Το έργο αναβάθμισης και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού – επεξεργασίας λυμάτων Καλαμάτας έχει ολοκληρωθεί και ήδη από την 1η Απριλίου του 2015, η (με μεγαλύτερες δυνατότητες πλέον) μονάδα βρίσκεται σε εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία, ενώ απομένει η δενδροφύτευση του περιβάλλοντος χώρου. Σημειώνεται πως στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού κατασκευάσθηκαν νέα κτήρια που στεγάζουν τον καινούργιο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ αναβαθμίσθηκαν άλλες υπομονάδες.
Με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, έχει επιτευχθεί:
- Αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας στους 120.000 ισοδύναμους κατοίκους
- Σταθεροποίηση της παραγόμενης ιλύος, άρα μείωση ποσοτήτων, οσμών και ευκολότερη διαχείρισή της
- Εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας των εκβαλλομένων υδάτων στον τελικό αποδέκτη, καθώς είναι σχεδόν μηδενικό το υπολειμματικό χλώριο που εκχέεται στο Μεσσηνιακό Κόλπο, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ολοκληρωτική απομάκρυνση του μικροβιακού φορτίου
- Σημαντική μείωση των οσμών λόγω της εγκατάστασης μονάδων απόσμησης σε πολλά στάδια της επεξεργασίας και
- Μείωση του τελικού λειτουργικού κόστους εξαιτίας της βελτίωσης των αυτοματισμών και της αντικατάστασης μεγάλου μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού με σύγχρονο, υψηλών αποδόσεων και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Το έργο έχει ενταχθεί, για χρηματοδότηση, στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 4.265.000 € πλέον ΦΠΑ. Η ΔΕΥΑΚ συμμετέχει με το ποσό των 413.518,64 €, το οποίο προέρχεται από ίδιους πόρους. Η σύμβαση μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Καλαμάτας και της αναδόχου εταιρείας «Μεσόγειος Α.Ε.». υπεγράφη στις 9.7.2013. Ο συμβατικός χρόνος κατασκευής του έργου ανερχόταν σε 12 μήνες, περίοδος που παρατάθηκε λόγω ειδικών συνθηκών.
Προσθήκες – συντηρήσεις – αντικαταστάσεις
Έγιναν προσθήκες νέων εγκαταστάσεων, ενώ έγιναν συντηρήσεις και αντικαταστάσεις μονάδων ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, όπως:
- Νέα μονάδα, κοντά στην είσοδο του βιολογικού καθαρισμού, για την υποδοχή των βοθρολυμάτων.
- Επισκευές και αντικαταστάσεις εξαρτημάτων καθώς και δομικές επισκευές στο κτήριο του αντλιοστασίου εισόδου:
- Καινούργιο κτήριο λεπτοεσχάρωσης: πρόκειται για διαδικασία που προστίθεται στο σύστημα και συμβάλλει στην καλύτερη επεξεργασία των λυμάτων. Αποτελεί το δεύτερο στάδιο φιλτραρίσματος
- Δεξαμενή εξάμμωσης και απολίπανσης (δεξιά φωτό): δημιουργήθηκε νέα υπομονάδα, μεγαλύτερη από την προϋπάρχουσα. Το σύστημα που τοποθετήθηκε, αφαιρεί τις λιπαρές ουσίες και την άμμο που παρασύρουν τα λύματα, κάτι που δίδει μεγάλη διάρκεια ζωής στα μηχανήματα
- Καινούργιο αντλιοστάσιο ενδιάμεσης ανύψωσης: τα λύματα ανυψώνονται και η περαιτέρω διαδρομή τους εκτελείται με τη βοήθεια της βαρύτητας
- Δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης (αριστερή φωτό): συντηρήθηκαν και αναβαθμίσθηκαν
- Δεξαμενές αερισμού: εδώ ξεκινά η βασική βιολογική επεξεργασία, με σκοπό την εξουδετέρωση του βιολογικού φορτίου των λυμάτων
- Δεξαμενές δευτεροβάθμιας καθίζησης: συντηρήθηκαν και αναβαθμίσθηκαν
- Νέο κτήριο πάχυνσης ιλύος, με καινούργιο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό: Με τα συστήματα σε αυτό το κτήριο, μειώνεται στο ένα τέταρτο ο όγκος της λάσπης, η οποία τυγχάνει επεξεργασίας
- Αφυδάτωση ιλύος: εγκαταστάθηκε νέος φυγοκεντρητής, νέες μηχανολογικές εγκαταστάσεις με πάνελ ηλεκτρονικού ελέγχου, ενώ παρέμειναν οι παλιοί φυγοκεντρητές ως εφεδρικοί. Σο κτήριο πραγματοποιήθηκε εκ βάθρων ανακατασκευή.
- Αερόβια σταθεροποίηση ιλύος: ανεγέρθηκε κτήριο φυσητήρων, που διαθέτει αντλίες οι οποίες στέλνουν αέρα στη δεξαμενή αερόβιας σταθεροποίησης.Στη δεξαμενή αυτή εγκαταστάθηκε νέο σύστημα αερισμού, που περιλαμβάνει 1.764 διαχύτες ελαστικής μεμβράνης μεσαίας φυσαλίδας.
Νέο σύστημα χλωρίωσης
Επίσης, αναβαθμίσθηκαν όλες οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Τέλος, εγκαταστάθηκε νέο σύστημα χλωρίωσης του επεξεργασμένου νερού, που η ΔΕΥΑΚ διοχετεύει στη θάλασσα, για την απολύμανσή του. Γίνεται επίσης αποχλωρίωση και η περίσσεια χλωρίου εξουδετερώνεται, ώστε να ακολουθήσει η διάθεση του επεξεργασμένου νερού στη θάλασσα.
Στο βιολογικό καθαρισμό Καλαμάτας εγκαταστάθηκε, επίσης, νέο ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, καθώς και δίκτυα βιομηχανικού νερού και ύδρευσης.
Ο εξοπλισμός ολοκληρώθηκε με την επέκταση της ηλεκτρικής εγκατάστασης, του συστήματος αυτοματισμού και την περιορισμένη συντήρηση των σιδηροκατασκευών άλλων μονάδων, την οποία κάλυψε με ίδιους πόρους η ΔΕΥΑΚ. Σημειώνεται ότι όλη η λειτουργία της εγκατάστασης παρακολουθείται ηλεκτρονικά.