ΔΙΑΜΑΧΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
«Τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που εκδηλώθηκαν κατά τη συνεδρίασή του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 από μεμονωμένους εκπροσώπους Δημοτικών αρχών» καταδικάζει με Ανοιχτή Επιστολή «και μετά από εξουσιοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου» ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Σκούρος
Με την ανοιχτή επιστολή κατηγορούνται για αντιδημοκρατική συμπεριφορά οι δήμαρχοι περιοχών της Πελοποννήσου που κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τετάρτη. 23 Νοεμβρίου 2016, για τη γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων και ζήτησαν τον λόγο για να τοποθετηθούν για να εισπράξουν την άρνηση του προεδρείου, του περιφερειάρχη αλλά και της πλειονότητας των συμβούλων.
Τελικά, μετά από την ένταση που επικράτησε, οι δήμαρχοι αποχώρησαν από την αίθουσα και με δηλώσεις τους κατηγόρησαν για «πραξικόπημα ενάντια στους αιρετούς εκλεγμένους που εκφράζουν το σύνολο της Περιφέρειας».
Η ανοιχτή επιστολή
Η Ανοιχτή Επιστολή Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, έχει ως εξής:
«Με την παρούσα επιστολή και μετά από εξουσιοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου προς τον Πρόεδρο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου καταδικάζει τις συγκεκριμένες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που εκδηλώθηκαν κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 από μεμονωμένους εκπροσώπους Δημοτικών αρχών. Οι συμπεριφορές αυτές προσβάλλουν βάναυσα το θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους περιφερειακούς συμβούλους στο σύνολό τους.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δηλώνει κατηγορηματικά ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται αποδεκτές. Επιδοκιμάζει την απόφαση του Προέδρου του να μην τους δοθεί ο λόγος, μη αποδεχόμενος τον εκβιασμό που του ασκήθηκε και μάλιστα από μη μέλη του.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο δηλώνει ότι οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τους πολίτες που εκπροσωπούμε και τονίζει ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν θα επηρεάσουν την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας, του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δήμων της Πελοποννήσου».
Αποχώρηση και κατηγορίες από Δημάρχους
Οι δήμαρχοι, μετά την αποχώρησή τους από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης, έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής μίλησε για «πραξικόπημα ενάντια στους αιρετούς εκλεγμένους που εκφράζουν το σύνολο της Περιφέρειας», συμπληρώνοντας: «Πρέπει να σας πούμε -είπε- ότι στην πρόταση που έχουμε καταθέσει στον ΦΟΔΣΑ εκπροσωπούμε την πλειοψηφία, και αριθμητικά αλλά και ως παραγόμενο προϊόν. Ζητήσαμε τον λόγο να καταθέσουμε τις απόψεις μας για να ενημερωθούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι επί των πραγματικών δεδομένων».
Ο κ. Παυλής σημείωσε ακόμα ότι «δημιούργησαν πρόβλημα αφαιρώντας τον λόγο από τους αιρετούς δημάρχους και αποφασίζουν επί μιας ΣΜΠΕ που είναι πλαστή, που δεν συνάδει με τον ΠΕΣΔΑ του ΦΟΔΣΑ. Καταγγέλλω τη διαδικασία για εμάς δεν έχει κανένα νόημα αυτή η απόφαση, όπως έχουμε δηλώσει και στον ΦΟΣΔΑ που είναι αρμόδιος, δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει».
Αυτή καθεαυτή η λύση είναι εκτός ΕΣΔΑ, ως εκ τούτου είναι κάλπικη. Αυτά θέλαμε να μεταφέρουμε στους περιφερειακούς συμβούλους, αλλά δυστυχώς μας αφαιρέθηκε ο λόγος. Το μόνο που ξέρουν, είναι να στέλνουν τις υπηρεσίες, να εκβιάζουν την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση σαν να είναι κυρίαρχοι, ενώ ο ρόλος τους είναι άλλος».
Ακόμα μίλησαν ο δήμαρχος Σπάρτης. Βαγγέλης Βαλιώτης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «έπρεπε να ακουστεί η άποψη των δημάρχων. Με ευλάβεια εμείς ακούσαμε τις εισηγήσεις και είχαμε δικαίωμα να απαντήσουμε για αυτά. Η κωλυσιεργία των δύο χρόνων που με ευθύνη της κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί, δημιούργησε και αυτό. Έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και ενάμιση χρόνο».
Ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξ. Πνευματικός κατηγόρησε τον περιφερειάρχη, το προεδρείο και την πλειοψηφία των συμβούλων, για φίμωση της φωνής των δημάρχων, με επιχειρήματα αστεία, όπως είπε.
«Οι Δήμοι θα αιτηθούν αυξήσεις των τελών από 80% έως 300% για τη διαχείριση. Δεν ήθελαν να ακούσουν την ευθύνη που έχουν. Πήραν την ευθύνη το 2011 για να λύσουν το πρόβλημα μέσα σε τέσσερα χρόνια. Πέμπτη χρονιά, και δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε καν τον σχεδιασμό. Από το 2012 τούς είχε ανατεθεί η ωρίμανση των έργων προσωρινής αποθήκευσης και διαχείρισης. Μετά τη νομιμοποίηση του ΕΣΔΑ, δεν υπάρχει πιθανότητα να υπογραφεί η ΣΔΙΤ και αν υπογραφεί, θα οδηγήσει σε τεράστιες αποζημιώσεις, με ευθύνη δική τους και της κυβέρνησης. Πιέζουν να υπάρχουν ΠΕΣΔΑ ή ΣΜΠΕ που να φωτογραφίζουν τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ. Η οποιαδήποτε τροποποίηση δεν μπορεί να γίνει».
Ο δήμαρχος Συκιωνίων Σπ. Σταματόπουλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του «για την πραξικοπηματική αφαίρεση του λόγου από τους δημάρχους, για να μην ακουστεί η αλήθεια. Να μην ακουστούν οι αποφάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, που μιλάνε και αυτές για τοπική διαχείριση»..
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Άργους – Μυκηνών Χρήστος Πετσέλης ζήτησε «τη διαχείριση να την κάνουν οι Δήμοι, γιατί αυτοί έχουν τα σκουπίδια» και πρόσθεσε: «Σκοπός είναι να έχουμε τα λιγότερα κόστη. Όταν από 45 ευρώ με την ΤΕΡΝΑ θα πληρώνουμε 120, πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Τρία πράγματα επιβαρύνουν το ζήτημα: Τα 28 χρόνια, τα σύμμεικτα που θα ελέγχει μια επιτροπή την ποσότητα και που μονομερώς θα αποφασίζει για το κόστος».
Ο δημοτικός σύμβουλος Βόρειας Κυνουρίας κ. Σκαντζος, είπε ότι «σήμερα έπεσαν οι μάσκες. Ο Τατούλης με τη στενή του παρέα φοβάται τους περιφερειακούς δικούς του συμβούλους, γι’ αυτό μας αφαίρεσε τον λόγο. Ο κ. Τατούλης, δεν ήθελε σήμερα να ακουστούν οι Δήμοι στους περιφερειακούς συμβούλους. Μιλάει μόνο με την ΤΕΡΝΑ, έχουν γίνει πολλές μεθοδεύσεις και σήμερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη ΣΜΠΕ.
Πιστεύω ότι οι πολίτες πλέον έχουν τον λόγο. Είναι μεγάλο σκάνδαλο η ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, και θα αποδειχθεί στα δικαστήρια. Έχουν ακόμα περιθώρια να καθίσουν να σκεφθούν, εμείς σεβαστήκαμε Δήμους και κράτος, ας καθίσουν να σκεφτούν».