειμένου να ελεγχθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την συγκεκριμένη δίκη. Η εκδίκαση της υπόθεσης προσδιορίστηκε σε μία ημερομηνία τέτοια, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Η αναβολή έχει να κάνει μόνο με τα θέματα συμπλήρωσης εγγράφων. Οτιδήποτε άλλο θα προκύψει όταν ξεκινήσει αυτή η δίκη, ανάλογα με τις ανάγκες του αποδεικτικού υλικού”.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ: ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΊΑ
Ο συνήγορος του Ν. Μπασακίδη, Κώστας Μαργέλης δήλωσε: Έχουν σχηματιστεί δύο δικογραφίες. Η μία σχηματίστηκε με την αυτόφωρη διαδικασία, η οποία εκδικαζόταν σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, Στη δικογραφία αυτή μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις, δεν έχει συγκεντρωθεί όλο το αποδεικτικό υλικό. Το δικαστήριο νόμιμα και ορθά αποφάσισε την αναβολή της εν λόγω υπόθεσης και προσδιόρισε δικάσιμο για τις 10 Φεβρουαρίου 2020. Ταυτόχρονα υπάρχει και μία άλλη δικογραφία σε εξέλιξη. Μία προκαταρκτική εξέταση που γίνεται, με επείγουσα μορφή, στην Ασφάλεια Καλαμάτας, για τυχόν άλλους εμπλακέντες, σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε να ληφθούν στη διοργάνωση του φετινού σαϊτοπολέμου”.
Αναφερόμενος στον πελάτη του Ν. Μπασακίδη είπε: “Όσον αφορά τον κ. Μπασακίδη θέλω να είμαι απόλυτα σαφής και κατηγορηματικός για άλλη μία φορά. Ο Νίκος ο Μπασακίδης σε καμία περίπτωση δεν ήταν εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, δεν είχε καμία αρμοδιότητα και σχέση με τη διοργάνωση του φετινού σαϊτοπολέμου στην Καλαμάτα, δεν είχε καμία σχέση με το φορέα και τα πρόσωπα τα οποία διοργάνωσαν το φετινό σαϊτοπόλεμο και ανέλαβαν τα μέτρα ασφαλείας για αυτόν”.
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΪΤΑ
Ο συνήγορος του 62 χρονου καπετάνιου και 5 ακόμη σαϊτολόγων Αντώνης Κατσάς δήλωσε μετά την αναβολή: “Η υπόθεση εξελίσσεται όπως γνωρίζετε, όπως είχαμε προβλέψει από την αρχή, μιας και ο φάκελος ήταν ελλιπής και συμπληρώνεται. Αυτή τη στιγμή έχει έρθει ήδη μία πραγματογνωμοσύνη από αυτές που ζητούσε το δικαστήριο στις 3 Μαΐου, η οποία ταυτοποιεί το αίμα του Κώστα θεοδωρακάκου με το αίμα που βρέθηκε πάνω σε μία σαΐτα. Εμείς λοιπόν θεωρούμε απαραίτητο, και υποβάλαμε στο δικαστήριο το αίτημα αυτό, να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη, να ληφθεί δηλαδή γενετικό υλικό από τον επικεφαλής, τον καπετάνιο των σαϊτολόγων και να συγκριθεί το DNA που βρέθηκε πάνω στη σαΐτα με το DNA του καπετάνιου, για να δούμε εάν όντως η σαΐτα έφυγε από τα δικά του χέρια. Και είναι δεδομένο ότι υπάρχει γενετικό υλικό πάνω στη σαΐτα. Άρα επιστημονικά είναι εύκολο να αποδειχθεί αν όντως αυτή τη σαΐτα την είχε πιάσει ο επικεφαλής του μπουλουκιού. Σε αυτό το αίτημα, δυστυχώς, δεν βρήκαμε συμπαράσταση από τους συνήγορους όλων των άλλων παραγόντων της δίκης και το δικαστήριο δεν το έκανε δεκτό. Το αίτημα αυτό θα επαναφερθεί όταν θα γίνει το δικαστήριο, γιατί εμείς το θεωρούμε απαραίτητο στοιχείο σύνδεσης του ανθρώπου που κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας με το αίμα αυτού του ανθρώπου.
ΝΕΟ ΑΙΤΗΜΑ Α. ΚΑΤΣΑ ΓΙΑ ΚΛΗΣΗ Π. ΝΙΚΑ ΚΑΙ Ι. ΔΟΥΖΗ
Δεύτερον υποβάλαμε και πάλι το αίτημα να έρθει ο δήμαρχος κ. Νίκας μαζί με τον επικεφαλής της “ΦΑΡΙΣ” τον κ. Δούζη, μιας και ήταν οι οργανωτές αυτής της ιστορίας και οι άνθρωποι που εγγυούνταν τα μέτρα ασφαλείας, να έρθουν να καταθέσουν σαν μάρτυρες. Δυστυχώς, και σε αυτό το αίτημα δεν βρήκαμε συμπαράσταση από τους συναδελφούς όλων των πλευρών. Και αυτό το αίτημα δεν το έκανε δεκτό το δικαστήριο, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σήμερα σε μία δίκη με ελλιπή στοιχεία και από πλευράς αποδεικτικού υλικού. Όχι μόνο των εργαστηριακών εξετάσεων που περιμένουμε, αλλά και από πλευράς μαρτύρων. Εμείς θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία και του κ. Νίκα και του επικεφαλής της “ΦΑΡΙΣ” και απορώ γιατί αυτή την παρουσία δεν θέλει η υπεράσπιση της άλλης πλευράς. Όπως επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θέλουν να εξεταστούν οτιδήποτε στοιχεία υπάρχουν με μεγαλύτερη δυνατότητα και σαφήνεια για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα να διεξαχθεί μία δίκαιη δίκη για όλους. Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι πως προχωράει η προκαταρκτική διαδικασία”.
Η Σουσάνα Κλημεντίδη, συνήγορος κατηγορουμένου είπε: “Σήμερα οδηγήθηκε η υπόθεση αυτή σε μία αναβολή διότι δεν είναι επαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία, δεν είναι πλήρης ο φάκελος προκειμένου να μπορεί και η δικαστική αρχή να έχει βεβαία πεποίθηση βεβαια γνώμη, για το ποιος πραγματικά ευθύνεται και για ποιο όριο ευθύνης. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έδειξε η δικαστική αρχή για μία ακόμα φορά την ευαισθησία της για αυτό το συμβάν, το οποίο έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία και έδειξε και την επιθυμία της να δώσει λύση και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που πρέπει να αποδοθούν”.