Ανένδοτη η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή της στο ιστορικό δημαρχείο Καλαμάτας, εμμένοντας τα αρχαία των Φαρών να μείνουν καταχωμένα στην πλατεία Υπαπαντής -με τον δήμαρχο να συναινεί με τις κινήσεις του κεφαλιού του στα λεγόμενα της- και περιφρονητική ως προς τη θέληση των Καλαματιανών που διαδήλωναν για την ανάδειξή τους!
«Η κατάχωση των αρχαιοτήτων, πάρα πολλές φορές εξυπηρετεί τα ίδια τα αρχαία και τα προστατεύει πολύ καλύτερα από αυτό που κάποιος θα θεωρήσει ως ανάδειξη», ήταν η κατακλείδα των δηλώσεών της, πριν αναχωρήσει για το Κάστρο της Καλαμάτας.
Ήταν δε κατηγορηματική ως προς το ότι το θέμα έχει κλείσει και πως θα προχωρήσει η ανάπλαση της πλατείας για την οποία στις 18 Αυγούστου αναδείχθηκε ανάδοχος, μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό: «Επαναλαμβάνω ότι για το υπουργείο Πολιτισμού το θέμα αυτό έχει ολοκληρωθεί, όταν εγκρίθηκε η συγκεκριμένη μελέτη για την προστασία των αρχαιοτήτων», είπε η κα Μενδώνη, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αναστροφής της κατάστασης μετά τις κινητοποιήσεις για ανάδειξη των αρχαίων των Φαρών.
Σε ερώτηση εάν μετά το αίτημα των Καλαματιανών ο δήμος ζητήσει από την αρχαιολογική υπηρεσία να επανεξεταστεί το θέμα, η κα Μενδώνη απάντησε: «Εάν ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας υποβάλει νέα μελέτη και προσκομίσει στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν την επιπλέον προστασία των αρχαιοτήτων, το υπουργείο Πολιτισμού δια της διαδικασίας που προβλέπει οργανισμός του και ο νόμος θα πράξει αυτά που πρέπει να πράξει».
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς την υπουργό Πολιτισμού και οι απαντήσεις της καταγράφονται στη συνέχεια:
Σε ερώτηση προς την κα Μενδώνη, για τη θέση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το αίτημα ανάδειξης των αρχαίων που βρίσκονται κάτω από την πλατεία της Υπαπαντής, η υπουργός απάντησε:
Καταρχάς κανένας γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού δεν υπογράφει μελέτη. Ο γενικός γραμματέας, εκ του νομού, προεδρεύει του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το οποίο γνωμοδοτεί για καθεμία μελέτη που κατατίθεται από την υπηρεσία, με βάση το θεσμικό πλαίσιο του νόμου 3028/2002, για την προστασία των αρχαιοτήτων και με αποκλειστικό γνώμονα και άξονα την προστασία των αρχαιοτήτων. Έτσι λοιπόν, όταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2011 γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη την οποία είχε μπροστά του, η γνωμοδότηση του ήταν συγκεκριμένη με τους όρους που έθεσε για την προστασία των αρχαιοτήτων και μόνο. Αυτό άλλωστε αναφέρεται ρητά στην απόφαση του τότε υπουργού πολιτισμού. Το ΚΑΣ και το υπουργείο πολιτισμού με τις υπηρεσίες του ενδιαφέρονται για την προστασία των αρχαιοτήτων. Με αυτό τον στόχο, την προστασία των αρχαιοτήτων γνωμοδοτούν και το υπουργείο αποφασίζει.
Ερώτηση: Αυτό έγινε το 2011. Τώρα όμως, το 2020, υπάρχει ένα κίνημα για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων…
Υπουργός: Επαναλαμβάνω ότι για το υπουργείο Πολιτισμού το θέμα αυτό έχει ολοκληρωθεί, όταν εγκρίθηκε η συγκεκριμένη μελέτη για την προστασία των αρχαιοτήτων. Εξ όσων γνωρίζω και απ’ όσο τουλάχιστον με έχουν ενημερώσει οι υπηρεσίες, δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία τα οποία συνηγορούν ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν προστατεύει τις αρχαιότητες, ή στοιχεία τα οποία να συνηγορούν για περαιτέρω προστασία και ενδυνάμωση αυτής της προστασίας. Εάν τα στοιχεία αυτά υπάρξουν, τότε ο αρχαιολογικός νόμος προβλέπει τις διαδικασίες οι οποίες θα εφαρμοστούν. Το υπουργείο πολιτισμού γνωμοδότησε δια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και ο υπουργός πολιτισμού αποφάσισε όταν του κατατέθη η συγκεκριμένη μελέτη για το τι είναι το μέγιστο στην προστασία των αρχαιοτήτων.
Ερώτηση: Εάν μετά το αίτημα των Καλαματιανών ο δήμος ζητήσει από την αρχαιολογική υπηρεσία να επανεξεταστεί το θέμα, υπάρχει αυτή η δυνατότητα;
Υπουργός: Εάν ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας υποβάλει νέα μελέτη και προσκομίσει στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν την επιπλέον προστασία των αρχαιοτήτων, το υπουργείο Πολιτισμού δια της διαδικασίας που προβλέπει οργανισμός του και ο νόμος θα πράξει αυτά που πρέπει να πράξει.
Ερώτηση: Δηλαδή κυρία υπουργέ έχουμε κάποια αρχαία και δεν τα αναδεικνύουμε;
Υπουργός: Καταρχήν να σας πω -και δεν αφορά μόνο τα αρχαία της Υπαπαντής- ότι τα οποιαδήποτε αρχαία, δεν είναι εν δυνάμει αναδείξιμα. Για αυτό και ο αρχαιολογικός νόμος προβλέπει συγκεκριμένους τρόπους και βαθμούς προστασίας. Για παράδειγμα, η κατάχωση των αρχαιοτήτων, πάρα πολλές φορές εξυπηρετεί τα ίδια τα αρχαία και τα προστατεύει πολύ καλύτερα από αυτό που κάποιος θα θεωρήσει ως ανάδειξη.
Οι δηλώσεις της υπουργού Λίνας Μενδώνη έγιναν στο περιθώριο της επίσκεψης στο ιστορικό δημαρχείο Καλαμάτας και της συνάντησής της με τον δήμαρχο Θαν. Βασιλόπουλο, με τον οποίον συζητήθηκαν τα θέματα του Δήμου, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.